Fostul șef al PCCOCS a fost reținut pentru 72 de ore. Ce acuzații i se aduc
Full Article 3 minutes read

Fostul șef al PCCOCS a fost reținut pentru 72 de ore. Ce acuzații i se aduc

Nicolae Chitoroagă, fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a fost reținut astăzi, 21 noiembrie, pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată de Procuratura Anticorupție. Acesta este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. 

Potrivit comunicatului, oamenii legii au descins astăzi atât în locuința lui Chitoroagă, cât și a altor trei persoane. Temei pentru inițierea urmăririi penale, care a fost pornită la începutul lunii octombrie curent, au servit investigațiile jurnalistice, au precizat forțele de ordine.

Potrivit materialelor procesului penal, Chitoroagă ar sta în spatele unui SRL care deține un bazin acvatic de aproximativ 37 de ha în raionul Ungheni, deși în acte, în calitate de fondatori figurează fratele și nașul său de cununie. Mai mult, oamenii legii susțin că aceștia ar fi obținut, în condiții dubioase, mai multe terenuri din preajma bazinului acvatic.

„Potrivit materialelor cauzei penale, în luna septembrie anul 2018, societatea comercială a devenit proprietarul unui teren cu destinație agricolă de peste 8,8 ha, situat într-o localitate din raionul Ungheni. Un an mai târziu același SRL devine proprietar al unei construcții de 6800 m.p. și la 5 terenuri agricole cu suprafața de peste 42 ha, în altă localitate din același raion”, se arată în comunicatul procuraturii.

Totodată, la 02 mai 2019 societatea ar fi devenit proprietarul altui teren cu destinație agricolă, cu suprafața de 0,25 ha, situat în a treia localitate din r-nul Ungheni, pe care sînt amplasate construcții agroindustriale cu suprafața de peste 300 metri pătrați, estimate la peste 200 000 lei.

De aemenea, în perioada anilor 2016 – 2018 pe unul dintre terenurile menționate a fost construită o vilă cu suprafața exterioară de 551,4 metri pătrați, valoarea căreia a fost evaluată la 2 880 000 lei. Ulterior, vila a fost dotată cu energie electrică, valoarea de bilanț a căreia este de 897 131,55 lei.

În același timp, potrivit declarațiilor cu privire la venit și proprietate și declarațiilor de avere și interese personale, procurorul Nicolae Chitoroagă și membrii familiei sale, în perioada anilor 2012 – 2018, au obținut venituri în sumă de aproape 2 milioane de lei.

Prin urmare, valoarea bunurilor achiziționate în perioada anilor 2014 și până în prezent depăşeşte substanţial veniturile legale indicate în declarațiile de avere și interese personale.

Potrivit Codului Penal, pedeapsa pentru îmbogățire ilicită constituie o amendă de la 400 la 500 de mii de lei sau între 7 și 15 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: