Un complex de blocuri locative din orașul Codru a fost vizitat pe 2 februarie de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), inclusiv de specialiști ai Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică. Potrivit CNA, funcționari publici de la Primăria Codru au permis unui agent economic să efectueze în termen nelimitat lucrări de construcție pe un teren cu risc de alunecări. Lucrările au fost efectuate, a precizat CNA, în lipsa unui aviz pozitiv al expertizei ecologice de stat. Acțiunile din 2 februarie au fost efectuate în cadrul unor dosare pornite pe depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte publice.
Ofițerii Centrului Național Anticorupție au fost pe 2 februarie la un complex de blocuri locative din or. Codru, strada Schinoasa Vale. Aceștia au fost însoțiți de specialiști de la Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, reprezentanți ai administrației publice locale, Inspectoratului General de Poliție, dar și a companiei responsabile de efectuarea lucrărilor de construcție.
„Acțiunile au loc în cadrul unor cauze penale, pornite pe depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte publice, săvârșite de către factori de decizie din cadrul Primăriei or. Codru.
Potrivit faptelor investigate de CNA, în anul 2009, Primăria or. Codru a încheiat contracte de arendă funciară cu o societate rezidentă în privința a două terenuri cu suprafața totală de 11,2 ha pe un termen de 49 ani, cu eliberarea concomitentă a certificatelor de urbanism pentru proiectarea unui complex locativ cu construcția drumurilor și îndeplinirea lucrărilor pentru prevenirea alunecărilor de teren și de drenaj.
Ulterior, contrar normelor prestabilite, au fost efectuate modificări în autorizațiile de construcție, cu introducerea mai multor înscrisuri în formă olografă, existând indicii clare că aceste documente au fost falsificate”, au relatat reprezentanții CNA.
Potrivit sursei, în baza unor documente de proiect neconforme cerințelor legale și în lipsa unor avize necesare – în special avizul ecologic pozitiv, funcționarii publici din cadrul primăriei or. Codru au permis agentului economic să efectueze în termen nelimitat lucrări de construcție pe un teren cu risc de alunecări de teren, cu tăierea vegetației forestiere și folosirea irațională/ilegală a resurselor funciare în lipsa unui aviz pozitiv al expertizei ecologice de stat la proiectul de execuție a lucrărilor.
Prejudiciul calculat la această etapă se estimează la peste 1,2 milioane de lei, au evidențiat reprezentanții Centrului Național Anticorupție.
În februarie 2022, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu declara că urmează a fi investigate toate construcțiile neautorizate din Republica Moldova. Se întâmpla după ce efectuase o vizită în teren. Un exemplu de construcție neautorizată, declara Spînu, se află în orașul Codru unde se construiește un complex locativ. „Pe str. Schinoasa Vale 12 se construieşte, fără a avea toate documentele în ordine, un complex locativ. Compania de construcții a fost somată de mai multe ori să oprească lucrările de construcție până când se vor clarifica lucrurile. Din păcate, îndrăzneala unora e mai mare decât bunul simț”, comunică ministrul. Spînu declara că a cerut explicații de la reprezentanții companiei, inclusiv referitor la faptul că nu se respectă securitatea muncii pe șantier.
În iunie 2022, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat concomitent 35 de percheziții într-un dosar de trafic de influență. Verificările au vizat birourile de serviciu, domiciliile și automobilele mai multor figuranți pe dosar, printre care primarul, arhitectul șef, inginerul cadastral al Primăriei Codru, reprezentanții agenților economici, dar și beneficiari ai schemei. „Este vorba despre eliberarea de acte permisive pentru diferite construcții contra unor remunerări ilicite”, menționau reprezentanții CNA. Urmare a perchezițiilor, șapte persoane au fost reținute. Procurorii declarau că organizatorul schemei ar fi unul dintre consilierii locali ai Primăriei or. Codru care și-ar fi luat angajamentul de a influența factori de decizie ai primăriei, responsabili de perfectarea autorizațiilor de construcție, planurilor de urbanism și altor acte permisive.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!