Николай Пахольницкий / NewsMaker

Fermierii protestează în centru capitalei (LIVE NM)

Pe 2 decembrie, fermierii s-au adunat în centrul Chișinăului pentru a protesta. Protestatarii consideră că guvernul nu a făcut față consecințelor crizei din cauza secetei și a pandemiei coronavirusului. S-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale pentru a „exprima nemulțumirea față de acțiunile iresponsabile ale autorităților”.

Agricultorii acuză guvernul de lipsă de sprijin față de problemele lor și sunt nemulțumiți de unele prevederi din proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, inclusiv majorarea cotei TVA.

Manifestația este organizată de Federația Națională a Fermierilor din Moldova, de comun cu Comitetul Coordonator al agricultorilor protestatari și alte asociații profesionale ale agricultorilor.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

makler.md

Amenzi de până la 2 230 de lei pentru tăierea ilegală a unui copac. Guvernul a aprobat un Regulament

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței din 8 iulie, Regulamentul privind cuantumurile despăgubirilor pentru încălcarea legislației silvice. Acesta urmărește prevenirea mai eficientă a defrișărilor ilegale, tăierilor abuzive, incendiilor provocate și alte acțiuni ce afectează negativ fondul forestier, precum stimularea conduitei responsabile față de mediu. 

Potrivit Regulamentului, despăgubirea pentru tăierea ilegală a unui arbore a fost majorată, variind între 95 și 2 230 de lei, în funcție de diametrul tulpinii și tipul pădurii unde crește. Documentul prevede și amenzi pentru deteriorarea puieților și butașilor din pepiniere și plantații silvice, a fânețelor și pășunilor, folosirea neautorizată a terenurilor din fondul forestier și alte încălcări. 

De asemenea, au fost stabilite tarife pentru cazuri neprevăzute anterior de legislație, cum ar fi poluarea cu deșeuri sau incendii provocate. Sunt separate și prejudiciile, în funcție de factorii care le-au cauzat: fizici, chimici sau biologici (foc, vătămări mecanice etc.). 

Resursele colectate vor fi direcționate inclusiv către activități de reîmpădurire,  de achiziționare a echipamentelor moderne, de monitorizare și susținere a cercetării în domeniul silvic și de dezvoltare a unor programe educaționale de conștientizare ecologică în rândul populației. 

Cuantumul despăgubirilor pentru încălcările legislației silvice nu au fost actualizate de peste două decenii și, în anumite cazuri, valoarea lemnului tăiat este de 10-15 ori mai mare decât suma despăgubirilor legale. Astfel, actualizarea tarifelor va asigura un sistem echitabil, proporțional cu gravitatea prejudiciului”, a menționat Guvernul într-un comunicat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: