„Facem o reformă care trebuia făcută încă în anul 2000″. Alaiba, reacție la protestul patentarilor
Full Article 4 minutes read

„Facem o reformă care trebuia făcută încă în anul 2000″. Alaiba, reacție la protestul patentarilor

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba susține că aproximativ 200 de de deținători de patentă în comerț au venit, pe 26 iunie, în fața Guvernului pentru a protesta. Oficialul a spus că înțelege „neliniștea lor” și că se face o reformă „care trebuia făcută încă în anul 2000”. 

Aproximativ 200 de deținători de patentă în comerț au venit la guvern. Facem o reformă care trebuia făcută încă în anul 2000. Da, lucrurile sunt într-atât de înapoiate în țara noastră. Înțeleg neliniștea lor, însă o să subliniez încă o dată că în 25 de ani acești oameni au fost neglijați. O să le oferim suport să evolueze. Vrem să-i ajutăm să crească, să se dezvolte. În toată această jumate de an am ținut să manifestăm empatie, înțelegere și deschidere. Și maximă transparență”, a scris Alaiba, pe Facebook.

Totodată, el a precizat că se află în afara țării cu premierul Dorin Recean și nu a putut să se adrese personal manifestanților. În același timp, Alaiba a declarat că „mărul discordiei este aparatul de casă”.

Repet: aparatul de casă este ceva normal într-o țară civilizată. . Avem 4000 de patentari, dar avem 2 milioane de consumatori care au dreptul la un elementar bon de casă. Oamenii din piețe folosesc calculatorul de 25 de ani, folosesc telefoanele mobile, o să trebuiască să folosească și acest echipament simplu. Trebuie să fim corecți unii cu alții. Trăim în aceeași societate”, a comunicat el.

De menționat că deținătorii de patente protestează în aceste momente în fața Guvernului Republicii Moldova. „Noi vrem patentă, nu vrem vorbe goale”, scandează aceștia. Iar în fața protestatarilor a venit Viorel Garaz, secretarul de stat la Ministerul Economiei.

***

De precizat că pe 1 iulie expiră valabilitatea patentelor. În ultimii ani, autoritățile au promis de mai multe ori să interzică comerțul în bază de patentă și să oblige comercianții să adopte o nouă formă de activitate, introdusă încă în 2017. Astfel, deținătorii de patentă vor trebui să treacă la forma de activitate de antreprenor independent.

Antreprenoriatul independent este o nouă formă de organizare a activității antreprenorilor mici, care se ocupă cu comerțul cu amănuntul. Spre deosebire de patentă, antreprenoriatul independent prevede obligativitatea deținerii unei case de marcat și emiterea cecurilor. În acest caz și cifra de afacere anuală a unui comerciant este mai mare: pentru deținătorii de patentă aceasta constituie 300 de mii de lei pe an, iar în cazul unui antreprenor independent – 1,2 milioane de lei pe an.

Dacă taxa pentru patentă a variat între 200 și 700 de lei lunar, antreprenorul independent va trebui să achite 1% din volumul de vânzări, dar nu mai puțin de 3000 de lei pe an. „Patenta costa de la 3000 de lei pe an și am decis ca plata pentru antreprenoriatul independent să nu fie mai mare”, a declarat Dumitru Alaiba, pentru NM.

Conform celor mai recente date statistice, în Moldova mai sunt 4200 de deținători de patentă. Toți sunt mici întreprinzători, care se ocupă în mare parte cu comerțul în piețe.

Pe 23 iunie, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba declara că zilele următoare deținătorii de patentă vor primi prin poștă, acasă, materiale informative despre tranziția la activitatea independentă. Alaiba a declarat că nu înțelege cum ar arăta un compromis pe subiectul aparatului de marcat. Astfel, el a ținut să adauge că acesta rămâne obligatoriu și le-a sugerat celor vizați să se obișnuiască cu ideea.

Citește articolul NM: Deținătorii de patentă, obligați să treacă din iulie la antreprenoriat independent. Care este procedura?


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: