Într-o carieră de piatră și nisip din raionul Ocnița a fost descoperită o structură de piatră din perioada modernă sau contemporană. Precizările au fost făcute de Agenția Națională Arheologică, pe 14 noiembrie. Potrivit Agenției, cariera a funcționat inclusiv în perioada sovietică. Structura de piatră, un capăt de boltă, are o lățime de 8 metri și o înălțime de peste 5 metri. „Este încă pentru noi o enigmă”, a precizat directorul Agenției. Totuși el a adăugat că descoperirea este legată de exploatarea pietrei și că trebuie studiată și unde este posibil – pusă în valoare. Potrivit directorului Agenției, în zonă ar mai exista structuri asemănătoare.
Pe 12 noiembrie, o pensiune din satul Nalavcea, raionul Ocnița, a publicat imagini dintr-o carieră de piatră cu „o ușă ascunsă”.
„Să vezi și să nu crezi. În cariera prin care trece drumul spre „Conacul apicol” la o adâncime impunătoare (vreo 20 m.), sub un strat de piatră, zilele acestea a fost descoperită o ușă ascunsă! Cine a construit-o și încotro ducea aceasta nu se cunoaște!”, au menționat reprezentanții pensiunii.
Pe 14 noiembrie, reprezentanții Agenției Naționale Arheologice s-au deplasat la fața locului și au raportat că în cariera de piatră și nisip din satul Bîrnova, raionul Ocnița, a fost descoperită „o structură de piatră din perioada modernă sau contemporană”.
Directorul Agenției Naționale Arheologice Vlad Vornic a numit descoperirea „o deschidere frumoasă, aflată la o adâncime mare”, menționând că „imaginile cu această structură au devenit virale”.
„Am fost contactați și ne-am deplasat astăzi la Bîrnova, mai exact într-o carieră de piatră care a funcționat și în perioada sovietică. Și iată acum avem scoasă, în urma lucrărilor, această boltă care e de fapt aici capăt de boltă”, a menționat Vornic în timpul unei intervenții video.
El a spus că întreaga structură de piatră are o lățime de 8 metri și o înălțime de peste 5 metri.
„Această structură este încă pentru noi o enigmă, însă este clar că e legată de exploatarea pietrei”, a comunicat directorul Agenției Naționale Arheologice.
Vornic a arătat că structura conține inclusiv un strat de var, amestecat cu cărbune și două șine. În partea de sus – „mult moloz, cărămizi, aceste cărămizi sunt de dimensiuni tipice pentru perioada sovietică”.
„Urmează să ne mai documentăm, în zonă ar mai exista structuri asemănătoare însă ele sunt legate de exploatarea pietrei. Ar reprezenta mine probabil de tip închis sau sunt legate de cuptoare de ars piatră de var. Urme de arsură vedem și în partea de sus bolții și var amestecat cu cărbune avem în partea de jos a acestei structuri”, a relatat Vornic.
Directorul Agenției a declarat că această structură „prezintă interes pentru istoria locului și pentru patrimoniul cultural local”, totodată „trebuie studiată și unde e posibil pusă în valoare”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!