agroexpert.md

Exportul de cereale din Republica Moldova ar putea fi interzis

Exportul cerealelor din Republica Moldova ar putea fi interzis. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, în cadrul platformei „Președintele răspunde” din 1 mai. Șeful statului a precizat că decizia va fi luată în curând, pe fondul secetei din acest an.

„La această etapă, certificate pentru exportul de grâu, de cerealiere din grupul întâi, în Republica Moldova practic nu se eliberează. Sperăm că va fi în curând și o decizie oficială pentru interzicerea exportului de cereale, așa cum a făcut-o marea majoritate a țărilor”, a spus Igor Dodon.

Șeful statului a menționat că prețul la grâu a crescut ușor, însă a dat asigurări că pâinea nu se va scumpi deocamdată.

„Am văzut că a crescut puțin prețul la grâu, la 3,8 lei-4 lei. Am venit cu un mesaj către întreprinderile de panificație să nu vină cu majorări la pâine, la această etapă”, a precizat Dodon.

Președintele țării a mai spus că a discutat cu mai mulți producători agricoli și că guvernul va găsi mijloace pentru a-i susține. Mai mult, șeful statului a dat asigurări că executivul dispune de suficiente rezerve de cereale.

„Specialiștii de la Ministerul Agriculturii îmi dau asigurări că rezerve sunt, nu vom muri de foame, dacă vorbim de grîu și de porumb. Rezerve de cereale în Republica Moldova sunt. Exporturile au fost parțial și, în ultimul timp, total sistate, de aceea grîul care este în țară rămâne în țară. Rezervele ne ajung până la recolta nouă. Înțelegem că aceasta ar putea fi destul de scăzută în acest an, dar sperăm că o să plouă, începând cu ziua de azi-mâine și situația va fi parțial salvată”, a menționat președintele țării.

Totodată, Igor Dodon a adresat un nou apel către politicieni și a propus lansarea unei campanii naționale cu sloganul „Cumpărăm produse autohtone”, cu scopul de a susține agenții economici din țară.

„Aș vrea să vin cu o propunere către toți politicienii care se bat acum cine e mai tare și mai mare, merg la Curtea Constituțională. Haideți mai bine toată energia aceasta să o concentrăm și să lansăm o campanie națională „Cumpărăm produse autohtone”, pentru a susține producătorii autohtoni”, a spus Dodon.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maria Ciobanu

Alegeri 2025: două foste judecătoare și un adept al valorilor „tradiționale” vor să colecteze semnături pentru a candida independent

Trei noi potențiali candidați independenți vor să ajungă în Parlament și au făcut, pe 21 iulie, primul pas oficial: au depus cereri la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a obține listele de subscripție, necesare colectării semnăturilor. Printre ei – două foste judecătoare.

Astfel, au solicitat eliberarea listelor de subscripție pentru a colecta de sine stătător semnăturile necesare fosta judecătoare Natalia Clevadî, care a picat evaluarea integrității etice și financiare, precum și fost judecătoare Victoria Sanduța, cunoscută pentru criticile sale anti-guvernare.

În cursa pentru un loc în viitorul Parlament vrea să intre și Victor Grosu. Analiza profilului său de pe rețelele de socializare arată că promovează valorile „tradiționale” și sprijină activ Mitropolia Moldovei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Rusiei. Într-un videoclip în care își anunță intenția de a candida independent, Grosu afirmă că, dacă va ajunge deputat, se va opune „propagandei păcatului LGBT” și va pleda pentru „echitate socială”.

Amintim că, pe 20 iulie, CEC a recepționat primele cereri de înregistrare a candidaților la funcția de deputat la alegerile parlamentare. Au depus actele două partide politice: Acțiune și Solidaritate și Democrația Acasă. Dacă vor fi înregistrate, PAS va figura primul în buletinul de vot, iar Democrația Acasă – al doilea.

Tot pe 20 iulie, la CEC Comisie au fost înregistrate cereri din partea a patru potențiali candidați independenți care și-au înaintat candidaturile la funcția de deputat: Olesea Stamate, Andrei Năstase, Eleonora Rusu și Sergiu Rența.

***

Precizăm că, pentru a fi înregistrat, candidatul independent prezintă la CEC liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 2000 și cel mult 2500 de susținători cu drept de vot. Prin derogare de la această prevedere, o candidată femeie prezintă semnăturile a cel puțin 1000 și cel mult 2500 de susținători cu drept de vot.

Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova a început pe 20 iulie și se va încheia pe 19 august 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: