France24

Fără strângeri de mâini, teatru sau cinema și fără meciuri pe stadion. Măsurile guvernului de la Roma în lupta cu COVID-19

Guvernul italian a adoptat un decret cu noi măsuri de urgenţă pentru controlul transmiterii coronavirusului în contextul celui mai grav focar din Europa, care a dus la moartea a cel puţin 107 persoane în mai puţin de două săptămâni, informează AGERPRES, cu trimitere la Reuters, joi, 5 martie.

Toate măsurile sunt valabile până la data de 3 aprilie, dacă nu se specifică altfel şi se referă la întreg teritoriul ţării. Principalele puncte ale decretului sunt următoarele:

Păstrarea unei distanţe de siguranţă

Decretul îi îndeamnă pe italieni să nu se salute prin strângerea mâinii, să nu se îmbrăţişeze şi să păstreze o distanţă de siguranţă de ”cel puţin un metru” faţă de alte persoane. Măştile trebuie folosite de cei care prezintă simptome sau îngrijesc persoane bolnave.

Evenimente publice

Decretul cere ”suspendarea evenimentelor de orice natură care presupun o adunare de persoane” şi care nu permit respectarea distanţei de siguranţă de un metru. Se specifică în mod clar că toate cinematografele şi teatrele trebuie să îşi închidă porţile.

Şcoli şi universităţi

Toate şcolile şi universităţile se vor închide de de joi 5 martie până cel puţin pe 15 martie. Este încurajată susţinerea online a cursurilor. Totuşi, pregătirea medicilor şi lucrătorilor din sistemul naţional de sănătate, împovărat de criza coronavirusului, nu va fi suspendată.

Sporturi

Toate evenimentele sportive se vor desfăşura în spaţii închise. Decretul nu menţionează anumite evenimente, dar autorităţile din fotbal au confirmat că măsura se referă la toate meciurile de fotbal profesioniste. Potrivit decretului, sălile de fitness, piscinele şi centrele sportive pot rămâne deschise dacă asigură menţinerea distanţei de siguranţa de un metru.

Autoizolare la domiciliu

Persoanele care au călătorit în ”zonele roşii”, cel mai grav afectate de coronavirus, ar putea fi sfătuite de medici să stea în izolare la domiciliu timp de două săptămâni. Dacă prezintă simptome ale bolii, trebuie să poarte mască şi să stea într-o singură încăpere cu uşa închisă.

Guvernul recomandă ca persoanele în vârstă şi cei care au o sănătate precară să nu-şi părăsească domiciliul dacă nu e absolut necesar. Decretul nu specifică o vârstă anume.

Accesul la unităţile de primiri urgenţe

Celor care îi însoţesc pe pacienţi la unităţile de primiri urgenţe nu li se permite să rămână cu aceştia în sălile de aşteptare fără permisiune specială.

Stimulente pentru munca de la domiciliu

Guvernul a anunţat că va relaxa reglementările pentru munca de la domiciliu, precizând că oricine îşi poate face treaba din propria locuinţă ar trebui să i se permită să facă acest lucru.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ajutorul Chișinăului, motiv de pedeapsă la Tiraspol? Reacția Biroului de Reintegrare după apelul unei organizații adresat Kremlinului

Autoritățile de la Chișinău au oferit în repetate rânduri sprijin locuitorilor din stânga Nistrului, în contextul crizei economice din regiune, însă administrația de la Tiraspol a refuzat ajutorul și a impus sancțiuni cetățenilor care colaborează cu autoritățile constituționale sau acceptă asistența oferită — a precizat Biroul politici de reintegrare pentru NM. Declarația vine în urma apelului lansat de Uniunea Cazacilor din Rusia către autoritățile ruse, în care organizația pro-Kremlin solicită sprijin politic, umanitar, financiar și „de altă natură” pentru Tiraspol.

„Chișinăul în repetate rânduri a propus și a reiterat disponibilitatea de a interveni cu diferite forme de asistență pentru persoanele din regiune aflate dificultate. Tiraspolul nu doar că a refuzat această asistență, ci și a stabilit forme de pedepsire a cetățenilor pentru cooperarea cu autoritățile constituționale sau acceptarea ajutoarelor oferite pe malul stâng al Nistrului. Din aceste considerente, asistența poate fi oferită și se acordă doar în perimetrul controlat de autoritățile Republicii Moldova (ajutoare materiale, asistență medicală, protecție socială, angajarea în câmpul muncii, continuarea procesului educațional, documentarea cu acte de model național etc.).

De asemenea, pentru depășirea crizei economice din regiune rămâne disponibilă asistența financiară propusă de Republica Moldova în comun cu Uniunea Europeană, iar pentru aceasta Tiraspolul este necesar să marcheze progrese reale în unele domenii, în special în îmbunătățirea situației drepturilor omului, inclusiv în eliminarea barierelor artificiale în calea liberei circulații”,
au precizat reprezentanții Biroului de Reintegrare pentru NM.

Precizăm că Uniunea Cazacilor din Rusia – o organizație cu sprijin oficial, care acționează pentru promovarea ideologiei naționaliste ruse și extinderea influenței Kremlinului, inclusiv în regiuni precum Transnistria, Donbas și Crimeea –  a adresat recent un apel deschis conducerii Federației Ruse. Aceasta cere, printre altele, un mecanism simplificat de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din stânga Nistrului și prin care acuză Chișinăul că ar exercita „presiuni sistematice” asupra regiunii.

Într-o declarație publică, Partidul Liberal a condamnat, pe 11 iulie, apelul lansat de organizația rusă și a calificat demersul acesteia „drept o ingerință directă în afacerile interne ale Republicii Moldova și o nouă tentativă de destabilizare a situației în regiune”.

PL a reafirmat, în acest context, sprijinul pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, retragerea completă a trupelor ruse din stânga Nistrului, consolidarea parteneriatului strategic cu România și aderarea țării la UE și NATO: „Cazacii lui Putin pot bate tobele războiului cât vor. Republica Moldova nu va fi niciodată gubernie rusească. Republica Moldova se va uni cu Țara-Mamă România”.

***

Regiunea transnistreană a rămas fără gaz rusesc, livrat anterior la un preț preferențial, începând cu 1 ianuarie 2025. După decizia Moscovei de a sista complet livrările către Republica Moldova și, implicit, către regiunea din stânga Nistrului, Tiraspolul se confruntă cu o criză economică severă. Așa-zisele autorități locale prelungesc periodic starea de urgență economică și recunosc public că toate rezervele, inclusiv financiare, au fost epuizate.

Chișinăul a propus sprijin pentru populația regiunii transnistrene, cu ajutorul Uniunii Europene, însă administrația de la Tiraspol a refuzat oferta. Fondurile europene rămân, totuși valabil, în cazul în care Tiraspolul își va revizui poziția, au precizat anterior reprezentanții Biroului politici de reintegrare.

Între timp, conducerea Republicii Moldova a avertizat, recent, că Federația Rusă ar putea încerca să exploateze vulnerabilitățile din regiune în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din țara noastră, planificate pentru 28 septembrie.

***

În prezent, în regiunea transnistreană se află aproximativ 1.500 de soldați care poartă însemnele Federației Ruse. Majoritatea sunt însă localnici înrolați sub comanda administrației nerecunoscute, instaurată în urma conflictului înghețat de acum 33 de ani. Deși autoritățile de la Chișinău și instituțiile internaționale cer constant retragerea acestora, Rusia așa și nu a dat curs solicitărilor.  


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: