facebook.com/Iulian Rusanovschi

Fălești: Pe crucile mormintelor din cimitir au apărut inscripțiile „Z” și „V”. Ambasada României și MAEIE reacționează

Cimitirul din Fălești, dedicat Eroilor Români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial fost vandalizat. Pe rețele de socializare au fost publicate mai multe fotografii, care demonstrează că pe crucile de pe morminte au fost desenate literele „V” și „Z”, care reprezintă simbolurile agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.

Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat în legătură cu aceste acțiuni și condamnă cu fermitate „acest act iresponsabil și provocator”.

Ambasada, potrivit unui comunicat emis pe 9 aprilie își exprimă încrederea că autoritățile competente din Republica Moldova vor lua măsuri ferme și imediate de identificare și tragere la răspundere a făptașilor.

„Între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova a fost semnat, la 3 martie 2012, Acordul privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova, prin care este reglementată protejarea mormintelor de război româneşti şi dreptul la odihnă veşnică al militarilor români căzuţi în luptă şi al victimelor civile române ale războiului.În cimitirul de la Fălești sunt înhumați peste 300 eroi căzuți in cel de-al Doilea Război Mondial, majoritatea fiind de origine din plasa (raionul) Fălești”, se arată în comunicat.

Și Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) condamnă vehement actele de vandalism.

„Vandalizarea acestor monumente funerare reprezintă un atac barbar și o provocare la adresa întregii societăți. Condamnăm cu fermitate această acțiune iar instituțiile abilitate ale Republicii Moldova vor investiga aceste cazuri revoltătoare  de vandalism într-un mod cât mai transparent și operativ”, subliniază MAEIE.

Între timp, Poliția a dispus și întreprinde un șir de măsuri speciale de investigație și urmărire penală pentru identificarea și reținerea persoanelor care au comis infracţiunea de vandalism.

Totodată, IGP a sesizat toate autoritățile competente pentru înlăturarea, în cel mai scurt timp, a semnelor respective.

În Moldova se vor interzice simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Persoanele care le răspândesc, inclusiv în mediul online, vor fi amendate. Un amendament la Codul contravențional a fost votat în acest sens, pe 7 aprilie.

Cu toate acestea, ca să intre în vigoare, legea trebuie să fie votată și în a treia lectură.

Cu toate acestea, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) declară că va continua să participe la „toate evenimentele consacrate Zilei Victoriei, așa cum o face an de an, iar la pieptul participanților, sub inimă, va fi prinsă panglica Sf. Gheorghe”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andres Putting / Delfi Meedia

Cine sunt moldovenii condamnați în Estonia pentru incendierea restaurantului „Slavă Ucrainei”? Investigație

Cei doi cetățeni ai Republicii Moldova, condamnați în Estonia pentru incendierea restaurantului „Slavă Ucrainei” și a unui supermarket, sunt din Găgăuzia. Aceștia au experiență în spargeri de bancomate și furturi organizate în Rusia. Unul dintre ei a fost, până recent, șofer de camion la o firmă din Găgăuzia, iar ultimul salariu încasat a fost în martie 2025. Informațiile se regăsesc într-o investigație Rise Moldova, care, alături de Delfi Meedia, a documentat trecutul celor doi și le-a urmărit traseul până la misiunea de sabotaj din Estonia, care, potrivit anchetei, a fost comisă la comanda serviciilor speciale rusești.

Ambii bărbați poartă același nume, Ivan Cihaial. Unul dintre ei are 32 de ani, celălalt 37. Ambii s-au născut în satul Cazaclia, raionul Ceadîr-Lunga. Potrivit jurnaliștilor, amândoi au fost racolați de serviciul de informații militare al Rusiei (GRU) și plătiți pentru misiuni de sabotaj în Estonia.

Primul incendiu a avut loc pe 17 ianuarie 2024 la magazinul COOP din localitatea Osula, aflată la aproximativ 10 kilometri de o bază NATO. Această misiune i-a revenit lui Ivan Chihaial, 32 de ani, care a trecut granița din Rusia în Letonia, la volanul unui Jaguar XF cu numere poloneze. Apoi a intrat în Estonia și a incendiat supermarketul, filmând totul cu telefonul. Potrivit investigației, după aceasta el a fost plătit în criptomonedă, cu echivalentul a aproximativ 1700 de euro.

Se menționează că a doua zi, același Ivan a primit ordinul de a ataca restaurantul „Slavă Ucrainei” din Tallinn. Pe 27 ianuarie, deja ambii bărbați au intrat în Estonia cu același Jaguar. Au stat două zile. Pe 29 ianuarie, aceștia au trecut frontiera în Lituania. După o zi s-au întors în Estonia, de această dată cu un Mercedes-Benz cu numere lituaniene. Iar în ultima zi a lunii ianuarie, Ivan (37) a stropit restaurantul cu benzină și i-a dat foc. Celălalt filma de peste drum.

După atac, cei doi au fugit în Lituania, iar câteva zile mai târziu au fost arestați în Italia. Potrivit sursei, instanța din Estonia l-a condamnat pe Ivan Cihaial (32 de ani) la 6 ani și 6 luni de închisoare pentru spionaj. Iar Ivan Chihaial (37 de ani), a primit 2 ani și 6 luni, din care 6 luni cu executare, restul cu suspendare, cu condiția să nu comită alte infracțiuni timp de 3 ani și jumătate. Pe lângă închisoare, aceștia trebuie să plătească și daune de peste 10 mii de euro, inclusiv cheltuieli de judecată. Sentința însă poate fi atacată la Curtea de Apel din Tallinn.

Trecutul celor doi în Rusia și Moldova 

Potrivit jurnaliștilor, în 2014, Ivan Cihaial (37) a fost condamnat în Rusia la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru jaf organizat. Înainte de aceasta, în 2012, împreună cu alți moldoveni, el a pătruns într-un magazin alimentar dintr-o localitate de lângă Moscova. Atacatorii au spart atunci bancomatul unei bănci care se afla în magazin, au forțat și un seif, plecând cu peste 4,6 milioane de ruble. La câteva luni după condamnare, Ivan Cihaial a cerut să execute pedeapsa în Moldova, iar autoritățile de la Chișinău au aprobat transferul. Deja în 2017, judecătorii moldoveni i-au redus pedeapsa în baza legii cu privire la amnistie, iar la începutul lui 2018 a fost eliberat condiționat.

Câteva luni mai târziu, Ivan împreună cu un prieten cu același nume de familie au fost implicați într-un nou incident după ce au urmărit în trafic un automobil, au încercat să-l oprească forțat și i-au amenințat pe pasageri cu un pistol. În mașină se aflau și copii. Pentru acest caz, o instanță din sudul Moldovei l-au condamnat, în aprilie 2021, la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru o perioadă de 5 ani.

Din documentele consultate de sursa citată, Ivan Cihaial (37 de ani) a fost până recent șofer de camion la o firmă din Găgăuzia, iar ultimul venit încasat a fost în martie 2025.

Celălalt Ivan Chihaial a fost condamnat în Rusia după ce, în februarie 2012, împreună cu mai multe persoane, a pătruns ilegal în clădirea Academiei Ruse de Muzică Gnesin unde i-au imobilizat pe agenții de pază, au spart un bancomat al băncii Uralsib și au furat peste șapte milioane de ruble. La finalul aceluiași an, Ivan a fost condamnat la 7 ani de închisoare. În 2016, el a cerut Ministerului de Justiție din Moldova să fie transferat într-un penitenciar din Moldova. Iar peste un an a solicitat judecătorilor să-l elibereze condiționat, dar cererea i-a fost respinsă. El a fost eliberat în 2019.

În 2021, Ivan Cihaial a fost oprit în trafic de poliție. Potrivit sursei citate, mirosea a alcool. El a refuzat testarea, iar magistrații din Moldova l-au sancționat cu 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității și i-au suspendat permisul de conducere.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: