Deținătorii de patentă, obligați să treacă din 1 iulie la antreprenoriat independent. Care este procedura?
Full Article 5 minutes read

Deținătorii de patentă, obligați să treacă din 1 iulie la antreprenoriat independent. Care este procedura?

Moldova interzice din 1 iulie comerțul în bază de patentă. Guvernarea le propune în schimb antreprenorilor o nouă formă de activitate – cea de antreprenor independent. NM explică în ce constă aceasta și cum poate fi modificat statutul de antreprenor.

Peste două săptămâni, în data de 1 iulie, expiră valabilitatea patentelor. În ultimii ani, autoritățile au promis de mai multe ori să interzică comerțul în bază de patentă și să oblige comercianții să adopte o nouă formă de activitate, introdusă încă în 2017. Dar de fiecare dată interzicerea a fost amânată, iar termenul – prelungit. De această dată, interdicția urmează să intre in vigoare în data de 1 iulie și se pare că acum va fi o decizie definitivă.

Conform celor mai recente date statistice, în Moldova mai sunt 4200 de deținători de patentă. Toți sunt mici întreprinzători, care se ocupă în mare parte cu comerțul în piețe.

Ce înseamnă antreprenoriat independent?

Antreprenoriatul independent este o nouă formă de organizare a activității antreprenorilor mici, care se ocupă cu comerțul cu amănuntul. „Poate fi comerț într-o tarabă sau un chioșc. În acest caz comerciantul oricum este o persoană fizică. El nu poate, de exemplu, angaja pe cineva la lucru. Această formă de comerț a fost dezvoltată pentru cei mai mici antreprenori”, a explicat pentru NM ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Antreprenori independenți vor putea fi doar persoanele fizice care se ocupă cu comerțul cu amănuntul. Aceștia nu vor putea dezvolta alt gen de business, de exemplu, să ofere servicii.

Spre deosebire de patentă, antreprenoriatul independent prevede obligativitatea deținerii unei case de marcat și emiterea cecurilor. În acest caz și cifra de afacere anuală a unui comerciant este mai mare: pentru deținătorii de patentă aceasta constituie 300 de mii de lei pe an, iar în cazul unui antreprenor independent – 1,2 milioane de lei pe an.

Dacă taxa pentru patentă a variat între 200 și 700 de lei lunar, antreprenorul independent va trebui să achite 1% din volumul de vânzări, dar nu mai puțin de 3000 de lei pe an. „Patenta costa de la 3000 de lei pe an și am decis ca plata pentru antreprenoriatul independent să nu fie mai mare”, a menționat Alaiba.

Cum să treci la antreprenoriat independent?

În primul rând trebuie să cumpărați o casă de marcat nouă. Pentru a desfășura antreprenoriat independent este nevoie de o casă de marcat care va transmite în regim online Inspectoratului Fiscal de Stat toate datele despre vânzări. „Acest lucru îi va scuti pe antreprenorii mici de contabilitate și de rapoarte”, a explicat Alaiba.

O casă de marcat costă, conform datelor Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, de la patru mii de lei până la opt mii de lei, plus plata pentru deservirea acestuia. „Căutăm soluții pentru anularea taxei pentru deservire, dar în acest caz, dacă casa de marcat se defectează, antreprenorul va trebui să o repare din cont propriu”, a explicat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Pe lângă casa de marcat mai este necesar ca antreprenorul să obțină permisiunea autorităților locale. De exemplu, reprezentanții Direcției Comerț a Primăriei Chișinău ne-au spus că pentru obținerea unei astfel de autorizații, comercianții din piețe trebuie să-și facă o programare și să se prezinte la Departament cu un act de identitate și cu contractul care confirmă dreptul de a vinde în piață, inclusiv cu schema amplasării locului de comercializare (ultimele două documente le oferă conducerea pieței). Autorizația de comerț emisă de Primăria Chișinău costă 110 lei.

Antreprenorul se poate înregistra la Serviciul Fiscal de Stat. Acesta trebuie să se prezinte la fisc cu pachetul de documente care include: buletin de identitate, autorizație de comerț, acte care confirmă deținerea asigurării medicale și sociale (acestea sunt oferite la Casa Națională de Asigurări Sociale și la Compania Națională de Asigurări în Medicină). De asemenea, sunt necesare documente privind casa de marcat: actul care confirmă achiziționarea casei de marcat, actul privind deservirea acestuia, etc. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, aceste acte sunt oferite, de obicei, de către vânzătorul casei de marcat.

Legea nu prevede niciun fel de proceduri pentru anularea patentei.

Cum plătim impozitele?

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a precizat pentru NM că odată în trei luni Serviciul Fiscal va trimite antreprenorului pe poștă factura pentru achitarea impozitului. Aceasta va putea fi plătită cu bani cash sau online.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, în curând Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) va începe recepționarea de la foștii deținători de patentă a cererilor de compensare a cheltuielilor pentru trecerea la antreprenoriatul independent. Suma maximă a compensației va fi de 10 mii de lei pentru un antreprenor.

Patenta, anulată sau simplificată?

Discuțiile scandaloase, protestele, întâlnirile funcționarilor cu businessmenii i-au vizat doar pe deținătorii de patentă pentru comerț cu amănuntul.

După 1 iulie, în Moldova se vor putea face afaceri mici în bază de patentă în câteva zeci de domenii. În special acestea vizează lucrările de reparație (a televizoarelor, anvelopelor, a locuințelor, etc), serviciile de instruire, servicii de frizură, servicii de organizare a excursiilor, servicii de babysitting, etc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: