„Exemplu de gospodărie non-vulnerabilă”. Nemulțumirea unei mame din Moldova, care crește un copil cu boală rară
Full Article 6 minutes read

„Exemplu de gospodărie non-vulnerabilă”. Nemulțumirea unei mame din Moldova, care crește un copil cu boală rară

O mamă din Moldova, care își crește singură copilul cu o boală rară, critică sistemul de evaluare a vulnerabilității energetice, după ce gospodăria ei a fost clasificată drept „non-vulnerabilă”. Femeia a publicat online cheltuielile anuale pentru îngrijirea copilului și a întrebat autoritățile dacă accesul la tratament vital este considerat un „lux”. Contactată de NM, aceasta a recunoscut că nu a depus contestație, însă intenționează să o facă. Menționăm că cetățenii nemulțumiți de categoria de vulnerabilitate pot raporta situația la linia verde a Ministerului Muncii sau pot scrie trimite un mesaj electronic pe adresa programului de compensații. Cu privire la acest caz, NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Exemplu de gospodărie non-vulnerabilă cu cheltuieli minime (estimate de „specialiști din domeniu” – 9.159,55 mdl). Costul tratamentului strict VITAL pentru minor cu grad sever de dizabilitate, cu maladie rară și incurabilă, care nu este disponibil în RM unde se include? Cine ia în calcul aceste cheltuieli? Ori, voi considerați accesul la tratament vital pentru un minor cu grad sever de dizabilitate este un LUX? RUȘINE! RUȘINE! RUȘINE! Și dezgust….. Mai jos, Eu și copilul = exemplu de gospodărie “non-vulnerabilă” cu cheltuieli pentru tratament vital + achiziționarea căruciorului din imagine peste 200.000 mdl în 2024. Anexez o parte din cecuri”, a scris femeia pe online.

A reacționat la cazul femeii avocata Promo-LEX Nicoleta Hriplivîi Caminschi.

Nu am aplicat niciodată pentru compensațiile la căldură, considerând că acestea trebuie să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie. Am văzut însă un val de văicăreală pe Facebook din partea celor care nu trăiesc cu adevărat pe marginea prăpastiei, plângându-se că, vai, ce mică e compensația. Dar, să declari “non-vulnerabilă” o familie pe care o cunosc personal, unde mama luptă zi de zi să-și țină copilul în viață, care are mereu nevoie de medicamente și sprijin constant, mi se pare pur și simplu revoltător. Dacă acestei familii i s-a atribuit statut de “non-vulnerabilă”, atunci ceva e profund greșit în criteriile de evaluare. Dl. Alexei Buzu, Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, coborâți la oamenii pentru care fiecare zi e o luptă pentru supraviețuire, pentru viață şi pentru demnitate. Realitatea din teren cere mai multă empatie și mai puține formalități birocratice!”, a scris avocata.

Solicitată de NewsMaker pentru mai multe detalii, femeia a cărei gospodării i s-a atribuit gradul de consumator „non-vulnerabil” a spus că nu a depus o contestație în acest sens dar anterior a informat autoritățile despre situația dificilă în care se află familia sa.

Nu am scris nicăieri și nu am intervenit. (…) Și de fapt am informat personal ministrul Muncii despre situația dificilă până la depunerea cererii la ajutor la contor. (…) Și am sperat să fie corecți, dar n-a fost să fie”, a comunicat ea, adăugând că anul trecut a primit compensații însă „a fost un ajutor mediu”.

Am să sun. Din curiozitate, că dreptate și obiectivitate nu este!”, a comunicat ea la recomandarea NewsMaker de a contesta gradul atribuit gospodăriei.

Actualizare: NewsMaker a solicitat un comentariu în legătură cu acest caz de la reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

NewsMaker a scris în 2021 despre cazul acestei familii. Diana Boțan a fost nevoită să lupte pentru viața fiului său practic din primele zile de la naștere. Când Sașa avea patru luni, medicul care a efectuat encefalograma a presupus pentru prima dată că micuțul suferă de o boală rară – epilepsie mioclonică infantilă severă, cunoscută și ca sindromul Dravet. În anul 2012, această boală nu putea fi confirmată în Moldova. Diana Boțan a povestit că familia sa a fost mai întâi la Moscova, apoi, la sugestia medicilor din capitala Rusiei – în Italia, pentru a face un test genetic. Diagnosticul a fost confirmat în clinica Gemelli din Roma. Copilul avea atunci opt luni. Sindromul Dravet este o formă genetică rară a epilepsiei, în care copilul este în totalitate dependent de medicamente. Detalii AICI în materialul NewsMaker.

Unde se pot adresa cetățenii nemulțumiți de categoria de vulnerabilitate atribuită

Pe 10 decembrie, solicitanții de compensații pentru sezonul rece au fost notificați dacă sunt sau nu eligibili pentru plata monetară care vizează luna noiembrie. Unii cetățeni, care au fost calificați drept consumatori „non-vulnerabili” sau au beneficiat de o compensație minimă, și-au exprimat nemulțumirea pe online. „Programul a decis că noi suntem bogați”, „Voi ați mai întâlnit boieri care stau în chirie?”, „Cu așa compensație la energie și cazanul s-a făcut mai econom” – sunt doar unele din comentariile la acest subiect. Detalii AICI.

În situația în care s-a comis o eroare la calcularea compensațiilor sau au fost introduse date greșite în sistem, cetățenii sunt îndemnați să contacteze responsabilii de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Precizările au fost făcute, pe 11 decembrie, de purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă. Potrivit lui Vodă, sistemul are capacitatea să modifice aceste date și dacă se constată că au fost greșeli sau omisiuni „compensația va fi acordată ulterior – în luna următoare”. Detalii AICI.

Pe 11 decembrie, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a declarat că echipa de la linia verde 08000 5000 lucrează la capacitate maximă pentru a răspunde la apelurile cetățenilor. „Suntem pregătiți să clarificăm orice întrebare și solicitare”, a dat asigurări oficialul. Buzu a evidențiat că cetățenii care beneficiază de compensații nu vor achita mai mult în acest an comparativ cu anul trecut și a prezentat în acest sens exemple. Detalii AICI.

Cetățenii pot suna la Linia verde 08000 5000 sau pot scrie la adresa de e-mail [email protected].


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: