Colaj NM

FOTO Colectările ilegale dintr-o grădiniță din Chișinău, în atenția unei deputate PAS. Reacția directoarei

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Angela Munteanu-Pojoga a publicat mesajul unei mame al cărui copil ar frecventa Grădinița nr.16 din Chișinău. Aceasta s-a plâns că în cadrul instituției s-ar colecta bani. „În grupă suntem 30 de copii, lunar achităm fiecare părinte peste 200 de lei”, a comunicat părintele. Se menționează că banii s-ar aduna pentru hârtie, săpun, inclusiv pentru dădacă și educatori. Deputata PAS a spus că asemenea mesaje le primește periodic. Într-o reacție pentru NewsMaker, directoarea grădiniței vizate a spus că „nu poate să fie așa” și că „instituția este asigurată complet”, numind situația „absurdă”. Totuși, potrivit directoarei, ar putea să se colecteze bani „să zicem unde sunt copiii mai mici, dacă sunt șervețele igienice, umede. Asta ar fi o necesitate”.

Mesajul unui părinte și precizările deputatei 

Pe 16 noiembrie, deputata Angela Munteanu-Pojoga a publicat pe rețelele de socializare un mesaj al unui părinte, al cărui copil ar frecventa Grădinița nr.16 din Chișinău.

Am mare problemă cu grădinița. Mă istovește de colectarea banilor. În grupă suntem 30 de copii, lunar achităm fiecare părinte peste 200 de lei, să-i facem salariu pentru dădacă și să cumpărăm prelungitoare, fierbătoare, hârtie, săpun… + bani în plic la educatori. (…) Ajutați-mă, cum să procedez? Părinților le este frică să vorbească deschis despre această problemă. (…) Tare-s disperată”, se arată în mesajul părintelui, publicat de parlamentară.

Asemenea mesaje primesc periodic de la părinții care își duc copii la grădinițele din capitală. Mesajul de astăzi este despre Grădinița nr.16 din Chișinău, dovadă sunt mesajele de pe chaturile interne care au fost anexate la scrisoarea trimisă de o mămică”, a adăugat parlamentara Angela Munteanu-Pojoga.

Facebook/Angela Munteanu Pojoga
Facebook/Angela Munteanu Pojoga
Facebook/Angela Munteanu Pojoga
Facebook/Angela Munteanu Pojoga
Facebook/Angela Munteanu Pojoga

Deputata a menționat că „este interzis ca dascălii să participe la crearea și influențarea asociațiilor părintești”.

Cadrele didactice nu au voie să inițieze crearea fondurilor, să încurajeze părinții și elevii să contribuie financiar la bugetul fondului sau să ceară și să primească bani de la ei. De asemenea, administrația școlilor are interdicția de a impune procurarea unor materiale didactice auxiliare sau să constrângă elevii să participe la activități extra curiculare contraplată. Strângerea de fonduri este acțiunea care cade sub incidența Codului Contravențional privind corupția. În cazul în care o persoană intenționează să apeleze la organele de drept, pentru a elucida cazurile de corupție, aceasta trebuie să înștiințeze Centrul Național Anticorupție”, a scris parlamentara.

Potrivit deputatei, „Codul Contravențional prevede aplicarea unei amenzi de la 50 la 100 de unități convenționale sau impunerea la muncă neremunerată în folosul comunității în raport cu persoanele care participă la instigarea sau organizarea colectării de recompense nelegitime sau de foloase materiale destinate salariatului dintr-o întreprindere, instituție sau organizație”.

Reacția directoarei grădiniței 

Ana Bucșa, directoarea grădiniței nr.16 din Chișinău, a declarat pentru NewsMaker că „nu poate să fie așa” și că „instituția este asigurată complet”.

Nu poate să fie așa pentru că instituția este asigurată cu consumabile. Instituția este asigurată complet, anul împrejur, de când s-a început asigurarea. În ultimii ani, instituția niciodată nu a avut lipsă de nimic”, a reacționat directoarea grădiniței.

La precizarea NewsMaker că părintele a prezentat și imagini din chatul cu instituția, directoarea a spus: „Nu știu ce poate să fie acolo, eu nu am citit încă. Centralizat să se colecteze ceva, nu se colectează absolut nimic pentru că instituția este asigurată și cu mobilier, și cu detergenți, și cu veselă, cu consumabile, absolut cu tot. Noi nu facem nici o colectare de bani. (…) Ar putea să fie, să zicem unde sunt copiii mai mici, dacă sunt șervețele igienice, umede. Asta ar fi o necesitate, dar în rest noi și șervețele de hârtie avem, noi avem absolut tot. Niciodată nu am avut neajunsuri. Iată recent a fost repartizată vesela care a fost primită centralizat. Instituția este asigurată, nu știu ce poate să se scrie acolo”.

Noi, fiecare grupă, avem comunicare prin grup de comunicare. Acolo nu este comunicat nimic, nu știu de unde a luat informația. În grupul care sunt și eu nu este nici o informație și nimeni nu s-a apropiat că este vreo problemă”, a adăugat directoarea grădiniței.

Întrebată dacă a văzut mesajul deputatei de pe online, directoarea a comunicat: „Nu, nu am văzut nicăieri. Dar ceea ce nu este verificat și confirmat, nu știu dacă poate fi publicat. (…) Nu avem necesitate de colectare. (…) Este absurd”.

La precizarea dacă grădinița nr.16 din Chișinău, menționată de deputată, este unica instituție din capitală cu acest număr, Ana Bucșa a declarat: „În Chișinău, da”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tensiuni la procesul Evgheniei Guțul. Schimb de replici între avocat și judecătoare: „Pentru ce faceți asta?”

Tensiuni în sala de judecată la procesul în care sunt vizate bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și fosta secretară a Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan. Între avocat și judecătoare a avut loc un schimb de replici, după ce magistrata i-a cerut să treacă la partea relevantă a cauzei.

Avocatul Sergiu Moraru a insistat însă să citească integral declarațiile unor martori și i-a reproșat judecătoarei că, pe parcursul întregului proces, nu i-ar fi permis să pună toate întrebările pe care le considera necesare.

„Pe tot procesul acesta nu mi-ați dat voie unde să pun întrebări, unde să examinez documentele. Pentru ce faceți asta? Cât o să dureze asta – o jumătate de oră?”, a spus avocatul în fața instanței.

În replică, judecătoarea i-a explicat: „Nu se pune în discuție cât asta o să dureze. Noi nu ne uităm la oră când dvs. vorbiți. Să fie o pledoarie corectă. Despre asta acum se discută și se face obiecția.”

Pe 3 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest.

Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

La ultima ședință de judecată, pe 1 iulie 2025, procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Svetlana Popan, șefa oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”.

Conform procurorului de caz, Cristina Gladcov, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare. Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.

După ședința de judecată, Guțul a spus că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea adăugat că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: