Daily Sabah

Externați mai repede și fără testare repetată. Noile prevederi de depistare și tratament a cazurilor COVID-19

Protocolul provizoriu COVID-19, ed.III, privind tratamentul persoanelor din Republica Moldova infectate cu noul coronavirus a fost modificat. Schimbările au fost prezentate de către specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății, în cadrul conferinței din 25 august.

Președinta Comisiei de specialitate în epidemiologie Angela Paraschiv a declarat că, potrivit celor mai recente cercetări științifice la nivel mondial, depistarea ARN-ului viral nu înseamnă că persoana este contagioasă. Prin urmare, unele categorii de pacienți vor fi externați și vor ieși din autoizolare mai repede decât până în prezent.

„După 10 zile, practic, pacientul nu mai prezintă pericol pentru cei din jur. Astfel, a fost posibilă actualizarea criteriilor de externare, inclusiv excludere de la tratamentul de la domiciliu. Ne referim la persoanele asimptomatice, care nu prezintă semne clinice. Acestea vor fi excluse de la autoizolare după 10 zile de la primirea rezultatului pozitiv la SarsCov2, fără testare de control”, a declarat oficialul.

Astfel: persoanele care prezintă semne clinice, dar sunt cu forme ușoare și medii, vor fi externate sau excluse de la tratament la domiciliu după 10 zile de la apariția semnelor și adițional 3 zile de la dispariția semnelor, fără efectuarea testului de control.

În același timp, un pacient cu simptome timp de 14 zile, va fi externat după 14 zile și 3 zile adiționale fără semne clinice – în total 17 zile.

În ceea ce ține de pacienții cu forme grave, vor fi externați în baza însănătoșirii clinice și se menține acel test negativ efectuat după trei zile de la dispariția semnelor clinice. Specialiștii au constatat că pacienții cu forme grave de COVID-19 pot infecta alte persoane o perioadă mai îndelungată de timp.

„Se menține testarea la externare pentru toți copiii internați cu pneumonii și semne severe de boală și toți copiii mai mici de 7 ani”, a mai spus Angela Paraschiv.

Ghenadie Curocichin, șeful Asociației Medicilor de Familie, a anunțat că în protocol a fost adăugată prevederea care obligă testarea anumitor categorii de pacienți care necesită internare în spital, chiar dacă aceștia nu manifestă simptome clinice: pacienții cu diagnostic oncologic confirmat, cei care vin pentru radio sau chimioterapie sau care se internează pentru intervenții chirurgicale. Aceștia vor fi testați cu cel mult 48 de ore înainte de internare. De asemenea, vor fi testați înainte de internare pacienții cu boli de sistem și cu boli autoimune, precum și pacienții cu infecții HIV/SIDA sau tuberculoză. În spital vor fi testați și pacienții care sunt internați pentru transplant.

O altă modificare prevede că persoanele cu vârsta mai mică de 65 de ani și copiii mai mari de 7 ani, care manifestă simptome ușoare ale infecției, se vor putea trata la domiciliu.

Profesorul Tiberiu Holban, președintele Comisiei de specialitate în domeniul bolilor infecțioase, a declarat că nu există până acum un medicament eficient pentru tratamentul infecției cu COVID-19. Acesta a menționat că mai multe preparate au fost excluse din ghidul privind tratamentul pacienților infectați.

„Au rămas două preparate antivirale: remdesivir – unicul preparat recomandat în UE și favipiravir – un preparat cu dublă acțiune: antigripală și anticovid, care este deja utilizat cu succes în clinica noastră Toma Ciorbă”, a precizat acesta.

Amintim că, de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, în Republica Moldova au fost înregistrate circa 34 de mii de cazuri de infectare cu COVID-19. 960 de persoane au dcedat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol/RBK

Din cauza creșterii prețurilor, rușii au început să cumpere în masă seturi pentru tratarea dinților acasă

Pe platformele de vânzări online din Rusia a crescut semnificativ atât oferta, cât și cererea pentru seturile de plombare dentară utilizate acasă. Potrivit Izvestia, care citează propria analiză de piață, tot mai mulți ruși recurg la aceste soluții improvizate din cauza costurilor ridicate ale tratamentelor stomatologice, scrie Holod.

În primele șase luni ale anului 2025, numărul anunțurilor pentru astfel de seturi a crescut de 3,3 ori pe unul dintre cele mai mari marketplace-uri din Rusia, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Este vorba despre mii de oferte disponibile online.

Odată cu creșterea cererii, au crescut și prețurile. Dacă anterior un set costa între 150 și 200 de ruble, acum prețul depășește 900 de ruble. Unul dintre vânzători a înregistrat deja peste 44.000 de vânzări.

Clienții susțin că nu-și permit tratamente stomatologice profesioniste. „Folosesc produsul de vreo două-trei luni. (…) Cu acest „ciment dentar” pot cel puțin să mănânc normal”, scrie unul dintre utilizatori.

Medicii avertizează, însă, astfel de metode sunt periculoase. „Din păcate, în spatele acestor „trucuri” nu există nici diagnostic, nici abordare individuală și nici înțelegerea cauzelor reale. Nu e tratament – e o mascarea a simptomelor, care adesea duce la probleme și mai grave”, a declarat Victoria Radko, șefa secției de ortodonție de la Eurokappa Clinic.

Aceasta atrage atenția că, din dorința de a economisi, oamenii cumpără nu doar kituri de plombare, ci și fațete dentare aplicabile sau gutiere pentru corectarea mușcăturii – produse care pot afecta sănătatea dentară dacă sunt folosite fără supraveghere medicală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: