Premierul Natalia Gavrilița a postat pe rețelele de socializare un video prin care îndeamnă din nou cetățenii să economisească energia electrică pentru a reduce presiunea care este astăzi asupra sistemului energetic. În același timp, șefa Executivului dă asigurări că sunt depuse toate eforturile pentru ca țara să dispună de energie electrică și gaze naturale la un preț cât mai avantajos posibil. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) urmează să se întrunească într-o nouă ședință și să adopte măsuri menite să economisească energia electrică.
Premierul Natalia Gavrilița a menționat că reducerea capacităților de producție de energie ale Ucrainei afectează puternic situația din Republica Moldova.
”Dragi cetățeni, în acest weekend, în urma bombardamentelor rusești, aproximativ 1,5 milioane de ucraineni au rămas fără acces la energie electrică. Între 30 și 40% din capacitățile de producție de energie ale Ucrainei au fost afectate din cauza războiului. Această stare de lucruri agravează problemele create deja de reducerea volumelor de gaze naturale din Federația Rusă și afectează puternic țările din regiune, inclusiv Republica Moldova”, a spus Natalia Gavrilița.
În același timp, premierul a menționat că sunt depuse toate eforturile pentru ca țara să poate beneficia de energie electrică la un preț rezonabil.
”Vom continua să facem tot ce ține de noi pentru a diversifica sursele de energie și pentur a asigura securitatea aprovizionării. Chiar azi, la Guvern a avut loc ședința comisiei guvernamentale de coordonare a măsurilor necesare pentru prevenirea și atenuarea impactului crizei energetice, iar mâine vom face o nouă ședință a Comisiei Situații Excepționale, unde toate soluțiile discutate cu primarii și cu mediul de afaceri vor fi analizate astfel ca să găsim cele mai bune soluții pentru raționalizarea consumului energetic. Toate instituțiile statului lucrează pentru ca să accesăm volume comerciale adiționale, la un preț rezonabil pentru consumatorii noștri. După aderarea la rețeaua de transport electric al Uniunii Europene la începutul anului avem posibilitatea de a accesa electricitatea, dar prețul acestor cantități este mult prea mare”, a declarat Gavrilița.
Șefa executivului i-a îndemnat pe cetățeni să folosească energia electrică cumpătat.
”Dragi prieteni, ca să trecem cu bine peste această perioadă complicată, avem nevoie de implicarea fiecăruia. Cu gesturi mici, fiecare dintre noi poate economisi energie și reduce presiunea enormă care este astăzi asupra sistemului energetic. Vă invit să fim cumpătați în această perioadă, să fim mai disciplinați din punct de vedere energetic. Contăm pe solidaritatea și responsabilitatea fiecăruia”, a îndemnat premierul.
Amintim că Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a îndemnat cetățenii în repetate rânduri să economisească energia electrică, „mai ales între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00”, pentru că asta va permite „să avem energie electrică fără a fi nevoiți să intervenim în activitățile zilnice”. Apelul ministrului a fost lansat pentru prima dată la începutul lunii octombrie, după ce Ucraina a anunțat că oprește livrarea de energie electrică către Europa, iar țara noastră a început să primească integral energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES). În acest timp, mai multe instituții ale statului au lansat spoturi video și recomandări pentru cetățeni, cu sfaturi care ar ajuta populația să economisească energia electrică.
Începând cu 24 octombrie, Republica Moldova se confruntă cu un deficit de energie electrică. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat că contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00. În acest sens, ministrul reiterează apelul de a economisi energia electrică. Pe 23 octombrie, Spînu a declarat că deocamdată nu sunt planificate deconectări.
În același timp, Guvernul Republicii Moldova a publicat proiectul Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova cu privire la măsurile necesare pentru reducerea consumului de resurse energetice și evitarea întreruperilor de energie electrică. Reprezentanții Executivului au supus documentul consultărilor publice. Printre măsurile propuse se numără renunțarea la utilizarea liftului în anumite perioade ale zilei, reducerea iluminatului interior al clădirilor, dar și a celui stradal și suspendarea funcționării scărilor rulante în anumite intervale de timp.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!