Executivul de la Tiraspol interzice exportul de combustibil: măsura justificată prin „securitatea energetică

Executivul nerecunoscut de la Tiraspol a adoptat o hotărâre prin care interzice exportul de combustibil. Potrivit dispoziției, interdicția este aplicată pentru cărbune, turbă, lemn de foc și alte resurse similare.

Deși un decret semnat de liderul de facto al regiunii, Vadim Kransoselski, privind interdicția era deja în vigoare, liderii de la Tiraspol „au decis ca reglementarea să fie formalizată printr-un act normativ al executivului local, până la stabilizarea situației economice”.

„În condițiile provocărilor externe și ale schimbării condițiilor de livrare a gazelor în republică de la începutul anului 2025, o atenție sporită este acordată problemelor securității energetice. În special, se monitorizează îndeaproape circulația resurselor de combustibil peste frontiera de stat. În prezent, prin decret prezidențial este interzis exportul de cărbune, turbă, lemn și produse similare. Totodată, ținând cont de atribuțiile legislative ale guvernului în acest domeniu, este considerat oportun ca, până la stabilizarea situației economice, limitarea exportului să fie reglementată printr-un act normativ al guvernului”, se menționează în comunicatul emis de executivul local.

Amintim că regiunea transnistreană a interzis exportul de lemne și cărbune în decembrie 2024. Decretul „Cu privire la interzicerea exportului de resurse combustibile”, stipulează interzicerea exportului următoarelor categorii de mărfuri din regiune: traverse din lemn, cărbune de piatră; lignit; turbă utilizată drept combustibil; cocs și semicocs din cărbune de piatră; lemn de foc sub formă de bușteni, vreascuri, crengi sau mănunchiuri; cărbune din lemn; lemn neprelucrat; lemn pentru dogărie, bușteni despicați, pari, stâlpi din lemn; rumeguș; făină de lemn.

***

Săptămâna trecută, mai multe canale din regiunea transnistreană au răspândit un mesaj semnat de rețeaua de benzinării „Metan-Auto”, conform căruia aceasta va înceta să vândă gaz în stațiile sale PECO. Potrivit mesajului, vânzarea a fost deja oprită, cu excepția „transportului de urgență, militarizat și specializat”, în contextul „limitării livrării gazului natural pentru rețeaua de stații de încărcare auto cu gaz comprimat a Metan-Auto”. Totodată, pe internet au fost publicate imagini cu cozi la stațiile de alimentare din regiunea transnistreană, care s-au înregistrat în ajun.

Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a explicat sistarea vânzărilor de gaz în stațiile sale PECO, invocând necesitatea economisirii resurselor în contextul unei situații energetice „instabile”. Potrivit acestuia, măsura are drept scop prevenirea unui noi crize în regiune.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Oksana Posmak

Post de radio dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia: TRM a lansat Radio Moldova Comrat

Pe 1 iulie a fost lansat postul „Radio Moldova Comrat” – un post de radio regional dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia. Acesta aparține companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM).

Reprezentanții TRM au declarat că stația regională va funcționa ca parte integrantă a companiei publice, având licență de emisie, grilă proprie și un profil generalist. Postul de radio are în grila sa 24 de emisiuni: programe de ştiri, emisiuni informative, educative, culturale şi de divertisment. Postul va difuza zilnic, în medie, 12 ore de emisie proprie în limbile găgăuză şi rusă, iar celelalte 12 ore vor consta în retransmisii ale programelor postului de radio al TRM, Radio Moldova.

Radio Moldova Comrat poate fi ascultat pe frecvențele 105.6 MHz – Comrat şi, respectiv 104.3 MHz – Vulcăneşti, dar şi online pe www.radiomoldova.md.

„Proiectul reflectă misiunea furnizorului public de a promova coeziunea socială şi de a oferi acces la informaţie echidistantă şi relevantă tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Postul va difuza emisiuni locale axate pe actualitatea din regiune şi va contribui activ la promovarea atât a limbii şi culturii găgăuze, cât şi la învăţarea limbii române, prin programele retransmise de la Radio Moldova. Pe termen mediu şi lung, compania „Teleradio Moldova” are în plan dezvoltarea unei reţele de posturi regionale, după modelul altor servicii publice de radio şi televiziune din statele europene. Lansarea Radio Moldova Comrat este un prim pas în această direcţie”, au comunicat reprezentanții TRM.

Despre lansarea postului „Radio Moldova Comrat”, reprezentanții TRM au anunțat pe 12 martie 2025. Amintim că, în aceeași zi, deputații PAS, Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, au anunțat intenția de a înregistra un proiect de lege prin care TRM ar putea lansa și un canal TV exclusiv în limba rusă. Între timp, inițiativa legislativă a provocat un val de critici pe rețelele de socializare. Unii comentatori susțineau că proiectul ar aduce avantaje electorale PAS-ului, în timp ce alții îl calificau drept o formă de promovare a ideologiei „ruskii mir”. În luna aprilie, proiectul de lege privind crearea unui post public național de televiziune în limba rusă a primit aviz negativ din partea Consiliului Audiovizualului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: