Andrei Mardari / NewsMaker

Fiecare al 4 moldovean primește salariul în plic. Ce soluții propune Expert-Grup pentru combaterea muncii nedeclarate

Ocuparea informală și salariile în plic rămân o realitate a mediului economic din Republica Moldova. Aceasta se manifestă prin faptul că aproape fiecare a 4-a persoană din populația ocupată activează informal, percepțiile în societate privind salariile în plic indică asupra a circa 30 la sută din fondul de remunerare a muncii, iar în rezultat veniturile ratate la bugetul public depășesc 7 la sută din PIB, scrie centrul analitic independent, Expert-Grup.

Motivațiile pentru acest fenomen sunt atât de partea angajaților (dorința unui venit curent mai mare, neîncrederea cetățenilor în contractul social, percepția privind calitatea serviciilor publice), cât și de partea firmelor (persistența numerarului în tranzacții, percepția costurilor ridicate de conformitate, costuri reduse de neconformitate). Costurile reduse de neconformitate se datorează și faptului că Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) nu posedă pârghii reale de a lupta cu munca informală.

Instituția dată nu poate efectua controale inopinate și nu poate impune sancțiuni, aceasta fiind inclusiv în contradicție cu convențiile internaționale ale Organizației Mondiale a Muncii la care Republica Moldova este parte.

Astfel, analiza dată abordează vulnerabilitățile instituționale în contracararea muncii nedeclarate și subdeclarate și ce prevede reforma inspectoratului de stat al muncii aflată în derulare. Totodată, sunt prezentate și recomandări pentru implementarea cu succes și impact a reformei date.

Magnitudinea problemei muncii nedeclarate în Republica Moldova

Economia și ocuparea informală (neobservată) continuă să reprezinte o componentă importantă a economiei moldovenești. Conform datelor BNS, în anul 2021 numărul populației cu un loc de muncă informal constituia 192 mii de persoane, ceea ce reprezintă circa 22,8% din populația ocupată . Pe sectoare economice, cea mai mare parte a populației ocupate informal se regăsește în agricultură (61,2% din total ocupare informală) și construcții (22,1% din total ocupare informală), fiind urmate de comerț și HoReCa (împreună formează 6,6% din total ocupare informală). După tipul unității de producție în care activează, cea mai mare parte a populației ocupate informal este prezentă în întreprinderile sectorului informal definite ca întreprinderi individuale neînregistrate (fără statut de persoană juridică) cu un număr de 142,9 mii persoane. Deloc de neglijat este și numărul persoanelor care activează informal în cadrul unor întreprinderi aferente sectorului formal, unde unitățile economice sunt înregistrate oficial – 47,7 mii persoane.

Figura 1. Populația ocupată cu un loc de muncă informal după tipul unității de producție, mii persoane

Munca nedeclarată reprezintă o deviere de la contractul social cu impact nociv asupra populației, firmelor și statului. Pentru a înțelege cel mai bine efectele nefaste ale economiei informale este suficient să consemnăm care sunt criteriile statistice  în baza cărora persoanele sunt incluse în categoria de sector informal și anume: i) pentru acești angajați nu se plătesc contribuții de asigurări sociale, ii) ei nu beneficiază de concediu anual plătit, iii) de asemenea, nu beneficiază, în caz de boală, de concediu medical plătit. Reieșind din aceste caracteristici putem enumera și principalele consecințele negative asociate cu un nivel înalt de economie informală și anume: i) ratarea unor venituri semnificative la buget, ii) lipsa de protecție și asigurare socială a angajaților (dreptul la pensie, concediu de maternitate, servicii medicale, îndemnizații în caz de accident de muncă, concediu anual plătit pe deplin) sau iii) dezvoltarea concurenței neloiale dintre întreprinderi.

Însă fenomenul muncii nedeclarate se extinde mult chiar și peste tot ce înseamnă economie informală, iar aceasta se manifestă prin nedeclararea sumei totale a salariului achitat salariaților sau altfel spus – „salariile în plic”. Datele studiului „Fenomenul economiei și ocupării informale în contextul pandemiei COVID-19”  relevă că potrivit percepțiilor firmelor, circa o treime din companii practică „salarii în plic”, iar în medie circa 30% din salarii rămân nedeclarate.

Drept rezultat, potrivit estimărilor aceluiași studiu, în perioada 2015 – 2020 pierderile fiscale generate de economia neobservată au crescut de la 8,9 miliarde lei până la 15 miliarde lei anual. Raportate la Produsul Intern Brut, pierderile respective au cunoscut un trend ascendent, majorându-se de la 6,1% în 2015 până la 7,3% în 2020. Totodată, raportul dintre pierderile fiscale și veniturile fiscale a variat în jurul nivelului de 25%.

Cauzele principale ale muncii nedeclarate și subdeclarate

Reieșind din evaluările mai multor studii și cercetări efectuate în timp, din perspectiva angajatorilor, nivelul înalt al ocupării informale din Republica Moldova poate fi explicat și structurat prin prisma următorilor factori:

  • Prezența semnificativă a numerarului în economie și predispoziția unor firme de comercializare a produselor și prestarea serviciilor fără calcularea și plata TVA;
  • Percepția companiilor, în special a IMM-urilor, privind costurile ridicate de conformitate (nivelul înalt de impozitare și ținerea evidenței contabile);
  • Costuri reduse pentru neconformitate. Sancțiuni aplicabile doar în cazul neexecutării prescripțiilor emise de Inspectoratul de Stat al Muncii, la care se adaugă un mecanism de control slab. Munca subdeclarată este un fenomen dificil de constatat, mai ales în contextul capacităților instituționale limitate ale instituție de profil mandatate (Inspectoratul de Stat al Muncii – ISM);
  • Ponderea mare a sectorului agricol în economie;
  • Existența unor instrumente de a fenta cadrul formal, precum patenta în comerț;
  • Limitările legale aferente numărului maxim de ore de lucru pe care le poate lucra un angajat.

Fenomenul ocupării informale este stimulat și de o serie de factori care rezultă din perspectiva angajaților precum: i) dorința de a dispune de un venit curent mai mare, ii) percepția negativă vizavi de calitatea serviciilor și beneficiilor care rezultă din încadrarea în sistemul public de asigurări sociale și medicale, iii) acceptarea de a se încadra în activități cu productivitate foarte scăzută pentru a se menține la limita de sărăcie (în special în activități agricole), dar și iv) moralitatea fiscală redusă, în condițiile în care reacția opiniei publice rămâne de regulă anemică la fenomenul muncii subdeclarate.

Pentru mai multe detalii descarcă analiza integrală AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

stiri.md

„Cum am ajuns de la demnitate la supunere?”: Reacții, după ce Platforma DA a decis să facă front comun cu PAS la parlamentare

Decizia Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA) de a accepta „parteneriatul politic” cu Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) a provocat un val de reacții în rândul formațiunilor politice extraparlamentare. În timp ce unii lideri de partide au calificat decizia drept „un gest de supunere”, alții au îndemnat simpatizanții și membrii Platformei „DA” să li se alături.  PAS, la rândul său, face apel la partidele „cu adevărat pro-europene” „să susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova”. NM vă prezintă o selecție a reacțiilor apărute la Chișinău, după decizia Platformei „DA” de a face front comun cu PAS la alegerile parlamentare.

Partidul Social Democrat European a menționat că decizia de a include membri ai Platformei DA pe lista electorală PAS demonstrează că pentru formațiunea de guvernământ „principiile sunt doar simple lozinci de campanie”.

Cum poate PAS pretinde că luptă pentru integritate, onestitate și „o altfel de politică”, în timp ce cooptează în structura sa electorală oameni care au acuzat deschis guvernarea de incompetență, trădare și haos? Ce credibilitate mai poate avea un asemenea proiect politic în ochii alegătorilor? (…) Mai grav este că această mișcare distruge orice speranță de reconstrucție a unui dialog autentic între forțele pro-europene din Republica Moldova. PAS nu dorește coeziune, ci supunere. Nu caută parteneri, ci obedienți politici”, a menționat formațiunea.

La rândul său, președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, Arina Spătaru, a declarat „Liderii Platformei DA au ales un alt drum. Într-o lume în care cetățenii cer politicienilor  coloană vertebrală, transparență, principii, vedem din nou cum liderii unui partid care a fost simbolul luptei pentru demnitate și adevăr aleg să-l dizolve în calcule politice și funcții oferite în schimb. Decizia liderilor Platformei DA de a renunța la propria identitate și de a merge pe listele PAS este un act de capitulare politică mascat în limbajul unor așa-zise alianțe pro-europene”.

Partidul Național Moldovenesc a făcut apel la membrii și simpatizanții Platformei DA să i se alăture.

Din păcate, conducerea voastră v-a trădat idealurile, vânzându-le pentru câteva fotolii moi în Parlament, alături de un partid compromis. Partidul Național Moldovenesc face apel cu inima deschisă către voi — credem într-o echipă comună și vă invităm să vă alăturați proiectului nostru politic curat, dedicat oamenilor cinstiți și cauzelor drepte. Moldova are nevoie de caractere, nu de resemnare. Iar adevărul are nevoie de oameni care nu se tem să-l rostească și să-l apere”, a spus PNM.

Andrei Năstase, fost membru și lider al Platformei DA, a declarat că decizia de candida pe lista PAS ar fi un gest de supunere.

Am privit cu amărăciune decizia parcă forțată de a participa la aceste alegeri pe lista unui partid care a distrus din temelii Platforma DA, cu metodă, cu cinism și, nu în ultimul rând, cu o cruzime greu de uitat. (…) Asta nu este compromis, este trădare morală. Platforma „Demnitate și Adevăr” s-a născut în stradă, din curajul celor care au înghițit gaze lacrimogene, au fost otrăviți, bruscați și înjosiți, dar nu au renunțat la lupta pentru dreptate și adevăr. Cum am ajuns de la demnitate la supunere? (…) Un loc decorativ pe o listă străină fără greutate politică nu înseamnă nimic, nu schimbă nimic. Doar validează că unii sunt gata să tacă doar ca să fie acolo”, a spus el.

În același timp, Ștefan Gligor, unul din liderii Blocului Împreună, din care a făcut parte inclusiv Platforma DA, a declarat într-un comentariu pentru NM că „singura” strategie care poate crea coeziune în societate este crearea unui bloc pro-european.

Ce face PAS este canibalizarea eșichierului politic. (…) Acest aranjament este contraproductiv pentru aripa pro-europeană și eu regret că în PAS nu există oameni suficient de maturi din punct de vedere politic care ar fi dat la o parte egoismul și egocentrismul lor de partid și care ar fi contribuit la crearea unui fond pro-european larg, inclusiv, nu invers.

Blocul Împreună își asumă în continuare angajamentul de a participa la alegerile parlamentare și de crearea unei oferte pro-europene veritabile pentru acei care sunt dezamăgiți de actul guvernării, că nu există maturitate și suficientă dedicație, presupun, în țară”, a adăugat politicianul.

Iar președintele Ligii Orașelor și Comunelor (LOC), Alexandru Bujorean, a declarat pentru NM că și formațiunea sa a primit din partea PAS propunerea ca membri de-ai săi să candideze pe lista partidului de guvernământ, însă a refuzat. „Ceea ce numesc ei ofertă e de fapt suicid politic și anihilare a partidelor care acceptă acest joc cinic și incorect față de electoratul pro-european dezamăgit și aflat în căutarea unei alte opțiuni de vot”, a spus acesta.

Platforma DA și PAS, apel la unitate

Într-o primă reacție după decizia Platformei „DA”, Liviu Vovc, desemnat președinte interimar al formațiunii politice, a făcut apel la unitate în pragul alegerilor parlamentare din 28 septembrie. În opinia sa, dezbinarea forțelor pro-europene ar servi direct intereselor Kremlinului

„Cea mai mare greșeală pe care o putem face în această bătălie este să ne divizăm. (…) Avem o singură țară. Și în fața acestei bătălii istorice, avem o singură alegere corectă: să fim împreună, uniți, demni. Să nu ne lăsăm dezbinați. Moldova are nevoie de noi toți”, a scris Vovc pe rețelele de socializare.

Contactată de NM pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a făcut apel la partidele „cu adevărat pro-europene” „să susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova”: „Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”.

***

Amintim că, pe 18 iulie, liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a anunțat că formațiunea sa a hotărât să nu participe cu listă proprie la alegerile parlamentare din toamnă și să accepte o propunere de parteneriat politic înaintată de PAS. Propunerea prevede faptul că membri ai Platformei DA vor candida la scrutin pe lista electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate. Plîngău a argumentat decizia prin dorința de a contribui la asigurarea unei majorități pro-europene în următorul parlament.

Igor Grosu, liderul PAS și președintele Parlamentului, a comunicat la rândul său că a făcut astfel de oferte și Partidului Schimbării și Ligii Orașelor și Comunelor, însă acestea au refuzat.

Platforma DA, LOC și Partidul Schimbării, alături de Partidul Verde Ecologist, formau împreună Blocul Împreună. Pe 7 iulie, însă, liderul Ligii Orașelor și Comunelor, Alexandru Bujorean, a anunțat că formațiunea s-a retras din Blocul Împreună și va candida pe cont propriu la alegerile parlamentare. Politicianul a spus atunci că partidul său „nu va accepta scenarii în care personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS. Pe 18 iulie, după decizia privind candidarea membrilor Platformei DA pe lista PAS, formațiunea a fost exclusă din Blocul Împreună.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: