Ex-procurorul Victoria Furtună a apelat la judecată: cere despăgubiri de un milion de lei de la președinta Maia Sandu
Full Article 4 minutes read

Ex-procurorul Victoria Furtună a apelat la judecată: cere despăgubiri de un milion de lei de la președinta Maia Sandu

Ex-procurorul anticorupție Victoria Furtună, suspectată că ar fi divulgat intenționat datele urmăririi penale din cadrul unei cauze aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție (PA), anunță că s-a adresat în instanța de judecată pentru a-i cere președintei țării, Maia Sandu, despăgubiri de 1 milion de lei. Se întâmplă după ce șefa statului nu i-ar fi răspuns la cererea de a-i prezenta scuze publice.

„Am depus o plângere către Președinția Republicii Moldova pentru ca doamna președintă să-și aducă scuzele de rigoare, însă până în prezent nu am primit nicio replică de la aceasta. De aceea, am înaintat în instanța de judecată o plângere prin care să fie încasat de la doamna președintă un milion de lei”, a declarat Victoria Furtună, potrivit IPN.

Fostul procuror anticorupție a declarat că banii „vor fi redistribuiți caselor de copii”.

Furtună a declarat, de asemenea, că a depus o plângere pentru uzurparea puterii de stat la Procuratura Generală. Aceasta cere atragerea la răspundere penală a persoanelor care „continuă într-o manieră abuzivă să uzurpeze puterea judecătorească, doar în scopuri personale”.

„Uzurparea puterii de stat este cea mai gravă infracțiune contra poporului. Reforma justiției, inițiată în 2021, salutată și mult așteptată de către noi toți, a fost politizată și transformată într-un abuz politic, subminând astfel independența judecătorească și a procuraturii”, a mai spus Victoria Furtună, potrivit sursei citate.

Astăzi Victoria Furtună a anunțat crearea asociației obștești „Vox Populi, Vox Dei”, care își propune să monitorizeze și să scoată la iveală cazurile mari de corupție. Potrivit ei, este vorba despre acele canale prin care se fură milioane de lei de la cetățenii Republicii Moldova.

De menționat că Președinția nu a comentat, deocamdată, acuzațiile fostului procuror.

***

Amintim că Victoria Furtună a demisionat din funcția de procuror anticorupție pe 11 martie. Ea a acuzat SIS că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat, pe 11 ianuarie, curent, un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării.  Într-o reacție pentru NM, SIS a menționat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

Pe 12 martie, Procuratura Generală (PG) a efectuat percheziții în biroul de lucru al ex-procuroarei Furtună din incinta Procuraturii Anticorupție (PA). PG a confirmat că descinderile au loc în cadrul urmăririi penale pe faptul divulgării intenționate a datelor dintr-un dosar aflat în gestiunea PA. Descinderile au avut loc cu acordul șefei PA Veronica Dragalin.

Ex-procurorul anticorupție Victoria Furtună, suspectată că ar fi divulgat intenționat datele urmăririi penale din cadrul unei cauze aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție (PA), cere despăgubiri morale din partea președintei țării, Maia Sandu, în valoare de un milion de lei. Furtună o acuză pe șefa statului că ar fi „defăimat-o intenționat”, în timpul conferinței de presă susținute pe 18 martie, la Președinție.

Pe 18 martie, președinta Maia Sandu a susținut o conferință de presă. Mai bine de două ore, șefa statului a vorbit despre obiectivul național – aderarea la UE și a răspuns jurnaliștilor la întrebări de actualitate. La câteva zile distanță, Furtună a anunțat că a trimis o cerere prealabilă în adresa președintei, prin care îi cere despăgubiri morale în valoare de un milion de lei. Fostul procuror o acuza atunci pe șefa statului că ar fi „defăimat-o intenționat”, în timpul conferinței de presă. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: