Executivul de la Tiraspol interzice exportul de combustibil: măsura justificată prin „securitatea energetică

Executivul nerecunoscut de la Tiraspol a adoptat o hotărâre prin care interzice exportul de combustibil. Potrivit dispoziției, interdicția este aplicată pentru cărbune, turbă, lemn de foc și alte resurse similare.

Deși un decret semnat de liderul de facto al regiunii, Vadim Kransoselski, privind interdicția era deja în vigoare, liderii de la Tiraspol „au decis ca reglementarea să fie formalizată printr-un act normativ al executivului local, până la stabilizarea situației economice”.

„În condițiile provocărilor externe și ale schimbării condițiilor de livrare a gazelor în republică de la începutul anului 2025, o atenție sporită este acordată problemelor securității energetice. În special, se monitorizează îndeaproape circulația resurselor de combustibil peste frontiera de stat. În prezent, prin decret prezidențial este interzis exportul de cărbune, turbă, lemn și produse similare. Totodată, ținând cont de atribuțiile legislative ale guvernului în acest domeniu, este considerat oportun ca, până la stabilizarea situației economice, limitarea exportului să fie reglementată printr-un act normativ al guvernului”, se menționează în comunicatul emis de executivul local.

Amintim că regiunea transnistreană a interzis exportul de lemne și cărbune în decembrie 2024. Decretul „Cu privire la interzicerea exportului de resurse combustibile”, stipulează interzicerea exportului următoarelor categorii de mărfuri din regiune: traverse din lemn, cărbune de piatră; lignit; turbă utilizată drept combustibil; cocs și semicocs din cărbune de piatră; lemn de foc sub formă de bușteni, vreascuri, crengi sau mănunchiuri; cărbune din lemn; lemn neprelucrat; lemn pentru dogărie, bușteni despicați, pari, stâlpi din lemn; rumeguș; făină de lemn.

***

Săptămâna trecută, mai multe canale din regiunea transnistreană au răspândit un mesaj semnat de rețeaua de benzinării „Metan-Auto”, conform căruia aceasta va înceta să vândă gaz în stațiile sale PECO. Potrivit mesajului, vânzarea a fost deja oprită, cu excepția „transportului de urgență, militarizat și specializat”, în contextul „limitării livrării gazului natural pentru rețeaua de stații de încărcare auto cu gaz comprimat a Metan-Auto”. Totodată, pe internet au fost publicate imagini cu cozi la stațiile de alimentare din regiunea transnistreană, care s-au înregistrat în ajun.

Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a explicat sistarea vânzărilor de gaz în stațiile sale PECO, invocând necesitatea economisirii resurselor în contextul unei situații energetice „instabile”. Potrivit acestuia, măsura are drept scop prevenirea unui noi crize în regiune.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: