nokta.md

FOTO O ruină fără uși – sediul asociației care promite să construiască în Găgăuzia un parc de distracții asemenea OrheiLand

Sediul OguzLand – asociația obștească care ar urma să construiască parcul de distracții din Găgăuzia, „GăgăuziaLand”, este înregistrat în localitatea Chioselia Rusă din municipiul Comrat. Pe teren este amplasată o casă de locuit aflată în ruine, precum și un ambar, părăsit și el. Lotul ar aparține, potrivit unei investigații Nokta, deputatului Adunării Populare din Găgăuzia, Ilia Uzun, propus, de altfel, de Guțul, în funcția de prim-adjunct în Comitetul Executiv al autonomiei.

Când și unde a fost înregistrată Asociația „OguzLand”?

Jurnaliștii Nokta au studiat un extras publicat anterior din registrul de stat al persoanelor juridice, care confirmă înregistrarea Asociației Obștești „OguzLand”. Extrasul indică, între altele, locul de înregistrare și adresa sediului central al organizației – satul Chioselia Rus, strada Pobeda, 21. Asociația a fost înregistrată pe – 8 septembrie 2023.

nokta.md

Reamintim în acest context că deja pe 11 septembrie, adică la trei zile de la înregistrare, bașcanul Evghenia Guțul, în numele acestei asociații obștești, a depus o cerere la primăria satului Congaz în vederea alocării terenului necesar pe care să fie construit un parc de distracții similar celui din Orhei. Doar două zile mai târziu, pe 13 septembrie, consilierii locali au aprobat cererea.

Sediul „OguzLand” – o ruină?

Jurnaliștii Nokta au decis să afle cum arată sediul central al organizației care se angajează să construiască de la zero parcul „GăgăuziaLand” în Congaz, așa că au mers direct la adresa specificată.

„Ajunși la fața locului, ne-am plimbat ceva timp prin sat, în care practic nu era nici un număr de casă sau semn. Drept urmare, intervievând trecătorii, am găsit adresa potrivită. Pe locul presupusului sediu al „OguzLand” se afla o casă părăsită nelocuită”, scrie Nokta.

nokta.md
nokta.md
nokta.md

Faptul că jurnaliștii de la presa locală au ajuns la adresa corectă a fost confirmată, inclusiv, prin baza de date de la Cadastru. Se potrivește, de asemenea, potrivit sursei citate, imaginea în formă de L a casei și hambarul din stânga acesteia.

nokta.md

Locuitorii satului susțin că proprietarul terenului este deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, ales din Chioselia Rusă, Ilia Uzun. Aceștia le-au cerut, însă, jurnaliștilor să nu le facă publică identitatea, de teama represaliilor din partea primarului satului.

-Este adevărat că acest teren îi aparține lui Ilia Uzun?

-Da, a cumpărat-o.

-Da, este al lui. Dar el însuși nu vine aici. O altă persoană are grijă de casă. (…) Dar să nu ne arătați, nu vrem probleme cu primarul.

-Ce probleme ar putea fi? Vă vor amenința?

-Hmm, tu ce crezi?

Cu toate acestea, potrivit sursei citate, nu există o confirmare oficială că proprietarul casei este Ilia Uzun, actualul adjunct al APG, iar în componența actualizată a Comitetului Executiv propus de Guțul – candidat pentru postul de prim-adjunct al bașcanului. Potrivit Cadastrului, proprietarul este Cîssa Dmitri Stepan, care a achiziționat terenul în februarie 2021.

nokta.md

De menționat în acest context că Ilia Uzun este deputat din partea Chioselia Rusă. Potrivit legii, pentru a candida la Adunarea Populară dintr-o anumită localitate, trebuie să locuiești acolo sau măcar să ai un permis de ședere acolo. Judecând după declarațiile deputatului transmise Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei înainte de alegeri și Autorității Naționale de Integritate, el și membrii familiei sale nu dețin bunuri imobile în Chioselia Rusă. Din datele publice nu se poate afla la ce adresa din sat are viza de reședință alesul local.

Coincidență?

După cum am menționat deja, Asociația „OguzLand” a fost înregistrată oficial vineri, 8 septembrie. Cererea prin care a fost solicitat terenul necesar pentru construcția parcului de distracție a fost depusă la Primăria Congaz luni, 11 septembrie. Iar miercuri, 13 septembrie, a avut loc ședința consiliului sătesc, la care s-a votat eliberarea terenului spre folosință spre îmbunătățire.

În aceeași zi, 8 septembrie, a avut loc o ședință a Adunării Populare a Găgăuziei, în cadrul căreia Guțul a propus aprobarea noii componențe a Comitetului Executiv. Numele Ilia Uzun a apărut în el. Mai mult, i s-a oferit postul de prim-adjunct al bașcanului. Noua listă a apărut cu o zi înainte, la sfârșitul zilei de lucru – 7 septembrie, la ora 17:45.

Pe 8 septembrie, subiectul privind componența Comitetului Executiv a fost scoasă de pe ordinea de zi, întrucât deputații nu au avut timp să examineze candidații în comisii.

nokta.md

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: