Transportatorii auto au inițiat astăzi, 11 decembrie, o grevă generală. Circa 300 de vehicule au fost parcate în Piața Marii Adunări Naționale. În total, aproximativ 1500 de curse auto din toată țara au fost suspendate. NM a transmis live de la fața locului.
(UPDATE 12.45) Șoferii care au participat la grevă au început să plece din Piața Marii Adunări Naționale.
(UPDATE 12.34) Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, a precizat că, decocamdată, nu a fost stabilită o întâlnire oficială cu reprezentanții ministerului Economiei, însă aceasta ar putea avea loc săptămâna aceasta.
(UPDATE 12.30) Oleg Alexa, președintele consiliului APOTA, a declarat că transportatorii vor să fie schimbată legea cu privire la importul autobuzelor și microbuzelor. „Aceeași unitate de transport, un vameș o să spună că intră în categoria până la 7 ani, iar altul va spune că este categoria până la 10 ani. pentru că legea este făcută nu pentru oameni, dar pentru buzunarele lor”, a precizat Alexa.
(UPDATE 12.27) Oleg Alexa, președintele consiliului APOTA: „Azi dimineață am vorbit cu ministrul, zilele trecute am vorbit cu secretarul de stat. În cazul în care ei acceptă măsurile tarifare pe care noi le-am solicitat, noi suntem gata să activăm cu 74 de bani per kilometru. Ministrul a spus că în curând va fi lansată invitația și că ei vor înainta anumite condiții față de noi”.
(UPDATE 12.20) Șoferii se plâng că salariile sunt prea mici, în medie, de 3 mii de lei.
„Plătim amenzi, rămânem fără pensie, vine catastrofa, șoferi nu-s”, a declarat directorul unei companii de transport.
Virgiliu Tudorache, manager al unei companii de transport pasageri, a atras atenția că o mare parte dintre șoferi aleg să plece la muncă peste hotare. „Situația în ramura noastră este alarmantă. Tariful existent nu permite să acoperim toate cheltuielile din activitatea noastră. Priviți în jur la șoferii noștri, cam ce vârstă au. O să vă spun: vârsta medie este de 60 de ani. Ce vom face peste vreo 5 ani? Eu lucrez într-o întreprindere cu circa 30 de angajați și într-un an au plecat vreo 10. Ce facem noi mai departe?”, a declarat Tudorache.
Din cauza manifestației organizate de transportatorii auto, în centrul Chișinăului s-au format ambuteiaje.
Precizăm că acțiunea a avut loc în semn de protest față de refuzul Ministerului Economiei și Infrastructurii de a majora tarifele la serviciile de transport. Transportatorii solicită o majorare a tarifului până la 74 de bani pentru un kilometru. În prezent, acesta constituie 48 de bani per kilometru.
Acum două luni, executivul a argumentat că pasagerilor trebuie să li se asigure condiții civilizate de călătorie, microbuze și autobuze destinate exclusiv transportului de pasageri și doar după îndeplinirea acestor condiții se va putea discuta ajustarea tarifelor.