Ministerul Educației a monitorizat examenele de absolvire a gimnaziului din opt raioane și pe 21 iunie a prezentat constatările. Pe lângă monitorizare, au fost reevaluate 4 140 teste din cele opt raioane. În raioanele Cahul, Rezina și Dubăsari s-a depistat diferență mare dintre punctajele acordate – de la 5 până la 15 puncte în plus. Astfel s-a decis că în 13 instituții din aceste trei raioane să fie reevaluate integral toate testele scrise de absolvenții din clasa a 9-a. Ministrul Dan Perciun a vorbit și despre un caz care s-a produs în timpul examenelor și în care ar fi implicat un fost șef de direcție din Glodeni. Cel din urmă „a publicat, pe stories, pe Facebook accidental rezolvarea examenului la limba istorie”. Cazul, a menționat Perciun, a fost transmis la poliție.
În februarie 2024, Ministerul Educației și Cercetării anunța că, în opt raioane, examenele de absolvire a gimnaziului vor fi monitorizate de circa 400 de observatori voluntari. Se menționat că această măsură va fi aplicată în cazul raioanelor în care elevii au absolvit gimnaziul cu note mari, dar au obținut rezultate slabe la examenul național de bacalaureat. Se mai preciza că o parte din testele elevilor din aceste raioane vor fi reevaluate centralizat de o comisie republicană.
Pe 21 iunie, ministrul Educației Dan Perciun a anunțat în timpul unor declarații de presă rezultatele monitorizării examenelor de absolvire a gimnaziului în cele 8 raioane ale țării. Oficialul a menționat că voluntarii Ministerului au ajuns în total în 185 de instituții de învățământ din raioanele Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Dubăsari, Drochia, Rezina, Șoldănești. În același timp, au fost reevaluate 30% din totalul testelor la fiecare disciplină de examen pentru fiecare instituție de învățământ din cele opt raioane. În total au fost reevaluate 4 140 de teste.
Potrivit lui Perciun, în raioanele Cahul, Rezina și Dubăsari s-a constatat diferență mare dintre punctajele acordate – de la 5 până la 15 puncte în plus, în unele teste, din anumite instituții de învățământ.
„S-a decis ca în 13 instituții din aceste trei raioane să fie reevaluate integral toate testele scrise de absolvenții din clasa a 9-a”, a menționat Perciun, adăugând că rezultatele finale vor fi după proba suplimentară de examen.
Șefia Agenției Naționale pentru Curriculum şi Evaluare Lilia Ivanov a spus că din 4 140 de teste reevaluate 3 189 (sau cca 77 %) au rămas cu nota neschimbată. În cazul a 656 de teste reevaluate (sau cca 16%), nota a fost micșorată cu o unitate, iar pentru 39 de teste nota a fost micșorată cu două unități. Totodată, într-un caz, nota a fost micșorată cu 3 unități (de la nota „5” la nota „2”). În cazul a 244 de teste (sau cca 6%), Comisia Republicană de Reevaluare a majorat cu o unitate notele acordate de Comisia Raională de Evaluare. Pentru 9 teste, nota a fost majorată cu două unități – de exemplu de la 7 la 9.
În timpul declarațiilor de presă, Perciun a vorbit și despre un caz care s-ar fi produs cu implicarea unui fost șef de direcție din Glodeni.
„În timpul examenului, un fost șef de direcție Glodeni a publicat pe Facebook accidental rezolvarea examenului la limba istorie. El urma să transmită probabil în privat această rezolvare către elevi, dar a greșit butonul – a apăsat pe stories și a publicat rezultatele. Acest caz l-am trimis la poliție”, a menționat oficialul.
***
Pe 11 iunie, Ministerul Educației a anunțat că pe un canal de Telegram au fost publicate fotografii cu testele de examen la limba română și matematică pentru clasa IX-a și rezolvarea acestora, în timp ce se desfășura proba de examen. Scurgerile de informații au avut loc în instituții de învățământ, care au fost identificate.
Pe 17 iunie, Ministerul anunța „penalități pentru responsabilii din opt gimnazii unde au fost admise scurgeri ale testelor de examene”. Ministerul preciza că reprezentanții Comisiei Naționale de Examene au constatat că persoanele implicate în desfășurarea examenelor de absolvire în cele 8 gimnazii au comis abateri grave în procesul de organizare și desfășurare a probelor și că toate materialele au fost transmise către Inspectoratul General de Poliție. Pe lângă aceasta s-a solicitat „organelor locale de specialitate în domeniul învățământului Căușeni, Criuleni, Edineț, Glodeni, Florești realizarea, în mod prioritar, a anchetei de serviciu, în cadrul căreia să fie examinate toate circumstanțele încălcărilor constatate”. Ministerul mai raporta că a constatat „încălcarea gravă comisă de către persoanele implicate în desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului” în următoarele în instituții de învățământ:
– Căușeni, Cîrnățenii Noi, Gimnaziul Cîrnățenii Noi;
– Criuleni, Jevreni, Instituția Publică Gimnaziul „Mihai Eminescu”;
– Edineț, Cupcini, Instituția Publică Gimnaziul „Mihail Sadoveanu”;
– Glodeni, Hîjdieni, Instituția Publică Gimnaziul Hîjdieni;
– Florești, Trifănești, Gimnaziul „Mircea Snegur”, filială a Liceului Teoretic „Ion Creangă”;
– Florești, Prajila, Instituția Publică Gimnaziul Prajila;
– Florești, Ștefănești, Instituția Publică Gimnaziul Ștefănești;
– Florești, Putinești, Instituția Publică Gimnaziul Putinești.
În același timp, Ministerul mai preciza că reprezentanții Comisiei Republicane de Reevaluare la disciplina matematica au constatat diferențe mari dintre punctajele acordate de la -5 puncte până la -12 puncte în unele teste din anumite instituții de învățământ. Astfel, Comisia Națională de Examene a solicitat reevaluarea integrală a testelor din 13 instituții de învățământ din raioanele Cahul, Dubăsari, Rezina „pentru care s-au constatat diferențe exagerate”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!