Facebook/Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI

Un cuplu din Varnița a murit intoxicat cu monoxid de carbon în propria casă

Un bărbat din satul Coșernița a suferit arsuri la față și ambele mâini în timp ce încerca să scoată din locuință o butelie de gaz propan-butan. Iar un cuplu în vârstă din Varnița a decedat în propria casă din cauza intoxicării cu monoxid de carbon, din cauza exploatării incorecte a cazanului de încălzit. Informațiile au fost raportate într-un comunicat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care a precizat că incidentele au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. 

Un bărbat din Coșernița a suferit arsuri la față și mâini

Primul caz a fost înregistrat în după amiaza zilei de 16 februarie, într-o gospodărie din satul Coșernița, raionul Criuleni.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 17:06. Potrivit informațiilor, un bărbat în vârstă de 46 de ani a încercat să extragă din locuință o butelie de gaz, care s-a aprins în urma unei deflagrații produse de o scurgere.

La fața locului au fost îndreptate trei echipaje de salvatori și pompieri. Aceștia au stabilit că focul a cuprins mai multe bunuri materiale din antreul locuinței. Angajații IGSU au reușit să lichideze arderea la ora 18:22.

Bărbatul a suferit arsuri în regiunea feței și la ambele membre superioare. Acesta a primit îngrijiri medicale, fără a fi necesară spitalizarea lui.

Prealabil, s-a stabilit că scurgerea de gaz s-a produs din cauza unei defecțiuni a robinetului de deschidere a buteliei.

Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.

Un cuplul din Varnița – decedat după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon

Al doilea caz s-a produs în data de 16 februarie, într-o casă din satul Varnița, raionul Anenii Noi.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 14:31. Potrivit informațiilor, un bărbat în vârstă de 76 de ani și soția acestuia de 75 de ani au fost găsiți decedați în propria locuință.

La fața locului au intervenit echipele specializate, care au constatat prealabil, că persoanele s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la cazanul de încălzit conectat la gaze naturale. În urma cercetărilor, specialiștii IGSU au stabilit prealabil că supapa coșului de evacuare a produselor de ardere era închisă, ceea ce probabil a dus la intoxicarea persoanelor.

Incendiu în locuință nu s-a produs.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului curent, au fost înregistrate 20 de cazuri de intoxicație cu produsele de ardere. În urma acestora, 32 de persoane au avut de suferit, inclusiv 11 minori, iar 3 persoane au decedat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib – desemnată cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi de publicația Euromoney

Suntem mândri să anunțăm că maib a fost desemnată Cea mai bună bancă pentru clienții corporativi din Moldova în cadrul Euromoney Awards for Excellence 2025. Această distincție reflectă poziția de lider a maib în sectorul bancar corporativ și evidențiază încrederea pe care clienții corporate, partenerii și instituțiile internaționale o au în bancă. Premiile Euromoney desemnează câștigătorii pe baza mai multor criterii, inclusiv performanța financiară, poziția pe piață, calitatea serviciilor oferite clienților, inovația și sustenabilitatea. Programul anual de premii Euromoney, lansat în 1992, adună peste 2 000 de aplicări din partea a peste 500 de bănci de top din 113 țări și recunoaște excelența la nivel global, regional și național.

Aria Corporate a maib deservește peste 600 de clienți corporativi din întreaga țară, oferind soluții financiare adaptate marilor companii. În 2024, banca a reușit să-și crească portofoliul de credite cu 17%, în timp ce rata creditelor neperformante a înregistrat o scădere semnificativă. Gama completă de servicii oferite de maib include credite, depozite, conturi, plăți, finanțare comercială, proiecte salariale, colectarea numerarului și altele. Modelul de gestionare a relațiilor cu clienții asigură răspunsuri rapide și soluții personalizate.

Realizări cheie 

Pe parcursul ultimului an, maib a continuat să inoveze și să-și extindă serviciile dedicate clienților corporativi, atingând câteva rezultate importante:

  • Portofoliul total de credite corporative a depășit 12 miliarde MDL în trimestrul II 2025, un record istoric, care reflectă încrederea tot mai mare a companiilor din Moldova în maib.
  • Maib a acordat un credit de 18 milioane EUR pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 50 MW, susținând independența energetică a Republicii Moldova.
  • Portofoliul de credite verzi corporate a continuat să crească, ajungând la 19% din totalul creditelor de investiții corporative la finalul trimestrului I 2025. În paralel, maib a integrat managementul riscurilor de mediu și sociale în toate operațiunile sale de creditare corporate.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Este o onoare deosebită să fim apreciați de Euromoney cu distincția de Cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi. Această distincție reflectă încrederea clienților noștri. Mulți dintre cei mai mari clienți corporate sunt alături de maib de peste 25 de ani, încă de la înființarea ariei corporate. Le mulțumesc colegilor din echipa maib, clienților și acționarilor noștri pentru sprijinul și încrederea oferită.”

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 37,3% în depozite și 37,9% la credite din întreg sistemul bancar, la finalul trimestrului I 2025. Banca este un creditor disciplinat, cu o rată a creditelor neperformante (NPL) de 1,5% și un nivel solid de capitalizare, având o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 19,9% la 31 martie 2025. Maib este o bancă de importanță sistemică pentru țară, deservește aproape jumătate din populația Moldovei și este unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2 500 de angajați. Banca se dedică să ofere valoare acționarilor săi, distribuind 45% din profitul obținut în 2024 sub formă de dividende, în valoare totală de aproape 32 milioane de euro. Din 2018, acționarul majoritar al maib este un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de administrare a activelor din Țările Baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: