wikimapia.org

UPDATE Fiica fostului director al rețelei de licee „Orizont” se află în libertate. Ce spune Poliția Română

Profesoara de origine turcă de la Liceul Internațional de Informatică din București  se află în libertate, informează Digi24, astăzi, 18 decembrie. Anterior, Bușra Zeynep Șen a fost reținută de polițiști în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile de la Ankara, potrivit G4Media.ro. Aceasta ar fi fiica lui Turgay Șen, fostul director al rețelei de licee „Orizont” din Republica Moldova.

UPDATE (15:55) „Polițiștii au pus în aplicare un mandat de aducere în fața procurorului, iar în momentul de față ea este în stare de libertate, până decide procurorul dacă validează sau nu mandatul de arestare emis”, a declarat pentru Digi24, purtător de cuvânt al Poliției Române.

Decizia privind extrădarea urmează să fie luată de Curtea de Apel București.

Știrea inițială

„Trei polițiști români au bătut în această dimineață la ușa profesoarei de engleză de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, Bușra Zeynep Șen, cu un mandat de reținere pentru extrădare emis de autoritățile lui Erdogan”, se anunță într-un comunicat remis de instituția de învățământ.

Potrivit sursei citate, Bușra Zeynep Șen, în vârstă de 24 de ani, este audiată la Parchet, iar în cursul zilei urmează să fie dusă la Curtea de Apel, unde se va judeca mandatul de extrădare.

„Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, se mai anunță în comunicat.

Menționăm că la 31 martie 2018, Turgay Șen a fost reținut la Aeroportul Internațional Chișinău și audiat de oamenii legii. Ulterior, a fost eliberat cu interdicția de a părăsi țara pentru următoarele 10 zile. La câteva luni după ce a fost scos de sub urmărire penală, Turgay Șen a părăsit Republica Moldova.

Amintim că cei șapte profesori turci au fost expulzați din Republica Moldova în dimineața zilei de 6 septembrie 2018. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Serviciul de Informație și Securitate a declarat atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

După cum s-a constatat anterior, aceștia au fost trimiși cu un zbor charter direct în Turcia, unde au fost arestați. Majoritatea dintre ei au fost deja condamnați, iar unii încă așteaptă în spatele gratiilor hotărârile judecătorești. Potrivit Curții Europene pentru Drepturile Omului, reclamanţii au fost expulzați printr-un transfer ilegal, care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: