(FOTO) Atacuri cibernetice asupra instituțiilor de stat din Moldova. La ce fel de mesaje trebuie să fiți atenți, pentru a nu cădea în plasă?
Full Article 2 minutes read

(FOTO) Atacuri cibernetice asupra instituțiilor de stat din Moldova. La ce fel de mesaje trebuie să fiți atenți, pentru a nu cădea în plasă?

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) atenționează asupra campaniilor de atacuri cibernetice de tip scam și phishing ce vizează instituțiile guvernamentale. Până în prezent, peste 1330 de mesaje au fost expediate pe adresele de e-mail ale instituțiilor publice.

Deținătorii de domenii .md, sunt informați printr-un e-mail despre expirarea termenului de valabilitate al numelui de domeniu și sunt rugați să inițieze procedura de prelungire a acestuia, solicitând accesarea unui link pentru efectuarea plății.

STISC recomandă evitarea accesării unor astfel de link-uri, precum și blocarea, raportarea  expeditorului.

Totodată, în contextul, continuării valului de atacuri cibernetice de tip scam și phishing, în perioada sărbătorilor, vă îndemnăm să verificați întotdeauna sursa reală a mesajului și să respectați regulile de igienă cibernetică. Vă informăm că, phishing-ul este unul dintre cele mai întâlnite atacuri cibernetice, prin care infractorii de pe internet încearcă să fure bani, informații personale,  informații bancare, numere de card sau de cont, coduri PIN, etc. Infractorii cibernetici pretind, de obicei că sunt companii cu renume, prieteni, sau cunoștințe și expediază email-uri sau SMS-uri prin care atrag atenția asupra unor defecțiuni sau erori tehnice și solicită reintroducerea datelor personale sau chiar efectuarea unor plăți”, se arată în mesajul STISC.

Un exemplu de fraudă prin care se solicită efectuarea plăților sunt și atacurile de tip scam. Mesajele expediate de infractori prin e-mail, conțin informații adevărate despre instituție și solicită achitarea plăților prin nerespectarea procedurii obișnuite/legale de autorizare a plăților, dar prin accesarea unui link.

(FOTO) Atacuri cibernetice asupra instituțiilor de stat din Moldova. La ce fel de mesaje trebuie să fiți atenți, pentru a nu cădea în plasă? (FOTO) Atacuri cibernetice asupra instituțiilor de stat din Moldova. La ce fel de mesaje trebuie să fiți atenți, pentru a nu cădea în plasă? (FOTO) Atacuri cibernetice asupra instituțiilor de stat din Moldova. La ce fel de mesaje trebuie să fiți atenți, pentru a nu cădea în plasă? (FOTO) Atacuri cibernetice asupra instituțiilor de stat din Moldova. La ce fel de mesaje trebuie să fiți atenți, pentru a nu cădea în plasă?


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: