FOTO Fermierii reiau protestele de săptămâna viitoare, inclusiv în capitală. Ce i-a supărat
Full Article 3 minutes read

FOTO Fermierii reiau protestele de săptămâna viitoare, inclusiv în capitală. Ce i-a supărat

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că din 19 iunie agricultorii vor relua protestele, inclusiv în Chișinău. Luni, o parte din fermieri se vor deplasa în capitală cu tehnica agricolă. Potrivit organizației, decizia de a reîncepe acțiunile de protest vine după ce negocierile cu Guvernul privind rezolvarea crizei din sectorul agro, care ar fi trebuit să se desfășoare în această săptămână, nu ar fi avut loc.

Pe 16 iunie, Consiliul Asociației Forța Fermierilor s-a convocat în ședință.

„În cadrul întrunirii am constatat că din păcate agricultorii din nou au fost duși în eroare de către autorități. Pe parcursul săptămânii curente negocierile privind modalitatea și mărimea compensațiilor, promise din partea Guvernului, așa și nu au avut loc, chiar dacă organizația noastră era gata pentru discuții și a publicat și valoarea pierderilor producătorilor agricoli la culturile de primă grupă”, se arată în comunicatul organizației.

În acest context, Asociația a anunțat că Consiliul a decis unanim reluarea protestelor agricultorilor.

„Începând de luni, 19 iunie, o parte din agricultori se vor deplasa înspre capitala cu tehnica agricolă. Fermierii din alte raioane vor ieși în acea zi la traseele naționale. Graficul final de pornire din raioane la Chișinău, precum și lista drumurilor, la care se vor amplasa fermierii-protestatari, vor fi comunicate mass-media luni dimineață. Pentru săptămâna viitoare Forța Fermierilor a depus toate documentele necesare la administrațiile publice locale pentru acțiuni de protest, inclusiv pentru marșuri cu tehnică agricolă în jurul Guvernului, Parlamentului și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Cerem scuze de la cetățeni pentru eventualele incomodități la trafic, dar agricultorii, abandonați și mințiți de autoritățile abilitate timp de un an, sunt extrem de revoltați și fermi în apărarea dreptului lor la supraviețuire economică”, a comunicat Asociația.

FOTO Fermierii reiau protestele de săptămâna viitoare, inclusiv în capitală. Ce i-a supărat

Asociația Forța Fermierilor

***

Menționăm că fermierii au protestat, pe 7 și 8 iunie în mai multe regiuni ale țării. Un grup de agricultori s-a întâlnit, la Leova, cu prim-ministrul Dorin Recean, care a efectuat o vizită în teritoriu.

După două zile de proteste în teritoriu, Consiliul Asociației Forța Fermierilor a decis pe 9 iunie să înceteze manifestațiile. Potrivit reprezentanților agricultorilor, aceștia au decis să acorde guvernării 10 zile pentru a înregistra progrese în ceea ce privește negocierile.

Ce vor fermierii?

„Forța Fermierilor” cere Guvernului de la Chișinău să-și asume public mai multe angajamente, printre care:

  • alocarea, nu mai târziu de 1 august 2023, a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3 000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă;
  • restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina;
  • obligarea Portului Giurgiulești, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească sau achitarea, până la 1 iulie 2023, a tuturor datoriilor la subvențiilor pentru anul 2022.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: