Виорел Морарь
Максим Андреев, NewsMaker

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție rămâne sub control judiciar încă 60 de zile

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, rămâne sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile. O decizie în acest sens a fost adoptată în urmă cu puțin timp de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Informația a fost confirmată pentru NM de către avocatul său, Vasilii Foltea. Următoarea ședință de judecată va avea loc pe 3 iunie. 

La Judecătoria Buiucani a avut loc, pe 10 aprilie, încă o ședință de audieri preventive în dosarul lui Viorel Morari. În final, judecătorii au decis ca acesta să rămână sub control judiciar încă 60 de zile. Judecătorii nu au început, deocamdată, examinarea dosarului pe fond.

Precizăm că audierile preventive în primul dosar penal în care este vizat Morari trebuiau să înceapă pe 14 februaire. La prima ședință judecaătorii au examinat subiectul privind arestul lui Morari. Ședința care urma să aibă loc pe 3 martie a fost amânată, după ce procurorul Elena Ceruța a solicat un termen mai mare pentru a face cunoștință cu demersul avocaților. La ședințele fixate pentru 9 și 10 martie, judecătorii au examinat demersurile privind recuzarea procurorilor.

În final, judecătoria Buiucani a anulat demersul privind crearea unui grup de procurori care trebuiau să formuleze învinuirea în dosarului fostului șef al Procuraturii Anticorupție. În prezent, din 4 procurori, învinuirile pot fi prezentate doar de către doi.

Amintim că Viorel Morari a fost reținut vineri, 10 ianuarie. O zi mai târziu, acesta a fost învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte. Potrivit materialelor anchetei, în martie 2017, Morari a înregistrat ilegal plângerea fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc și a inițiat un dosar penal în care ar fi fost incluse date false.

Potrivit Procuraturii Generale, Morari ar fi făcut acest lucru în interes propriu, dar și în interesul lui Vladimir Plahotniuc și a persoanelor din anturajul acestuia, în dosarul „furtului miliardului”, împiedicând, astfel, acheta obiectivă a dosarului penal.

De asemenea, pe numele lui Viorel Morari a fost inițiat încă un dosar penal. Acesta este bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Viorel Morari se declară nevinovat și acuză că intentarea dosarului penal pe numele său ar fi o comandă politică, în contextul în care, în luna decembrie, acesta a inițiat o anchetă pe marginea finanțării ilegale din străinătate a Partidului Socialiștilor, a cărui lider neoficial este Igor Dodon.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: