Facebook/Alexei Paniș

Fostul judecător Alexei Paniș s-a alăturat echipei lui Ion Ceban de la Primăria Chișinău

Fostul judecător Alexei Paniș s-a alăturat „echipei cabinetului primarului general Ion Ceban”. „Am fost invitat să aduc aportul meu echipei de juriști”, a menționat Paniș, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.

„Cu mare drag și responsabilitate am acceptat să fac parte din echipa cabinetului primarului general Ion Ceban. Am fost invitat să aduc aportul meu echipei de juriști, unde voi munci alături de ei pentru rezolvarea problemelor. Sunt în Chișinău din anul 2007, aici am învățat, mi-am creat familia, aici s-au născut copiii mei și acasă în siguranță vreau să-i văd cum cresc. (…) Lucrurile merg în direcția corectă în Chișinău și cred că pot contribui și eu. Când spunem că Moldova poate, în primul rând este exemplul Chișinăului. Dacă Chișinăul Poate – și Moldova va putea!”, a scris Paniș.

„Mândru să colaborăm. Oamenii profesioniști trebuie să fie apreciați la noi acasă”, a scris, la rândul său, Ion Ceban.

Alexei Paniș a intrat în vizorul public după ce, în data de 31 decembrie 2021, a dispus repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Asta după ce pe 28 mai 2021, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, întrucât, potrivit ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.

Alexei Paniș face parte din grupul de judecători cărora președintele Maia Sandu, în 2022, a refuzat să le confirme mandatele până la vârsta de pensionare, după ce aceștia au lucrat cinci ani într-un regim de probă. Decizia a generat reacții negative în rândul judecătorilor, deoarece, în 2021, Curtea Constituțională a declarat această procedură discriminatorie, considerând că nu asigură un echilibru între autonomia sistemului judiciar și încrederea în justiție. Cu toate acestea, judecătorii ale căror mandate nu au fost reconfirmate până la hotărârea Curții au fost obligați să treacă prin această procedură.

În ianuarie 2023, Alexei Paniș a participat la concursul pentru funcția de membru al CSM, dar nu a trecut evaluarea Pre-vetting. Ulterior, el a contestat decizia comisiei la Curtea Supremă de Justiție, care a dispus o reevaluare. Totuși, și a doua oară, comisia a considerat că judecătorul nu îndeplinește criteriile de etică profesională și integritate.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: