„Temperaturile zilnic ajung la +40 de grade Celsius. Ultima oară a plouat pe 3 noiembrie 2019”
În pofida situației dezastruoase, oamenii continuă să își trăiască viața și speră ca focul să se domolească. În Australia este plin sezon de vară, iar elevii sunt în vacanță. Tatiana Pădureț ne-a spus că aerul fierbinte, amestecat cu fum este greu de suportat. La ora 7.00 dimineața, temperaturile ajung deja la +25 de grade Celsius. În plus, autoritățile impun restricții la utilizarea apei, pentru a economisi resursele.
„Mirosul de fum nu pot să îl transmit. În oraș, situația e calmă. Anul ăsta, cu excepția marelor metropole, au fost interzise focurile de artificii în seara de anul nou. Temperaturile ajung la +40 de grade Celsius. Ultima data a plouat în data de 3 noiembrie 2019. Avem restricții la apă, totul împrejur e uscat, iar incendii pot izbucni în orice clipă. Elevii sunt în vacanța de vară acum. Din păcate, o petrec toată ziua în casă sau la bazinele publice. Din cauza fumului, mulți oameni suferă de afecțiuni la ochi, pieli sau sistemul respirator”, a povestit Tatiana pentru NM.
Cu toate că situația este gravă, producerea de incendii în Australia este normală vara. Totuși, cele de acum sunt printre cele mai dezastruoase din istoria înregistrării acestora.
„Locuiesc în Australia de 2 ani si 7 luni. Din spusele colegilor de muncă, odată la câțiva ani sunt incedii, dar vara aceasta au fost afectate 3 state odată: New South Wales, Victoria si South Australia, iar focarele izbucnesc în fiecare zi”, ne-a explicat Tatiana.
Irigarea parcurilor a fost anulată, pentru a se economisi apa
Pentru a nu face risipă de apă, oamenii sunt îndemnați să o utilizeze cu multă economie.
„Administrația multor orașe a anulat toate autorizațiile de construcție și irigare a parcurilor publice, pentru a economisi apa. Mulți fermieri din lipsa de apă au recurs la distrugerea recoltelor și sacrificarea animalelor”, a spus Tatiana Pădureț.
Guvernul a declarat stare de dezastru în mai multe regiuni. Autorităţile au cerut părăsirea în masă a mai multor oraşe de pe coasta de sud-est a Australiei, o zonă extrem de populară în actualul sezon al vacanţei de vară, avertizând că prognoza pentru sfârşitul săptămânii prevede continuarea incendiilor. Pentru evacuarea oamenilor a fost mobilizată marina.
Am întrebat-o pe Tatiana dacă nu i-ar plăcea să se mute în altă zonă a Australiei, iar răspunsul ei este cel mai bun motiv de a ne pune pe gânduri despre schimbările climatice și despre direcția greșită în care ne îndreptăm, privind situația ecologică din lume.
„Aș pleca cu plăcere, dar nimeni nu ne garantează că în altă parte nu vor fi alte calamități naturale”, a mărturisit femeia.
Două vase și mai multe elicoptere militare urmează să preia, astăzi, circa o mie de persoane din orașul Mallacoota, statul Victoria.