parlament, deputații
Максим Андреев, NewsMaker

UPDATE Ședință la parlament. PSRM și PDM s-au întrunit departe de celelalte fracțiuni

La parlament a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat președintele țării, președintele parlamentului, prim-ministru, precum și conducerea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidului Democrat din Moldova (PDM) la nivel de președinți și vicepreședinți. Despre acest lucru a anunțat Igor Dodon, într-o postare pe Facebook, astăzi, 17 februarie. 

Potrivit sursei citate, principalele teme de discuție au fost legate de activitatea parlamentară și guvernamentală în perioada următoare, inclusiv cu privire la lansarea unor proiecte ample, pe termen mediu și lung. De asemenea, la întâlnirea de lucru au fost discutate și problemele abordate de cetățeni în cadrul vizitelor întreprinse în teritoriu de reprezentanții președinției, guvernului și parlamentului.

Liderii PSRM și PDM au făcut un schimb de opinii cu prim-ministru în ceea ce privește agenda comună de lucru a parlamentului și guvernului. Aceștia au cerut și o adaptare cât mai bună a agendei guvernamentale la angajamentele pe care cele două partide și le-au asumat în fața cetățenilor.

Totodată, șeful statului a menționat că „sprijinul PDM și PSRM pentru actualul executiv este bazat pe o platformă socială în care au fost unite principalele priorități ale cetățenilor, nu pe una politică”. În acest sens, conducerile celor două partide au prezentat așteptările pe care le au de la echipa guvernamentală și au convenit cu primul ministru că periodic să fie făcută o evaluare a modului în care se acționează pe cele mai importante domenii de activitate.

Aceeași sursă menționează că fracțiunea PDM a propus realizarea în comun de către guvern și parlament a unui plan de dezvoltare a țării pe următorii ani, care să conțină măsuri concrete pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor.

„Președintele PDM, Pavel Filip a insistat ca platforma socială pe care funcționează în acest moment guvernul și majoritatea parlamentară să rămână una exclusiv bazată pe rezolvarea problemelor cetățenilor, departe de orice false dezbateri geopolitice, să urmeze direcția de dezvoltare europeană, inclusiv în ceea ce privește întărirea statului de drept și eradicarea corupției, urmărind obiectivul de modernizare și integrare europeană a Republicii Moldova”, se mai menționează în comunicatul emis de instituția prezidențală.

Știrea inițială

În aceste momente, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Democrat din Moldova s-au întrunit într-o ședință comună. Potrivit surselor NM, democrații și socialiștii discută probleme din țară, însă nu se vorbește despre nicio coaliție.

Anterior, președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov a declarat că reprezentanții  PDM se întâlnesc în fiecare zi de luni cu premierul Ion Chicu, președinta parlamentului, Zinaida Grecianîi și cu președintele Igor Dodon. Întrebat de jurnaliști dacă este adevărat, președintele Igor Dodon a declarat că reprezentanții PDM nu participă niciodată la ședintele matinale, însă „seara, câteodată, ne vedem”

Totodată, preşedintele fracţiunii PAS, Igor Grosu, a declarat în cadrul emisiunii „În centrul atenţiei” de la Publika TV că blocul „ACUM” şi Partidul Democrat din Moldova ar putea semna o declaraţie comună privind ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații din România, declarație de solidaritate cu cei din Moldova: „Cum un stat aflat în plin parcurs de aderare la UE poate adopta asemenea modificări?

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat pe 14 iulie o declarație în care critică procedura de adoptare a controversatelor amendamente la Legea cu privire la avocatură din Republica Moldova. UNBR și-a exprimat solidaritatea cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova, care a comunicat anterior că va intra în grevă generală, în semn de protest față de modificările legislative respective, și a făcut apel la autoritățile țării noastre să revină la dialogul instituțional. Organizația de peste Prut a subliniat că este disponibilă să susțină „apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat” și drepturile colegilor lor din Republica Moldova.

Uniunea Națională a Barourilor din România a urmărit modificările recente aduse Legii cu privire la avocatură din Republica Moldova și își exprimă profunda îngrijorare față de adoptarea acestora fără o consultare prealabilă cu profesia. UNBR condamnă orice acțiune legislativă care afectează independența, autonomia și funcționarea democratică a avocaturii. (…)

Este de neînțeles cum un stat aflat în plin parcurs de aderare la Uniunea Europeană poate adopta asemenea modificări cu impact sistemic asupra profesiei de avocat, fără o corelare cu legislația europeană în materie și fără a se inspira din bunele practici ale altor state membre, alegând în schimb calea unei imixtiuni directe a statului în organizarea profesiei și în procedurile disciplinare, afectând grav independența avocaților, aceasta nefiind un privilegiu, ci o condiție esențială pentru garantarea existenței unui stat de drept autentic”, se arată în declarația UNBR.

Uniunea Națională a Barourilor din România a subliniat că este solidară cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova și a îndemnat autoritățile competente ale țării noastre să revină la dialog instituțional, „să respecte principiile consultării publice” și „să evite orice formă de ingerință în organizarea profesiei de avocat”.

UNBR reafirmă disponibilitatea de a susține, prin toate mijloacele legale și instituționale, apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat și a drepturilor celor care o exercită cu demnitate în Republica Moldova. Solidaritatea nu cunoaște granițe. Apărăm împreună profesia. Apărăm împreună statul de drept”, a se mai arată în declarație.

Amintim că, pe 10 iulie, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la Lege cu privire la avocatură, în ultima ședință a actualei legislaturi. Pe 11 iulie, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a comunicat că proiectul de lege a fost supus votului „în mod clandestin”, fără consultarea în prealabil a avocaților și fără respectarea procedurilor legale. Potrivit organizației, amendamentele incluse „afectează grav funcționarea avocaturii ca profesie liberă și independentă”. Astfel, Uniunea a anunțat că, începând cu 15 iulie, avocații intră în grevă generală, în semn de protest. Aceasta este preconizată să dureze până pe 25 iulie.

Pe 14 iulie, și Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a publicat o declarație în care s-a declarat îngrijorat față de modul în care au fost adoptate modificările legislative. Acesta a atras atenția că amendamentele la Legea cu privire la avocatură au fost înregistrate în Parlament pe 9 iulie și votate în lectură finală a doua zi, pe 10 iulie, fără consultarea prealabilă a Uniunii Avocaților – principala parte interesată. Potrivit ombudsmanului, „o asemenea abordare încalcă cerințele de transparență decizională și se abate de la standardele naționale și internaționale”.

La rândul său, Ministerul Justiției a lansat un apel către toate părțile implicate să participe la o ședință comună, care va avea loc pe 14 iulie, pentru a discuta amendamentele.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: