Deputatul PAS și candidatul formațiunii la funcția de primar al capitalei Lilian Carp efectuează o vizită oficială în România. Acesta a avut întrevederi cu primarul de București Nicușor Dan și edilul Buzăului Constantin Toma.
După întrevederea cu primarul capitalei române, Lilian Carp a declarat că Chișinăul, la fel ca și Bucureștiul are pe agenda publică, practic, aceleași provocări. Însă, spre deosebire de orașul nostru, a menționat parlamentarul, în București lucrurile se schimbă spre bine.
„Am discutat despre dezvoltarea corectă a orașului din punct de vedere urbanistic, autoritățile fiind în proces de elaborare a unui Plan Urbanistic General. Lucru de care avem nevoie și noi, pentru a proteja patrimoniul, a opri dezvoltarea haotică a orașului și construcțiile ilegale. Protejarea și dezvoltarea spațiilor verzi și a infrastructurii publice e un exemplu de urmat, pentru că, astăzi, în Chișinău, avem în loc de unele parcuri – păduri sălbatice. Investițiile și proiectele europene sunt un motor de dezvoltare pentru Municipiul București. Îmi doresc același lucru și pentru Chișinău. Iar, colaborarea dintre orașele noastre să se transforme într-un strâns parteneriat de colaborare, din care să aibă de câștigat oamenii ”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.
Referitor la întrevederea cu edilul de Buzău, Lilian Carp a menționat că a văzut multe similitudini pe proiecte implementate, care trebuie să devină o normalitate de soluții și pentru Chișinău.
„Una din problemele cu care ne confruntăm este termoizolarea blocurilor, deși, discuții și încercări au fost multe, acest proces nu a devenit unul de rutină. La Buzău, administrația locală a reușit din fonduri europene să reducă consumul de gaze și agent termic, printr-un proiect care presupunea 0% contribuția locatarilor, 80% suport european, 20% contribuția autorităților locale. Cele 100 de milioane de Euro au schimbat balanța energetică și au creat un interes pentru eficiența energetică”, a spus acesta.
Totodată, Lilian Carp a declarat că, actualmente, mobilitatea urbană în Chișinău nu înseamnă nici piste pentru transport alternativ și nici infrastructură normală pentru pietoni.
„În Buzău, am văzut o inițiativă, după exemplul altor orașe europene. Pe lângă faptul că a început procesul de amenajare a pistelor pentru bicicliști, pentru a crea o conexiune între principalele artere, primăria a achiziționat peste 500 de biciclete din fonduri europene și va amenaja stații de închiriere. Pentru că orașul nu înseamnă doar transport pe patru roți”, a spus deputatul.
„Capacitatea primăriei Buzău de a atrage investiții și de a implementa idei care lucrează în orașele europene e o normalitate. Nu trebuie să reinventăm roata, trebuie doar să aducem la Chișinău tot ce e mai bun și contribuie la confortul cetățenilor”, a conchis el.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!