Fără Jah Khalib la Summer Fest 2024? Coaliția Națională „Viața fără Violență” și Cătălin Lung cer anularea concertului artistului
Full Article 4 minutes read

Fără Jah Khalib la Summer Fest 2024? Coaliția Națională „Viața fără Violență” și Cătălin Lung cer anularea concertului artistului

Coaliția Națională „Viața fără Violență” și actorul Cătălin Lungu au cerut BisConcert, organizatorii festivalului de muzică Summer Fest, care va avea loc la Chișinău, în august, să anuleze concertul cântărețului kazah Jah Khalib. Solicitarea este argumentată prin faptul că, în timpul unui podcast, renumitul interpret a fost de acord cu o declarație care face aluzie la faptul că femeile și fetele care au fost supuse violenței sexuale sunt de vină. Coaliția Națională „Viața fără Violență” și Cătălin Lungu au precizat pe 26 aprilie că organizatorii festivalului nu au venit cu o reacție și i-au blocat pe rețelele de socializare. 

În contextul în care la Chișinău urmează să aibă loc Summer Fest, Coaliția Națională „Viața fără violență” a postat pe pagina sa de Instagram, pe 22 aprilie, o publicație în care a atrage atenția asupra unui caz când Jah Khalib, unul dintre artiștii care vor cânta la eveniment, a fost de acord cu o declarație în care se sugera că majoritatea persoanelor de sex feminin ar fi vinovate pentru că au fost supuse violului.

Astfel, Coaliția Națională „Viața fără Violență” a solicitat organizatorilor Summer Fest, agenția de organizare a evenimentelor BisConcert, să revizuiască lista cântăreților care vor evolua pe scena festivalului.

Într-o societate cu atât de multă violență este periculos și iresponsabil să promovăm artiștii care transmit mesaje misogine, sexiste și care instigă la violență. Cerem echipei de organizare a festivalului Summer Fest să revizuiască artiștii, care vor evolua la un eveniment cu un public atât de mare, format preponderent de tineri”, au comunicat Coaliția.

Pe 26 aprilie, Coaliția a anunțat că nu a primit niciun răspuns de la organizatorii Summer Fest.

După trei zile de la publicarea acestei postări pe contul nostru de Instagram, sute de oameni, inclusiv persoane publice, s-au alăturat cererii noastre de a anula participarea acestui „artist” la festival. În această perioadă, organizatorii nu au venit cu vreo reacție și doar cu blocat comentariile la postările de pe Instagram”, au comunicat reprezentanții Coaliției Naționale „Viața fără Violență”.

De altfel, și actorul Cătălin Lungu a publicat astăzi o adresare video către organizatorilor festivalului, cu solicitarea ca Jah Khalib să nu cânte la eveniment. Actorul a menționat că a contactat reprezentanții BisConcert în privat, însă aceștia l-au blocat pe rețelele de socializare sau au șterg mesajele pe care i le-au trimis.

Din acest motiv, a spus Cătălin Lungu, a decis să se adreseze public organizatorilor Summer Fest.

O să rog organizatorii, partenerii și sponsorii Summer Fest să nu-l aducă pe Jah Khalib pe scena de la Chișinău. Mie îmi pare rău că ne solidarizăm doar în cazurile în care se întâmplă tragedii. Cu toate astea, mi se pare că avem niște lecții clare de luat. Pentru că trebuie să realizăm foarte prost la capitolul a proteja femeile din țara asta. (…) Mi se pare absolut inoportun, dacă nu chiar rușinos, ca un artist care își permite să vocifereze atitudini misogine, să cânte pe o scenă la un asemenea festival, la Chișinău”, a declarat Cătălin Lungu.

Precizăm că, în august 2022, pe canalul de YouTube RUH FOOD, a fost publicat un podcast cu șase persoane publice din Kazahstan, inclusiv Jah Khalib. La un moment dat, unul dintre participanți a declarat că 85% dintre cazurile de viol, în care victimile sunt femei, au loc pentru că acestea se aflau „în locul nepotrivit, în hainele nepotrivite, la momentul nepotrivit”. Jah Khalib a susținut comentariul.

Cazul a revenit recent în atenția opiniei publice din Kazahstan în contextul în care, în prezent, au loc ședințele de judecată în cazul ex-ministrului Economiei al țării, Kuandîk Bishimbayev, învinuit că și-a omorât soția în bătaie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: