Fără controale externe în școli timp de un an. Ministerul Educației lansează prima etapă de „debirocratizare”
Full Article 3 minutes read

Fără controale externe în școli timp de un an. Ministerul Educației lansează prima etapă de „debirocratizare”

Ministerul Educației și Cercetării inițiază prima etapă de debirocratizare a instituțiilor de învățământ general. Această etapă prevede suspendarea pentru un an a controalelor externe în instituțiile de învățământ, timp în care va fi regândită o nouă metodologie mai eficientă. Totodată, va fi simplificat Nomenclatorul tipurilor documentației școlare și rapoartelor în învățământul general, iar Ministerul Educației va aproba un model de planificare didactică pe termen lung, document întocmit de cadrele didactice, pentru ca acestea să poată face reper la el. 

În cadrul unei conferințe de presă din 18 decembrie, Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a anunțat că instituția pe care o conduce lansează prima etapă de debirocratizare în instituțiile de învățământ general, în special în cele de tip școală.

Astfel, ca parte a acestui proces, de la 1 ianuarie 2024, va fi suspendat timp de un an procesul de evaluare externă a instituțiilor de învățământ.

Din analiza pe care am desfășurat-o până acum, aceste controale externe rareori aveau rezultatele scontate și contribuiau semnificativ la calitatea procesului educațional. Erau foarte mult axate pe verificarea existenței documentației în instituțiile de învățământ și mai puțin răspundeau la întrebarea dacă se face educație de calitate în instituția respectivă. Nu includeau observarea procesului educațional, asistarea la ore, nu țineau de finalități, deci nu monitorizau în ce măsură elevii cunosc sau nu cunosc, dezvoltă sau nu dezvoltă competențele pe care ar fi trebuit să le fi dobândit în procesul educațional”, a spus Dan Perciun.

Ministrul a spus că, de la 1 ianuarie 2024, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC), instituția care desfășoară controale în instituțiile de învățământ, va avea jumătate de an la dispoziție pentru a regândi și a propune o nouă metodologie de evaluare. „Mai simplă, mai clară și care să evalueze într-adevăr ceea ce ne interesează, și nu hârtii”, a precizat Perciun.

De asemenea, Ministerul Educației simplifică Nomenclatorul tipurilor documentației școlare și rapoartelor în învățământul general.

Este o listă a actelor care trebuie să existe într-o instituție de învățământ. Se reduc semnificativ numărul acestor acte, totodată modul de aprobare sau verificare a acestora”, a spus Ministrul Educației.

La fel, Ministerul Educației și Cercetării va aproba, până la finalul lui 2023, un model de planificare didactică pe termen lung.

Deci acele proiecte didactice pe termen lung care le fac cadrele didactice, noi vom aprova un model la minister. Grupurile de lucru încheie procesul de elaborare. Îl vom pune la dispoziția tuturor cadrelor didactice să le reutilizeze, fie să aibă necesitate să le facă de la zero”, a declarat Dan Perciun.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: