Anul viitor, evaluarea testelor de examen pentru clasa a IX-a se va realiza în patru centre republicane din municipiul Chișinău, nu în centre raionale, așa cum se întâmpla până acum. Inițiativa se conține într-un set de măsuri noi pentru desfășurarea examenelor de absolvire a gimnaziului în 2025, care a fost elaborat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE).
Potrivit unui comunicat MEC, setul de măsuri prevede că, pentru a susține elevii care întâmpină dificultăți în studiul matematicii, în anul 2025, peste 6 000 de elevi absolvenți ai clasei a IX-a vor avea acces la ore gratuite, la această disciplină școlară. Instruirile, cu o durată de 30-40 de ore, se vor desfășura în grupuri mici, formate din 3-4 elevi. Beneficiarii vor fi selectați pe baza unui test de matematică, care va fi administrat pe 27 februarie, la care vor participa toți cei circa 9 000 de absolvenți ai clasei a IX-a.
În același timp, în sesiunea de examene 2025, Comisii republicane de evaluare vor analiza toate testele scrise de elevi în sesiunea de bază, cea suplimentară și examinarea contestațiilor. Evaluarea testelor scrise se va realiza în patru centre republicane de evaluare, care vor fi constituite în municipiul Chișinău.
Profesorii care predau disciplinele de examen în clasa IX vor beneficia, de asemenea, de suport. În perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare organizează cursuri de formare pentru peste 4 000 de profesori care predau disciplinele incluse în examenele de absolvire a gimnaziului.
Iar în contextul includerii măsurilor suplimentare de organizare și desfășurare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, MEC și ANCE au elaborat un proiect de modificări la normativele de timp și de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire.
Propunerile prevăd majorarea cu 40% a normativului pentru evaluarea testelor scrise din cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului și cu 30% a normativului respectiv din cadrul examenului național de bacalaureat, posibilitatea indexării anuale a normativelor de evaluare a lucrărilor în baza coeficientului de valorizare a salariului mediu pe economie. Pentru aceste modificări, din bugetul de stat, se vor aloca peste 8,6 milioane lei.
În anul 2025, MEC și ANCE vor continua campania „Fii Onest, NU COPIA”, prin care este monitorizat modul de organizare și desfășurare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului. Totodată va fi lansată campania „Ajută un elev”, care urmărește să sprijine elevii din clasa a IX-a în pregătirea pentru examene, prin implicarea voluntară a colegilor lor din clasele a XI-a și a XII-a.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!