1 septembrie
Максим Андреев, NewsMaker

Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei continuă să se opună prevederilor hotârârii care vizează vaccinarea angajaților din învățământ (DOC)

Biroul Executiv al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ) continuă să se opună hotărârii care prevede că personalul didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat va efectua din cont propriu și va prezenta, o dată la 14 zile, rezultatul unui test diagnostic la COVID-19. Reprezentanții FSEȘ au adoptat, pe 24 august, o declarație și cer autorităților să revizuiască hotărârea. Între timp, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat la postul public de televiziune că vaccinul nu este obligatoriu, însă sănătatea majorității populației prevalează.

Reprezentanții Federației s-au întrunit într-o ședință ad-hoc și au adoptat o declarație, în legătură cu emiterea Hotărârii nr. 60 a CNESP. Aceștia au remarcat că Legea securității și sănătății nu prevede obligații financiare din partea angajaților, în ceea ce privește măsurile privind securitatea, igiena și sănătatea în muncă. De asemenea, reprezentanții FSEȘ argumentează că legea respectivă mai prevede că toate cheltuielile ce țin de organizarea și efectuarea examenului medical sunt suportate de angajator.

„Devine evident faptul că prevederile hotărâreii CNESP din 23 august sunt în contradicție atât cu standardele internaționale în domeniul muncii, cât și cu cadrul normativ național. (…) În această ordine de idei, Biroul Executiv al FSEȘ se declară împotriva acțiunilor care tind să diminueze drepturile și garanțiile legale ale salariaților”, se arată în declarație.

În context, FSEȘ îndeamnă autoritățile să revizuiască decizia.

Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei

Amintim că, potrivit deciziei CNESP din 23 august, personalul didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat va efectua din cont propriu și va prezenta, o dată la 14 zile, rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (AgSarsC-oV-2 sau testului PCR).

Conform documentului, nu se supun testării indicate persoanele care prezintă:
– certificat de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (cu orice tip de vaccin autorizat);
– concluzie medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19.

Actul confirmativ de prezență a anticorpilor antiCOVID-19 este valabil pe durata a 90 de zile de la data efectuării investigației.

În cadrul unei emisiuni televizate din 24 august, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a precizat că inițiativa are drept scop creșterea ratei de vaccinare în rândul angajaților din domeniul învățământului.

„Nu facem mișcări pentru a introduce obligativitatea vaccinului. Dar Constituția prevede că dreptul majorității la sănătate prevalează asupra dreptului individual, nimeni nu are dreptul de a pune în pericol viața și sănătatea altora, mai ales când e vorba de copii. Copiii trebuie să învețe într-un mediu sigur. La momentul deschiderii școlilor cu prezența fizică, pericolul de transmitere a virusului este foarte mare. Putem opri circulația virusului doar prin acoperirea vaccinală”, a spus  Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

În prezent, în rândul personalului didactic, rata vaccinării variază între 40% la 60%.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: