Fermierii-protestatari sunt implicați în „jocuri politice”? Răspunsul lui Grosu
Full Article 3 minutes read

Fermierii-protestatari sunt implicați în „jocuri politice”? Răspunsul lui Grosu

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat protestul femierilor din cadrul Asociației „Forța Fermierilor”, din Chișinău. În cadrul ediției din 27 noiembrie a emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova, oficialul a declarat că este este dreptul fermierilor să protesteze, însă le-a solicitat să o facă pașnic, fără ciocniri cu poliția. Totodată, șeful legislativului a exclus posibilitatea ca fermierii-protestatari să fie implicați în „jocuri politice”.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, comentând intenția agricultorilor de a continua protestul la Chișinău, a declarat că „întotdeauna este loc pentru dialog”. În cadrul unei emisiuni la Radio Moldova, Grosu le-a cerut agricultorilor să protesteze pașnic, fără ciocniri cu poliția.

Grosu a spus că fermierii au dreptul să protesteze. Principalul, potrivit lui, este ca protestele să fie „sincere”, și nu ca cele „plătite de grupări criminale”.

Întrebat dacă fermierii-protestari ar putea fi implicați în „jocuri politce”, Grosu a spus: „Nu. Sunt oameni cu care noi am interacționat de-a lungul timpului și, cum spuneam, au dreptul să protesteze. E dreptul lor să protesteze. Rugămintea este să continue să o facă într-un cadru legal (…) Să nu admitem acele incidente care au avut loc, reprobabile, care nu fac bine nici dânșilor, nici organelor de forță”.

Totodată, speaker-ul a declarat că între autorități și fermierii-protestatari „există întotdeauna spațiu pentru dialog”.

Din câte știu, acum discută crearea unui mecanism în care să fie implicați toate instituțiile care deja au atribuții la gestionarea situațiilor companiilor care intră în insolvență. În fiecare zi discut cu domnul ministru (ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea – n. r.), să-mi actualizeze informația. Și astăzi au discutat cum să creeze acest cadru instituțional în care să fie prezenți protestarii, Ministerul Agriculturii, Ministerul Justiției, Camera de Comerț, reprezentanții băncilor și lichidatorii. Pentru a fluidiza procesul ăsta și a ajuta”, a spus el.

Șeful legislativului a precizat că, până în prezent, autoritățile au oferit fermierilor 1,8 miliarde de lei din banii alocați. Iar în viitorul apropiat, fermierii vor primi încă 90 de milioane de lei. Grosu a mai promis că autoritățile au procesat toate cele 1 500 de cereri depuse pentru motorina din România, iar combustibilul va fi livrat agricultorilor în „următoarele săptămâni”.

***

Amintim că fermierii din cadrul Asociației „Forța Fermierilor” au ieșit la protest, în capitală, începând de miercuri, 22 noiembrie. Pe 23 noiembrie, după mai multe tensiuni între polițiști, agricultori, dar și șoferi, circa 200 de tractoare au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), unde staționează până în prezent. Vineri, 24 noiembrie, fermierii au decis să pună „pe pauză” protestul până azi, 27 noiembrie, după discuțiile de la Guvern. Atunci, ei au căzut de acord să fie creat un grup de lucru, care să ajute țintit fermierii ajunși în prag de faliment, din cauza secetei. Agricultorii protestatari s-au întâlnit, din nou, cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, azi, 27 noiembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: