Ex-socialistul Ion Ceban își continuă retorica pro-europeană: propune semnarea unui pact și cheamă partidele la unitate
Full Article 3 minutes read

Ex-socialistul Ion Ceban își continuă retorica pro-europeană: propune semnarea unui pact și cheamă partidele la unitate

Liderul Partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN), tot el primar al capitalei, Ion Ceban, a propus semnarea „Pactului de la Chișinău”. Potrivit lui, acesta este similar Pactului de la Snagov. Ceban a declarat că „este important ca toate forțele să se unească”. Astfel, el va transmite pactul „tuturor factorilor de decizie” spre consultări, inclusiv partidelor. 

Chem la consolidare, la unitate, chiar dacă avem poziții divergente spre a ajunge spre unele sau alte obiective. (…) Partidul MAN pledează pentru ca integrarea europeană să fie idee națională a Republicii Moldova”, a spus Ceban, pe 20 aprilie.

Ulterior, liderul MAN a dat citire pactului menționat. Potrivit documentului, „semnatarii pactului își exprimă angajamentul față de dezvoltarea Republicii Moldova prin promovarea valorilor democratice, stat de drept, pluralism politic, separarea puterilor, alegeri libere și respect pentru drepturile omului, inclusiv drepturile minorităților naționale”.

Acest obiectiv oferă o oportunitate istorică de a demonstra valorile și interesele fundamentale ale poporului moldovenesc în cadrul marii familii europene”, a menționat Ceban.

Liderul MAN a precizat că „Pactul de la Chișinău, similar celui de la Snagov, va fi transmis spre consultări tuturor factorilor de decizie, partidelor, societății civile, misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău”.

Scopul de bază este de a uni toate eforturile societății, toate categoriile din societate, toți cetățenii, având același obiectiv comun – integrarea europeană care trebuie să fie o idee națională. Este important ca toate forțele să se unească și nu trebuie exclus pe cineva, ci din contra trebuie să fim aliați în acest parcurs major și ireversibil pentru țara noastră”, a conchis el.

Declarația de la Snagov este un document semnat la 21 iunie 1995 de către liderii partidelor parlamentare din România, care atesta acordul forțelor politice față de strategia națională pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană.

***

Ion Ceban a anunțat că va propune semnarea unui pact similar celui de la Snagov pe 13 aprilie. Anunțul a fost făcut în contextul participării MAN la Adunarea Națională din 21 mai. „MAN consideră că integrarea europeană a Republicii Moldova trebuie să devină idee națională. (…) Sunt gata să particip, MAN pledează pentru vectorul european. Suntem gata și ca entitate și ca oameni să participăm. Tot ce se cere de la Primărie să prezinte în scris și o să ajutăm să iasă bine”, declara Ceban.

Ulterior, ministrul Economiei Dumitru Alaiba a venit cu o reacție. El a spus că „trebuie să protejăm ideea integrării europene de impostori, corupți, trădători”.

***

Amintim că primarul capitalei Ion Ceban a anunțat crearea Mișcării Alternativa Națională pe data de 30 decembrie 2021. La aproape un an, pe 23 august 2021, de la tribuna municipalității, Ceban a anunțat că MAN va fi o mișcare politică. Edilul de Chișinău spunea că noua formațiune, care își propune a fi una pro-europeană, „va apăra interesele tuturor cetățenilor Republicii Moldova”.

De menționat că Ion Ceban și-a suspendat activitatea de membru al Partidului Socialiștilor în noiembrie 2019. Un an mai târziu, în noiembrie 2020, acesta și-a luat trei zile de concediu, pentru a fi alături de Igor Dodon în campania pentru alegerile prezidențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: