Ex-procurorul Victoria Furtună a apelat la judecată: cere despăgubiri de un milion de lei de la președinta Maia Sandu

Ex-procurorul anticorupție Victoria Furtună, suspectată că ar fi divulgat intenționat datele urmăririi penale din cadrul unei cauze aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție (PA), anunță că s-a adresat în instanța de judecată pentru a-i cere președintei țării, Maia Sandu, despăgubiri de 1 milion de lei. Se întâmplă după ce șefa statului nu i-ar fi răspuns la cererea de a-i prezenta scuze publice.

„Am depus o plângere către Președinția Republicii Moldova pentru ca doamna președintă să-și aducă scuzele de rigoare, însă până în prezent nu am primit nicio replică de la aceasta. De aceea, am înaintat în instanța de judecată o plângere prin care să fie încasat de la doamna președintă un milion de lei”, a declarat Victoria Furtună, potrivit IPN.

Fostul procuror anticorupție a declarat că banii „vor fi redistribuiți caselor de copii”.

Furtună a declarat, de asemenea, că a depus o plângere pentru uzurparea puterii de stat la Procuratura Generală. Aceasta cere atragerea la răspundere penală a persoanelor care „continuă într-o manieră abuzivă să uzurpeze puterea judecătorească, doar în scopuri personale”.

„Uzurparea puterii de stat este cea mai gravă infracțiune contra poporului. Reforma justiției, inițiată în 2021, salutată și mult așteptată de către noi toți, a fost politizată și transformată într-un abuz politic, subminând astfel independența judecătorească și a procuraturii”, a mai spus Victoria Furtună, potrivit sursei citate.

Astăzi Victoria Furtună a anunțat crearea asociației obștești „Vox Populi, Vox Dei”, care își propune să monitorizeze și să scoată la iveală cazurile mari de corupție. Potrivit ei, este vorba despre acele canale prin care se fură milioane de lei de la cetățenii Republicii Moldova.

De menționat că Președinția nu a comentat, deocamdată, acuzațiile fostului procuror.

***

Amintim că Victoria Furtună a demisionat din funcția de procuror anticorupție pe 11 martie. Ea a acuzat SIS că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat, pe 11 ianuarie, curent, un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării.  Într-o reacție pentru NM, SIS a menționat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

Pe 12 martie, Procuratura Generală (PG) a efectuat percheziții în biroul de lucru al ex-procuroarei Furtună din incinta Procuraturii Anticorupție (PA). PG a confirmat că descinderile au loc în cadrul urmăririi penale pe faptul divulgării intenționate a datelor dintr-un dosar aflat în gestiunea PA. Descinderile au avut loc cu acordul șefei PA Veronica Dragalin.

Ex-procurorul anticorupție Victoria Furtună, suspectată că ar fi divulgat intenționat datele urmăririi penale din cadrul unei cauze aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție (PA), cere despăgubiri morale din partea președintei țării, Maia Sandu, în valoare de un milion de lei. Furtună o acuză pe șefa statului că ar fi „defăimat-o intenționat”, în timpul conferinței de presă susținute pe 18 martie, la Președinție.

Pe 18 martie, președinta Maia Sandu a susținut o conferință de presă. Mai bine de două ore, șefa statului a vorbit despre obiectivul național – aderarea la UE și a răspuns jurnaliștilor la întrebări de actualitate. La câteva zile distanță, Furtună a anunțat că a trimis o cerere prealabilă în adresa președintei, prin care îi cere despăgubiri morale în valoare de un milion de lei. Fostul procuror o acuza atunci pe șefa statului că ar fi „defăimat-o intenționat”, în timpul conferinței de presă. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: