Există probabilitatea ca Transnistria și Găgăuzia să nu adere la UE? Sandu: „Suntem o țară democrată”
Full Article 2 minutes read

Există probabilitatea ca Transnistria și Găgăuzia să nu adere la UE? Sandu: „Suntem o țară democrată”

Președinta Maia Sandu a fost întrebată la Comrat ce se va întâmpla în cazul în care Găgăuzia și Transnistria nu vor dori să acceadă la Uniunea Europeană. Șefa statului a spus că „suntem o țară democrată” și vom avea procedura de vot. „Cum va vota majoritatea așa și va fi alegerea”, a comunicat Sandu. 

„Jumătate din exporturile din Transnistria deja merg spre țările UE și acolo unde există un interes economic acolo este și interesul politic, ele se intersectează. Oamenii înțeleg ce le trebuie și în cazul în care ei pot câștiga în UE, atunci desigur că vor dori să-și îmbunătățească relațiile cu UE. Practic jumătate din cei care pleacă să câștige un ban peste hotare pleacă în UE, anume acei din Transnistria pleacă în UE. În Găgăuzia puțin mai diferit stau lucrurile. Conducerea, televiziunea, vorbește despre faptul că UE este o chestie negativă, niște lucruri care sperie oamenii”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, președinta a spus că cetățenii vor decide soarta țării noastre.

„În esență suntem o țară democrată, vom avea și procedura de vot, și cum va vota majoritatea așa și va fi alegerea. Deci, oamenii vor alege ei însuși, vor decide ei soarta țării noastre, vor vedea ei ce fel de Moldovă vrem să construim”, a conchis Maia Sandu.

***

Amintim că președinta Republicii Moldova Maia Sandu consideră că țara noastră trebuie să devină membru al Uniunii Europene „până la sfârșitul acestui deceniu”. Șefa statului consideră că guvernul ar trebui fie mai activ în ceea ce privește eforturile de implementare a condiționalităților impuse de Bruxelles.

Pe 23 iunie 2023 s-a împlinit un an de când Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderarea la UE. Sandu a declarat că este „o etapă care ne-a confirmat că avem sprijinul țărilor europene pentru construirea viitorului nostru în cadrul familiei europene”. La rândul său, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a spus că „drumul către aderarea deplină la Uniunea Europeană este unul încă plin de provocări”, dar că „aderarea la UE este cea mai sigură cale de a asigura pacea și libertatea țării noastre”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: