Executivul de la Tiraspol interzice exportul de combustibil: măsura justificată prin „securitatea energetică

Executivul nerecunoscut de la Tiraspol a adoptat o hotărâre prin care interzice exportul de combustibil. Potrivit dispoziției, interdicția este aplicată pentru cărbune, turbă, lemn de foc și alte resurse similare.

Deși un decret semnat de liderul de facto al regiunii, Vadim Kransoselski, privind interdicția era deja în vigoare, liderii de la Tiraspol „au decis ca reglementarea să fie formalizată printr-un act normativ al executivului local, până la stabilizarea situației economice”.

„În condițiile provocărilor externe și ale schimbării condițiilor de livrare a gazelor în republică de la începutul anului 2025, o atenție sporită este acordată problemelor securității energetice. În special, se monitorizează îndeaproape circulația resurselor de combustibil peste frontiera de stat. În prezent, prin decret prezidențial este interzis exportul de cărbune, turbă, lemn și produse similare. Totodată, ținând cont de atribuțiile legislative ale guvernului în acest domeniu, este considerat oportun ca, până la stabilizarea situației economice, limitarea exportului să fie reglementată printr-un act normativ al guvernului”, se menționează în comunicatul emis de executivul local.

Amintim că regiunea transnistreană a interzis exportul de lemne și cărbune în decembrie 2024. Decretul „Cu privire la interzicerea exportului de resurse combustibile”, stipulează interzicerea exportului următoarelor categorii de mărfuri din regiune: traverse din lemn, cărbune de piatră; lignit; turbă utilizată drept combustibil; cocs și semicocs din cărbune de piatră; lemn de foc sub formă de bușteni, vreascuri, crengi sau mănunchiuri; cărbune din lemn; lemn neprelucrat; lemn pentru dogărie, bușteni despicați, pari, stâlpi din lemn; rumeguș; făină de lemn.

***

Săptămâna trecută, mai multe canale din regiunea transnistreană au răspândit un mesaj semnat de rețeaua de benzinării „Metan-Auto”, conform căruia aceasta va înceta să vândă gaz în stațiile sale PECO. Potrivit mesajului, vânzarea a fost deja oprită, cu excepția „transportului de urgență, militarizat și specializat”, în contextul „limitării livrării gazului natural pentru rețeaua de stații de încărcare auto cu gaz comprimat a Metan-Auto”. Totodată, pe internet au fost publicate imagini cu cozi la stațiile de alimentare din regiunea transnistreană, care s-au înregistrat în ajun.

Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a explicat sistarea vânzărilor de gaz în stațiile sale PECO, invocând necesitatea economisirii resurselor în contextul unei situații energetice „instabile”. Potrivit acestuia, măsura are drept scop prevenirea unui noi crize în regiune.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Grosu, despre reținerea lui Plahotniuc: „Urciorul nu merge de multe ori la aeroport”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că reținerea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc în Grecia este rezultatul a „foarte multă muncă” atât din partea autorităților moldovenești, cât și din partea celor elene. Oficialul a declarat că în continuare urmează un proces „laborios” pentru extrădarea lui Plahotniuc în Republica Moldova. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 24 iulie a emisiunii „Vocile Puterii” de la Exclusiv TV.

Instituțiile își fac meseria. Încet, dar sigur. Sigur, în spatele acestui eveniment, a fost și este foarte multă muncă. Pe de o parte, acea informație care a fost pusă la dispoziția autorităților elene, deja munca autorităților elene în cazul dat și care a culminat cu aceste evenimente”, a declarat Igor Grosu.

Acesta a menționat că în continuare urmează procesul de extrădare a lui Plahotniuc, pe care l-a catalogat ca fiind unul „laborios”.

Pentru că sunt proceduri complexe. Sunt sigur că autoritățile elene vor solicita mai multă informație. Ea trebuie pusă la dispoziție foarte atent, minuțios, analizat orice demers, orice informație pusă la dispoziție pentru a obține rezultatul pe care noi cu toții ni-l dorim. Concluzia este că urciorul nu merge de multe ori la aeroport”, a spus el.

Amintim că Vladimir Plahotniuc și fostul deputat democrat Constantin Țuțu au fost reținuți pe 22 iulie pe un aeroport din Grecia, în timp ce încercau să părăsească țara cu destinația Dubai. Pe 23 iulie, oligarhul fugar a fost plasat în arest preventiv, iar pe 24 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunțat că a expediat autorităților elene cererea oficială de extrădare în privința lui Plahotniuc.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru presa din România că Plahotniuc ar urma să fie extrădat în Moldova, și nu în Rusia, chiar dacă și Moscova a cerut extrădarea sa, la o zi de la reținerea în Grecia. Potrivit lui Cernăuțeanu, prioritate are țara care a depus prima solicitare, în cazul de față Moldova.

Pe 24 iulie, poliția anunță a anunțat că, în urma reținerii lui Plahotniuc și Țuțu, au fost ridicate mai multe documente ce indică folosirea unor identități multiple. Actele, eliberate de mai multe state, conțin nume, fotografii și date de naștere diferite – unele fiind emise chiar de același stat, dar pentru identități diferite.

Vladimir Plahotniuc este cercetat penal în Republica Moldova pentru săvârșirea unor infracțiuni grave, inclusiv crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, în conformitate cu Codul Penal.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: