Externați mai repede și fără testare repetată. Noile prevederi de depistare și tratament a cazurilor COVID-19
Full Article 3 minutes read

Externați mai repede și fără testare repetată. Noile prevederi de depistare și tratament a cazurilor COVID-19

Protocolul provizoriu COVID-19, ed.III, privind tratamentul persoanelor din Republica Moldova infectate cu noul coronavirus a fost modificat. Schimbările au fost prezentate de către specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății, în cadrul conferinței din 25 august.

Președinta Comisiei de specialitate în epidemiologie Angela Paraschiv a declarat că, potrivit celor mai recente cercetări științifice la nivel mondial, depistarea ARN-ului viral nu înseamnă că persoana este contagioasă. Prin urmare, unele categorii de pacienți vor fi externați și vor ieși din autoizolare mai repede decât până în prezent.

„După 10 zile, practic, pacientul nu mai prezintă pericol pentru cei din jur. Astfel, a fost posibilă actualizarea criteriilor de externare, inclusiv excludere de la tratamentul de la domiciliu. Ne referim la persoanele asimptomatice, care nu prezintă semne clinice. Acestea vor fi excluse de la autoizolare după 10 zile de la primirea rezultatului pozitiv la SarsCov2, fără testare de control”, a declarat oficialul.

Astfel: persoanele care prezintă semne clinice, dar sunt cu forme ușoare și medii, vor fi externate sau excluse de la tratament la domiciliu după 10 zile de la apariția semnelor și adițional 3 zile de la dispariția semnelor, fără efectuarea testului de control.

În același timp, un pacient cu simptome timp de 14 zile, va fi externat după 14 zile și 3 zile adiționale fără semne clinice – în total 17 zile.

În ceea ce ține de pacienții cu forme grave, vor fi externați în baza însănătoșirii clinice și se menține acel test negativ efectuat după trei zile de la dispariția semnelor clinice. Specialiștii au constatat că pacienții cu forme grave de COVID-19 pot infecta alte persoane o perioadă mai îndelungată de timp.

„Se menține testarea la externare pentru toți copiii internați cu pneumonii și semne severe de boală și toți copiii mai mici de 7 ani”, a mai spus Angela Paraschiv.

Ghenadie Curocichin, șeful Asociației Medicilor de Familie, a anunțat că în protocol a fost adăugată prevederea care obligă testarea anumitor categorii de pacienți care necesită internare în spital, chiar dacă aceștia nu manifestă simptome clinice: pacienții cu diagnostic oncologic confirmat, cei care vin pentru radio sau chimioterapie sau care se internează pentru intervenții chirurgicale. Aceștia vor fi testați cu cel mult 48 de ore înainte de internare. De asemenea, vor fi testați înainte de internare pacienții cu boli de sistem și cu boli autoimune, precum și pacienții cu infecții HIV/SIDA sau tuberculoză. În spital vor fi testați și pacienții care sunt internați pentru transplant.

O altă modificare prevede că persoanele cu vârsta mai mică de 65 de ani și copiii mai mari de 7 ani, care manifestă simptome ușoare ale infecției, se vor putea trata la domiciliu.

Profesorul Tiberiu Holban, președintele Comisiei de specialitate în domeniul bolilor infecțioase, a declarat că nu există până acum un medicament eficient pentru tratamentul infecției cu COVID-19. Acesta a menționat că mai multe preparate au fost excluse din ghidul privind tratamentul pacienților infectați.

„Au rămas două preparate antivirale: remdesivir – unicul preparat recomandat în UE și favipiravir – un preparat cu dublă acțiune: antigripală și anticovid, care este deja utilizat cu succes în clinica noastră Toma Ciorbă”, a precizat acesta.

Amintim că, de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, în Republica Moldova au fost înregistrate circa 34 de mii de cazuri de infectare cu COVID-19. 960 de persoane au dcedat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: