Colaj NM

FOTO Nagacevschi își arată locuința: Au ajuns și la mine să-mi filmeze casa de ,,milioane”

Fostul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi, în prezent viceprimar al capitalei, a publicat pe 17 ianuarie câteva fotografii despre care susține că ilustrează casa sa. În imagini se vede că locuința nu a fost finalizată și lipsește cel puțin o ușă, care a fost înlocuită cu o pătură. NM a încercat să îl contacteze pentru a afla dacă oficialul locuiește acolo în prezent sau este o vilă, însă deocamdată acesta nu ne-a răspuns la telefon și nici la mesaj.

„Stimați prieteni, astăzi pe la 07:30 au ajuns și la mine să-mi filmeze/fotografieze casa de ,,milioane”. Plasez câteva poze de la casa mea de milioane. Vreau să văd ce vor scrie și ce poze vor face pentru a încerca să convingă opinia publică cât de milionar sunt”, a scris Fadei Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.

Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook

Viceprimarul mun. Chișinău nu a precizat cine i-a fotografiat locuința, menționând doar că ar fi vorba despre jurnaliștii care anul trecut au publicat un material despre vilele de la Holercani. NM l-a contactat pe Fadei Nagacevschi pentru a preciza dacă acesta locuiește în prezent în această casă, însă viceprimarul capitalei nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la mesaj.

În iulie 2021, portalul ZdG a publicat un material în care se arată că, în aprilie 2020, la vila Ministerului Justiției din complexul de la Holercani, luată în locațiune pe bani publici, au avut loc lucrări de reparație, amenajare a teritoriului, dar și de instalare a unui foișor. Acestea ar fi fost realzate cu ajutorul a patru deținuți, dar și patru angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, instituție subordonată Ministerului Justiției. Fadei Nagacevschi, care deținea în acea perioadă funcția de ministru al Justiției, nu a comentat atunci informația.

Conform celei mai recente declarații de avere publicate de Nagacevschi, el a obținut în anul 2020 venituri în mărime de circa 290 mii de lei. Partenera sa de viață a obținut circa 296 mii de lei, fiind angajată a Parlamentului, iar ulterior a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Fadei Nagacevschi deține două terenuri agricole, dobândite în 2017, estimate fiecare la 887 lei. Tot în 2017 a cumpărat o proprietate extravilană, estimată la 887 de lei. În 2021 a cumpărat un teren intravlan cu 50 mii de euro. El mai deține un apartament de 68,9 m2, estimat la 562 mii de lei, o casă de locuit cumpărată în 2021, de 173, 6 m2, estimată la 50 mii de euro, un garaj de 27,7 m2, estimat la 110 mii de lei și o altă proprietate, despre care a indicat doar că este „avere imobilă”, de peste 91 m2, estimată la 50 mii de euro. Soția sa deține un apartament dobândit în 2018 de 33,7 m2, estimat la circa 12 mii de euro.

De asemenea, pe numele lui Fadei Nagacevschi era înregistrate două mașini – un Minicooper S, fabricat în 2008 și cumpărat în 2012, estimat la 13 500 euro și un Volvo S80, fabricat în 2012 și cumpărat în 2013, al cărei valoare este estimată la circa jumătate de milion de lei.

Amintim că, pe 14 ianuarie, reprezentanții fracțiunii PAS din Consiliul Muncipal Chișinău au publicat un video în care apare locuința primarului capitalei Ion Ceban. Consilierii municipali au menționat că aceasta ar costa 5 mln de lei. În replică, a doua zi dimineață, edilul a făcut un LIVE pe Facebook și a arătat condițiile în care trăiește. El a subliniat că este vorba despre o clădire pentru 6 familii.

Contactați de NM, consilierii municipali ai PAS au menționat că nu ei stau în spatele fotografiilor despre care a scris Fadei Nagacevschi pe 17 ianuarie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: