Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, susține că nu poate modifica ora întrevederii cu reprezentanții Asociației Forța Fermierilor, chiar dacă aceștia amenință cu proteste. Bolea zice că nu se poate prezenta în fața lor fără date concrete, care, potrivit lui, vor fi cunoscute abia seara. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii «Новая неделя с Анатолием Голя».
„Am avut o discuție cu domnul Ion Plămădeală, președintele Asociației Forța Fermierilor. L-am sunat și i-am spus că la cinci vom avea cifre. Nu pot să vin la 11:00 în fața lor fără un rezultat. Ministerul de Finanțe are nevoie de timp pentru a face calcule. Le-am spus că la ora 17:00 o să le arătăm toate cifrele și o să le spunem ce sume putem acorda. Nu vreau să vin la 10 fără nimic, doar ca ei să clameze. Pot să o facă și fără mine. La 17 va veni delegația și vom acorda răspunsuri și nu doar lor, și tuturor agricultorilor din Republica Moldova”, a explicat Vladimir Bolea.
Totodată, ministrul a explicat că nu poate interzice importul și tranzitarea grâului din Ucraina, după cum solicită Asociația Forța Fermierilor, întrucât aceasta ar provoca o serie de scumpiri la alte produse alimentare primare.
„Sunteți gata să achitați de două ori mai scump pentru ouă sau pâine? Cetățenii trebuie să înțeleagă că orice embargou la import, pe lângă faptul că vor fi impuse și pentru noi restricții, generează și noi majorări la toate produsele”, a adăugat Bolea.
Amintim că Asociația Forța Fermierilor a amenințat, din nou, cu proteste pentru ziua de 27 iunie. S-a întâmplat după ce premierul Dorin Recean a stabilit o întrevedere cu fermierii pentru ora 17:00, care la rândul său nu vor să mai aștepte încă o zi. Astfel, reprezentanții asociației informează că dacă prim-ministrul nu va discuta cu agricultorii până la ora 11:00, aceștia vor porni cu un marș prin Chișinău.
Ce vor fermierii?
„Forța Fermierilor” cere Guvernului de la Chișinău să-și asume public mai multe angajamente, printre care:
- alocarea, nu mai târziu de 1 august 2023, a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3 000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă;
- restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina;
- obligarea Portului Giurgiulești, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească sau achitarea, până la 1 iulie 2023, a tuturor datoriilor la subvențiilor pentru anul 2022.
Amintim că fermierii din Republica Moldova, care și-au parcat pe 20 și 21 iunie tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), au pornit prin oraș, făcând uz din plin de claxoane.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!