Facebook/Maia Sandu

FOTO Maia Sandu, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice: „Să vorbim cu ei mai mult, să îi ascultăm și să îi înțelegem”

Pe 1 octombrie se marchează Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Cu această ocazie, președinta Maia Sandu a publicat un mesaj în care a încurajat generațiile mai tinere să comunice mai des cu persoanele în etate, să-i asculte și să-i înțeleagă. Șefa statului a declarat că autoritățile centrale vor lucra pentru a oferi vârstnicilor o bătrânețe trăită în „seninătate, demnitate și respect”.

Construim o societate trainică atunci când avem o legătură strânsă și bazată pe respect între toate generațiile. De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, îmi doresc să conștientizăm cu toții bogăția experiențelor de viață a oamenilor în etate – ea reprezintă o rezervă de lecții învățate, istorie trăită și înțelepciune adunată de-a lungul anilor. Să încurajăm noile generații să învețe din experiența vârstnicilor. Să facem punți și drumuri, să evităm fracturi care ne slăbesc. De ziua oamenilor în etate, să ne vizităm rudele – părinții și bunicii care ne așteaptă mereu, cu răbdare și dor. Să îi sunăm, dacă suntem departe; să îi sunăm mai des și să vorbim cu ei mai mult, să îi ascultăm și să îi înțelegem. Să vizităm vecini despre care știm că nu sunt vizitați prea des”, a scris președinta pe Facebook.

Șefa statului a reamintit că, în luna iunie a acestui an, a fost aprobat Programul național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă, care menirea de a face mai simplu accesul la serviciile sociale, medicale și culturale pentru persoanele în etate.

Ne dorim implicarea lor (a persoanelor vârstnice – n. r.) activă în piața muncii și în procesul decizional de orice nivel. Vom continua să muncim pentru mai multă incluziune, pentru o bătrânețe trăită senin, în condiții mai bune, în respect și în demnitate”, a menționat aceasta.

Facebook/Maia Sandu
Facebook/Maia Sandu
Facebook/Maia Sandu
Facebook/Maia Sandu

Programul național privind îmbătrânirea activă şi sănătoasă pentru anii 2023-2027 și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia au fost aprobate de Cabietul de miniștri pe 28 iunie. Prin acest program, Guvernul își propune să dezvolte în continuare sistemele de asistenţă socială, sănătate, educație, cultură, sport  etc., care să permită valorificarea potențialului de îmbătrânire activă și sănătoasă, inclusiv prin asigurarea unei piețe a muncii incluzive pentru toate vârstele, dezvoltarea abilităților digitale și participarea activă în procese decizionale și de dezvoltare comunitară.

Urmare a implementării Programului, trebuie să fie atinse următoarele rezultate-cheie:

– 3 000 de persoane în vârstă vor fi asigurate cu dispozitive asistive/mijloace ajutătoare tehnice;

– vor fi create și extinse în 50 de localități servicii sociale de bază pentru persoanele în vârstă;

– vor fi inițiate în 50 de localități servicii și programe comunitare de mobilizare a persoanelor vârstnice;

– va fi extins programul „Voucher cultural” pentru 5000 de persoane în vârstă cu venituri reduse;

– va fi inițiat și implementat Programul de suport pentru conectare și dotare cu echipamente TIC pentru 25000 de persoane vârstnice cu venituri reduse;

– vor fi dezvoltate abilitățile digitale a 5000 de persoane vârstnice;

– vor fi extinse oportunitățile de educație de-a lungul vieții prin implementarea conceptului de ,,Universitatea pentru vârsta a 3-a”;

– vor fi ajustate programele de sport şi de cultură pentru a fi mai prietenoase pentru persoanele în vârstă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

tvrmoldova.md

Sofia verifică identitatea bulgară a lui Plahotniuc. Premierul Jeliazkov: „Vom avea grijă să cercetăm acest caz”

Prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a anunțat că autoritățile de la Sofia verifică veridicitatea identității bulgare a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care ar deține o carte de identitate emisă în 2006. Jeliazkov a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, alături premierul moldovean Dorin Recean, în marja vizitei sale în R. Moldova.

Din ceea ce știm, deocamdată, și datele pe care le avem, este vorba despre o persoană care în 2004 a aplicat pentru act de identitate sub numele Mihail Tăuceanu. Indiferent de decizia Autorității de securitate, au fost eliberate acte de identitate în 2006. Acum se fac verificări dacă este vorba de o identitate falsă. Vom avea grijă să cercetăm acest caz”, a declarat Jeliazkov.

Oficialul bulgar a subliniat că „infrastructurile oligarhice create sunt drumul cel mai direct pentru a desfășura propaganda rusească și a influența funcționarea normală a societății” și a promis că autoritățile bulgare vor investiga acest caz.

Prim-ministrului Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită în R. Moldova în perioada 27-28 iulie 2025.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean îl va primi pe omologul său bulgar la Casa Guvernului. Programul va include ceremonia de întâmpinare, o întrevedere tête-à-tête, precum și în format extins, cu membrii delegațiilor. După ședințe, prim-miniștrii Dorin Recean și Rossen Jeliazkov vor susține o conferință de presă comună.

Ulterior, oficialii se vor deplasa în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

***

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: