Colaj NM

FOTO Colectările ilegale dintr-o grădiniță din Chișinău, în atenția unei deputate PAS. Reacția directoarei

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Angela Munteanu-Pojoga a publicat mesajul unei mame al cărui copil ar frecventa Grădinița nr.16 din Chișinău. Aceasta s-a plâns că în cadrul instituției s-ar colecta bani. „În grupă suntem 30 de copii, lunar achităm fiecare părinte peste 200 de lei”, a comunicat părintele. Se menționează că banii s-ar aduna pentru hârtie, săpun, inclusiv pentru dădacă și educatori. Deputata PAS a spus că asemenea mesaje le primește periodic. Într-o reacție pentru NewsMaker, directoarea grădiniței vizate a spus că „nu poate să fie așa” și că „instituția este asigurată complet”, numind situația „absurdă”. Totuși, potrivit directoarei, ar putea să se colecteze bani „să zicem unde sunt copiii mai mici, dacă sunt șervețele igienice, umede. Asta ar fi o necesitate”.

Mesajul unui părinte și precizările deputatei 

Pe 16 noiembrie, deputata Angela Munteanu-Pojoga a publicat pe rețelele de socializare un mesaj al unui părinte, al cărui copil ar frecventa Grădinița nr.16 din Chișinău.

Am mare problemă cu grădinița. Mă istovește de colectarea banilor. În grupă suntem 30 de copii, lunar achităm fiecare părinte peste 200 de lei, să-i facem salariu pentru dădacă și să cumpărăm prelungitoare, fierbătoare, hârtie, săpun… + bani în plic la educatori. (…) Ajutați-mă, cum să procedez? Părinților le este frică să vorbească deschis despre această problemă. (…) Tare-s disperată”, se arată în mesajul părintelui, publicat de parlamentară.

Asemenea mesaje primesc periodic de la părinții care își duc copii la grădinițele din capitală. Mesajul de astăzi este despre Grădinița nr.16 din Chișinău, dovadă sunt mesajele de pe chaturile interne care au fost anexate la scrisoarea trimisă de o mămică”, a adăugat parlamentara Angela Munteanu-Pojoga.

Facebook/Angela Munteanu Pojoga
Facebook/Angela Munteanu Pojoga
Facebook/Angela Munteanu Pojoga
Facebook/Angela Munteanu Pojoga
Facebook/Angela Munteanu Pojoga

Deputata a menționat că „este interzis ca dascălii să participe la crearea și influențarea asociațiilor părintești”.

Cadrele didactice nu au voie să inițieze crearea fondurilor, să încurajeze părinții și elevii să contribuie financiar la bugetul fondului sau să ceară și să primească bani de la ei. De asemenea, administrația școlilor are interdicția de a impune procurarea unor materiale didactice auxiliare sau să constrângă elevii să participe la activități extra curiculare contraplată. Strângerea de fonduri este acțiunea care cade sub incidența Codului Contravențional privind corupția. În cazul în care o persoană intenționează să apeleze la organele de drept, pentru a elucida cazurile de corupție, aceasta trebuie să înștiințeze Centrul Național Anticorupție”, a scris parlamentara.

Potrivit deputatei, „Codul Contravențional prevede aplicarea unei amenzi de la 50 la 100 de unități convenționale sau impunerea la muncă neremunerată în folosul comunității în raport cu persoanele care participă la instigarea sau organizarea colectării de recompense nelegitime sau de foloase materiale destinate salariatului dintr-o întreprindere, instituție sau organizație”.

Reacția directoarei grădiniței 

Ana Bucșa, directoarea grădiniței nr.16 din Chișinău, a declarat pentru NewsMaker că „nu poate să fie așa” și că „instituția este asigurată complet”.

Nu poate să fie așa pentru că instituția este asigurată cu consumabile. Instituția este asigurată complet, anul împrejur, de când s-a început asigurarea. În ultimii ani, instituția niciodată nu a avut lipsă de nimic”, a reacționat directoarea grădiniței.

La precizarea NewsMaker că părintele a prezentat și imagini din chatul cu instituția, directoarea a spus: „Nu știu ce poate să fie acolo, eu nu am citit încă. Centralizat să se colecteze ceva, nu se colectează absolut nimic pentru că instituția este asigurată și cu mobilier, și cu detergenți, și cu veselă, cu consumabile, absolut cu tot. Noi nu facem nici o colectare de bani. (…) Ar putea să fie, să zicem unde sunt copiii mai mici, dacă sunt șervețele igienice, umede. Asta ar fi o necesitate, dar în rest noi și șervețele de hârtie avem, noi avem absolut tot. Niciodată nu am avut neajunsuri. Iată recent a fost repartizată vesela care a fost primită centralizat. Instituția este asigurată, nu știu ce poate să se scrie acolo”.

Noi, fiecare grupă, avem comunicare prin grup de comunicare. Acolo nu este comunicat nimic, nu știu de unde a luat informația. În grupul care sunt și eu nu este nici o informație și nimeni nu s-a apropiat că este vreo problemă”, a adăugat directoarea grădiniței.

Întrebată dacă a văzut mesajul deputatei de pe online, directoarea a comunicat: „Nu, nu am văzut nicăieri. Dar ceea ce nu este verificat și confirmat, nu știu dacă poate fi publicat. (…) Nu avem necesitate de colectare. (…) Este absurd”.

La precizarea dacă grădinița nr.16 din Chișinău, menționată de deputată, este unica instituție din capitală cu acest număr, Ana Bucșa a declarat: „În Chișinău, da”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: