Unimedia

Exclusiv TV, sancționat pentru nerespectarea normelor limbii române. Postul dă vina pe un deputat PAS, care ar fi „stresat” moderatoarea

Nouă posturi de televiziune au fost sancționate cu avertizare de către Consiliul Audiovizual pentru nerespectarea normelor ortografice, ortoepice, morfologice şi sintactice ale limbii române în cadrul programelor audiovizuale. Doar două dintre acestea nu au fost de acord cu decizia membrilor CA. Printre acestea și „Exclusiv TV”, care a explicat că reproșurile CA vizează o emisiune la care a participat deputatul PAS Mihai Popșoi și că greșelile comise de moderatoare ar fi motivate inclusiv de faptul că invitatul ar fi stresat moderatoarea și ar fi comis „atac la persoană”.

În cadrul ședinței din 14 iulie, membrii CA au audiat raportul privind monitorizarea a nouă posturi TV din Republica Moldova. Mai exact, este vorba despre conținutul mediatic difuzat în perioada 6-30 iunie 2023. Conferențiarul universitar Viorica Molea a analizat materialele jurnalistice din punct de vedere al respectării corectitudinii gramaticii limbii române.

În cazul „Exclusiv TV”, a fost vorba despre ediția din 8 iunie a emisiunii „Moldova LIVE” cu Oxana Bodnar. Reprezentanții postului TV au formulat un punct de vedere, care a fost dat citire la ședința CA. Aceștia au explicat că nu au știut despre monitorizare și nici despre faptul că trebuie să prezinte înregistrările video pentru perioada menționată. Mai mult, responsabilii din cadrul postului de televiziune au subliniat că prezentatoarea este vorbitoare nativă de limba rusă, însă face eforturi pentru a modera emisiuni în română.

„Moderatoarea emisiunii monitorizate este vorbitoare nativă de limba rusă, care într-un termen foarte scurt, datorită eforturilor foarte mari, a învățat limba română. Credem că astfel de eforturi din partea jurnaliștilor și a moderatorilor, dar și ale populației trebuie să fie apreciate și încurajate”, se arată în opinia postului TV.

De asemenea, furnizorul media susține că unele greșeli ale prezentatoarei emisiunii „Moldova LIVE” din 8 iunie au fost comise din cauza „atacurilor la persoană” din partea invitatului, care ar fi „stresat-o”.

„Invitatul a venit cu acuzații directe la adresa moderatoarei, care poate fi calificat drept atac la persoană. În aceeași secvență video se poate observa starea prezentatoarei, care era vădit stresată, dar a continuat discuția într-o formă maxim echilibrată. În același timp admitem că din această cauză ar fi putut exista consecințe din punct de vedere lingvistic”, se arată în scrisoarea formulată de „Exclusiv TV”.

NM a încercat să ia legătura cu deputatul Mihai Popșoi pentru un comentariu, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Ce s-a întâmplat la emisiune?

În cadrul ediției din 8 iunie, moderatoarea a discutat cu deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului, despre acuzațiile liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, privind prețurile la gazele naturale.

În discuție, Popșoi a spus: „Până nu avem dovadă că sunt documente, nu putem afirma. Aceasta este dovadă de neprofesionalism. Jurnaliștii noștri din Moldova, din experiența nefastă pe care o are toată societatea, au deprins această practică, un politician spune o prostie și aceasta este redată în spațiul public” (..) Dar dacă el o să spună că dumnevoastră practicați canibalismul”.

Exclusiv TV le-a solicitat membrilor CA să ia în considerare toate circumstanțele cazului și să nu fie aplicate sancțiuni.

Conferențiarul universitar Viorica Molea a apreciat tendința jurnaliștilor vorbitori nativi de limba rusă, care au început să modereze emisiuni în rămână.

„Este o tendință bună și este lăudabil acest lucru. Doar că ar trebui să fie mai bine pregătite aceste persoane”, a adăugat Viorica Molea.

Într-un final, CA a decis că atât „Exclusiv TV”, cât și celelalte 8 posturi TV care au comis încălcări privind gramatica limbii române trebuie sancționate.

***

Consiliul Audiovizualului a stabilit în planul de acțiuni pentru anul 2023 monitorizarea serviciilor de programe ale furnizorilor de servicii media audiovizuale, aflate în jurisdicția Republicii Moldova, la capitolul protejarea patrimoniului lingvistic și cultural național. Articolul 19 aliniatul 2 din Codul Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova prevede: „Furnizorii de servicii media asigură respectarea normelor ortografice, ortoepice, morfologice şi sintactice ale limbii române şi ale celorlalte limbi de difuzare în cadrul programelor audiovizuale”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Ministerul Educației face un pas înapoi: Nu poate apăra „Istoria Românilor” în instanță și cere retragerea avizului Consiliului pentru egalitate

Ministerul Educației și Cercetării solicită Consiliului pentru Egalitate să-și retragă avizul consultativ în care califică denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor și Universală” drept o formă de discriminare față de celelalte grupuri etnice din țară și recomandă revizuirea acesteia. Solicitarea a fost transmisă Consiliului pentru Egalitate și semnată de ministrul Educației, Dan Perciun. Demersul vine la o lună după ce Ministerul Educației a anunțat că va contesta avizul în instanță. Totuși, pe 10 iulie, instituția a precizat că „un aviz nu poate fi contestat în instanță”, ceea ce a limitat dreptul ministerului de a răspunde prin mijloace legale.

„În primul rând, este important de menționat că din 2019 denumirea oficială a disciplinei este „Istoria Românilor și Universală”, ceea ce reflectă o abordare integrată, în care istoria națională este prezentată în context global. Ignorarea acestui titlu complet a condus la o concluzie eronată din partea Consiliului”, au declarat reprezentanții Ministerului Educației pe 10 iulie.

Ministerul a mai spus că avizul a fost emis în urma unei plângeri individuale și, conform legii, în astfel de cazuri Consiliul ar trebui să emită decizii, nu avize. „Spre deosebire de o decizie, un aviz nu poate fi contestat în instanță, ceea ce a limitat dreptul Ministerului de a răspunde prin mijloace legale. Totodată, examinarea plângerii referitoare la denumirea disciplinei școlare a durat peste 5 ani, depășind termenele legale stabilite de legislația în vigoare (90 de zile pentru examinarea oricărei plângeri, cu posibilitatea prelungirii termenului cu cel mult 60 de zile)”, au menționat reprezentanții Ministerului.

Ministerul Educației a mai declarat că „nu există dovezi că această denumire afectează negativ elevii din alte etnii sau le limitează accesul la educație”. „Elevilor din etniile minoritare li se asigură posibilitatea de a-și cunoaște propria istorie în cadrul școlii, fiind completat trunchiul comun reprezentat de disciplina „Istoria Românilor și Universală””, au mai spus reprezentanții ministerului.

Ministerul a mai precizat că mai multe instituții, printre care Academia de Științe a Moldovei și Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, s-au pronunțat că „denumirea și conținutul curriculumului la disciplina „Istoria românilor și universală” au un caracter nediscriminatoriu”.

„Având în vedere aspectele enunțate, Ministerul Educației și Cercetării solicită retragerea Avizului emis de Consiliul pentru egalitate, considerând că acesta este nefondat și creează un precedent periculos în ceea ce privește autonomia educațională”, se arată în declarația ministerului.

***

În luna iunie 2025, Consiliul pentru Egalitate a declarat că denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor” reprezintă o formă de discriminare directă față de celelalte grupuri etnice din Republica Moldova. Deși curriculumul actual include referințe la istoria și contribuțiile minorităților, Consiliul a atras atenția, într-un aviz, că denumirea disciplinei se concentrează exclusiv asupra unui singur grup etnic. În susținerea poziției sale, instituția a făcut trimitere la datele preliminare ale recensământului din 2024, potrivit cărora 77,2% dintre cetățeni s-au declarat moldoveni, iar 7,9% – români, urmați de ucraineni, găgăuzi, ruși, bulgari, romi și alte grupuri etnice. În concluzie, Consiliul a recomandat Ministerului Educației să revizuiască denumirea disciplinei și să adopte o formulă „neutră” din punct de vedere etnic.

Pe 11 iunie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că va contesta în instanță avizul emis de Consiliul pentru Egalitate. 

În prezent, disciplina „Istoria românilor și universală” este predată în clasele gimnaziale și liceale din învățământul general. În clasa a XII-a, elevii pot alege disciplina ca probă de bacalaureat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: