BNM

FOTO BNM a lansat o nouă monedă, cu ocazia Zilei Drapelului de Stat

Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație o monedă cu valoarea nominală de 10 lei, cu ocazia Zilei Drapelului de Stat. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, această acţiune este dedicată aniversării a 30-a de la adoptarea tricolorului și completează seria monedelor de circulație cu caracter comemorativ.

Noua monedă este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu și are un tiraj de 250 000 de exemplare.

BNM
BNM

Aversul monedei redă în plan central imaginea stilizată a tricolorului arborat, în care este încadrată Stema de Stat a Republicii Moldova și inscripția în arc de cerc: „30 DE ANI DE LA ADOPTAREA TRICOLORULUI REPUBLICA MOLDOVA”.

BNM
BNM

Pe revers sunt gravate în arc de cerc 30 de stele care simbolizează 30 de ani de la adoptarea tricolorului, în plan central-valoarea nominală „10 LEI” și în partea de sus – anul emisiei „2020″.

Moneda conține monograma din literele „R” și „M” – acronim al denumirii statului – „Republica Moldova”, în imagine latentă. Aceasta va circula în paralel cu bancnota de 10 lei și moneda metalică cu aceeași valoarea nominală, inclusiv monedele cu caracter comemorativ.

Prima monedă din seria monedelor de circulație cu caracter comemorativ a fost emisă de BNM în 2018, când s-au împlinit 25 de ani de la introducerea monedei naționale, iar a doua – în 2019 cu ocazia a 30 de ani de la adoptarea legilor despre limba de stat și grafia latină.

Ziua Drapelului de Stat este marcată, în mod tradițional, în Republica Moldova, pe 27 aprilie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: