France24

Fără strângeri de mâini, teatru sau cinema și fără meciuri pe stadion. Măsurile guvernului de la Roma în lupta cu COVID-19

Guvernul italian a adoptat un decret cu noi măsuri de urgenţă pentru controlul transmiterii coronavirusului în contextul celui mai grav focar din Europa, care a dus la moartea a cel puţin 107 persoane în mai puţin de două săptămâni, informează AGERPRES, cu trimitere la Reuters, joi, 5 martie.

Toate măsurile sunt valabile până la data de 3 aprilie, dacă nu se specifică altfel şi se referă la întreg teritoriul ţării. Principalele puncte ale decretului sunt următoarele:

Păstrarea unei distanţe de siguranţă

Decretul îi îndeamnă pe italieni să nu se salute prin strângerea mâinii, să nu se îmbrăţişeze şi să păstreze o distanţă de siguranţă de ”cel puţin un metru” faţă de alte persoane. Măştile trebuie folosite de cei care prezintă simptome sau îngrijesc persoane bolnave.

Evenimente publice

Decretul cere ”suspendarea evenimentelor de orice natură care presupun o adunare de persoane” şi care nu permit respectarea distanţei de siguranţă de un metru. Se specifică în mod clar că toate cinematografele şi teatrele trebuie să îşi închidă porţile.

Şcoli şi universităţi

Toate şcolile şi universităţile se vor închide de de joi 5 martie până cel puţin pe 15 martie. Este încurajată susţinerea online a cursurilor. Totuşi, pregătirea medicilor şi lucrătorilor din sistemul naţional de sănătate, împovărat de criza coronavirusului, nu va fi suspendată.

Sporturi

Toate evenimentele sportive se vor desfăşura în spaţii închise. Decretul nu menţionează anumite evenimente, dar autorităţile din fotbal au confirmat că măsura se referă la toate meciurile de fotbal profesioniste. Potrivit decretului, sălile de fitness, piscinele şi centrele sportive pot rămâne deschise dacă asigură menţinerea distanţei de siguranţa de un metru.

Autoizolare la domiciliu

Persoanele care au călătorit în ”zonele roşii”, cel mai grav afectate de coronavirus, ar putea fi sfătuite de medici să stea în izolare la domiciliu timp de două săptămâni. Dacă prezintă simptome ale bolii, trebuie să poarte mască şi să stea într-o singură încăpere cu uşa închisă.

Guvernul recomandă ca persoanele în vârstă şi cei care au o sănătate precară să nu-şi părăsească domiciliul dacă nu e absolut necesar. Decretul nu specifică o vârstă anume.

Accesul la unităţile de primiri urgenţe

Celor care îi însoţesc pe pacienţi la unităţile de primiri urgenţe nu li se permite să rămână cu aceştia în sălile de aşteptare fără permisiune specială.

Stimulente pentru munca de la domiciliu

Guvernul a anunţat că va relaxa reglementările pentru munca de la domiciliu, precizând că oricine îşi poate face treaba din propria locuinţă ar trebui să i se permită să facă acest lucru.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

SUA: Vaccinarea anti-COVID, aprobată pentru copiii mai mari de 6 luni, aflați în risc

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a acordat pe 10 iulie aprobarea completă pentru vaccinul anti-COVID-19 al companiei Moderna (Spikevax) destinat copiilor cu vârste între 6 luni și 11 ani care prezintă un risc crescut de a dezvolta boala. Anunțul a fost făcute de companie, transmite Reuters.

Vaccinul fusese anterior disponibil pentru populația pediatrică în baza unei autorizații de utilizare de urgență. Moderna estimează că va pune la dispoziție vaccinul actualizat pentru populația eligibilă din SUA în sezonul virozelor respiratorii 2025–2026.

Secretarul pentru sănătate, Robert F. Kennedy Jr., a declarat în luna mai că SUA a încetat să mai recomande vaccinarea anti-Covid de rutină pentru copiii sănătoși și femeile însărcinate sănătoase.

Cu toate acestea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au precizat că vaccinurile rămân o opțiune pentru copiii sănătoși atunci când părinții și medicii consideră că este necesar. Agenția a recomandat vaccinurile anti-Covid actualizate pentru toate persoanele începând cu vârsta de șase luni, conform indicațiilor panelului său de experți externi.

Kennedy, care de zeci de ani a semănat îndoieli cu privire la siguranța vaccinurilor — contrar dovezilor și cercetărilor științifice — supervizează în prezent activitatea CDC.

Acesta a fost dat în judecată de mai multe organizații medicale de renume, care susțin că politicile actuale privind vaccinurile anti-Covid-19 reprezintă o amenințare iminentă la adresa sănătății publice.

Pe lângă directiva privind vaccinurile anti-COVID, Kennedy i-a concediat pe toți cei 17 membri ai Comitetului Consultativ pentru Practici de Imunizare al CDC — un panel independent de experți care oferă recomandări în materie de politici de vaccinare — și i-a înlocuit cu șapte noi membri, printre care se află mai mulți susținători ai mișcării antivaccinare.

Acțiunile companiei au crescut cu 2%, ajungând la 33,45 dolari în tranzacțiile premergătoare deschiderii pieței.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: