FOTO/VIDEO „Amiaza împotriva lui Putin” în Rusia și în lume. Oamenii au format cozi kilometrice în fața secțiilor de votare
Full Article 3 minutes read

FOTO/VIDEO „Amiaza împotriva lui Putin” în Rusia și în lume. Oamenii au format cozi kilometrice în fața secțiilor de votare

Numeroși ruși din întreaga lume au participat pe 17 martie, în ultima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia, la acțiunea inițiată de opoziția rusă „Amiaza împotriva lui Putin”. Cozi kilometrice au fost formate, la ora 12:00, în fața secțiile de votare din UE, dar și a unor secții din Federația Rusă, în ciuda faptului că Moscova a avertizat în ajun că rușii care vor lua parte la acțiune ar putea risca, inclusiv, dosar penal. Între timp, presa rusă scrie că peste 65 de persoane au fost reținute, în Federația Rusă, în ultima zi a plebiscitului la care candidează inclusiv președintele în exercițiu, Vladimir Putin.

La ora 12:00, pe 17 martie, mii de ruși s-au aliniat la ambasadele și consulatele Rusiei din întreaga lume. În multe orașe – Erevan, Tbilisi, Bishkek, Astana, Paris, Berlin, Londra, Lisabona, Madrid, Limassol, Tel Aviv, Haifa – cozile se întindeau pe sute de metri. Acțiunea s-a desfășurat, inclusiv, la Chișinău. Cum a fost, vezi – AICI.

Una dintre cele mai masive acțiuni are loc în Berlin. Potrivit estimărilor, cel puțin două mii de oameni s-au adunat pentru a participa la protest. Printre aceștia se numără văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, precum și opozantul rus Mihail Hodorkovski.

Cozi de oameni s-au format, la ora 12:00, și în Rusia. Oamenii au ieșit în număr mare la vot inclusiv la Moscova și Sankt Petersburg.

Între timp, publicația „Meduza” anunță că peste 65 de persoane au fost reținute în Rusia în ultima zi de vot în alegerile prezidențiale. Detenții au fost înregistrate în 16 orașe din țară.

****

Alegerile prezidențiale din Federația Rusă au debutat pe 15 martie. Astăzi, 17 martie, este ultima zi când cetățenii ruși își pot alege președintele. Principalul candidat la aceste alegeri este considerat președintele rus în exercițiu, Vladimir Putin, care candidează pentru a cincea oară. În afară de el, candidează deputatul comunist Nikolai Haritonov, liderul Partidului Democrat-Liberal Rus Leonid Sluțki și vicepreședintele Dumei de Stat Vladislav Davankov din partea formațiunii „Oameni Noi”. Niciunul nu condamnă invazia din Ucraina și nu îl critică direct pe Putin.

De menționat în acest context că rușii din întreaga lume au fost îndemnați să participe, astăzi, la un protest împotriva actualului președinte rus, care deține puterea în stat de 24 de ani – „Amiaza contra lui Putin”. Acțiunea constă în faptul ca toate persoanele care sunt împotriva lui Vladimir Putin să vină la secțiile de votare în același timp – pe 17 martie, la ora 12:00 – pentru a arăta lumii cât de mulți nu îl susțin. Acțiunea este susținută inclusiv de văduva și simpatizanții opozantului rus Alexei Navalnîi, despre care se crede că a fost omorât în colonia din Siberia în care își ispășea pedeapsa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: