Cel mai longeviv arbore din Republica Moldova, numit „Stejarul lui Ștefan cel Mare”, se află într-o stare puternic afectată de putrezirea lemnului și prezintă pericol de surpare sub greutatea proprie. Precizările au fost făcute de Ministerul Mediului. Potrivit autorităților, pentru prevenirea incidentelor, specialiștii recomandă limitarea accesului vizitatorilor la tulpina arborelui.
Cel mai longeviv arbore de pe teritoriul Moldovei, numit „Stejarul lui Ștefan cel Mare”, crește în satul Cobîlea din raionul Șoldănești. Stejarul are vârsta de peste 700 de ani, o înălțime de 17 metri, o circumferință a trunchiului de peste 760 de cm și o suprafață a coroanei ce depășește 1000 de metri pătrați.
Potrivit Ministerului Mediului, o comisie mixtă – formată din reprezentanți ai Agenției de Mediu și ai instituțiilor științifice de profil – a examinat starea stejarului.
„S-a constatat că acesta se află într-o stare puternic afectată de putrezirea lemnului și prezintă pericol de surpare sub greutatea proprie. Prin examinarea scorburii, s-a constatat că arborele este foarte găunos. Sub influența unor factori meteorologici nefavorabili (vijelii, ploi abundente, vânturi puternice și altele), există riscul de prăbușire a arborelui”, a raportat Ministerul.
Instituția a declarat că, pentru prevenirea incidentelor, specialiștii recomandă limitarea accesului vizitatorilor la tulpina arborelui.
„Specialiștii au propus prelucrarea fitosanitară complexă a scorburilor şi a coronamentului contra bolilor şi vătămătorilor, înlăturarea ramurilor scheletare uscate de gradul I şi toaletarea coronamentului, umplerea fisurilor dintre plombările de beton şi trunchiului cu răşini naturale, aplicarea stimulatorilor de creştere pentru fortificarea sistemului radicular şi a arborelui. Se urmărește ameliorarea procesului de declin fiziologic, înlăturarea pavajului din jurul imediat al exemplarului de stejar, multiplicarea vegetativă prin altoire a descendenților din stejar, proptirea cu pari a părții cu înclinare pentru diminuarea posibilității de prăbușire sub propria greutate”, au declarat reprezentanții Ministerului, adăugând că „stejarul lui Ștefan cel Mare prezintă interes ca sursă de material genetic și constituie o valoare de nivel european pentru educație, cercetări științifice, turism și recreație”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!