(FOTO/VIDEO) Protestul din Chișinău s-a încheiat. Ar fi participat peste 40 de mii de oameni
Full Article 3 minutes read

(FOTO/VIDEO) Protestul din Chișinău s-a încheiat. Ar fi participat peste 40 de mii de oameni

Partidul „ȘOR” susține că în scuarul teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” s-au adunat, pe 19 februarie, peste 40 000 de oameni, iar alți 10 mii de oameni au fost împiedicați să ajungă la miting. Autoritățile centrale nu au venit deocamdată cu date în acest sens. 

Manifestanții au început să se adune în centrul capitalei începând cu orele 12. Până la începerea protestului, șase tineri cu comportament suspect, dintr-o instituție cu profil sportiv, au fost conduși la Inspectoratul de Poliție pentru documentare. Asupra unuia dintre ei a fost găsit un cuțit.

Acțiunea urma să se desfășoare în fața Parlamentului, însă Poliția i-a direcționat pe protestatari în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Mai târziu, oamenii legii au constat încălcarea celor expuse în declarația prealabilă cu privire la locația desfășurării întrunirii.

Cerința de bază a protestatarilor a fost achitarea integrală a facturilor la serviciile comunale pentru lunile din această iarnă. Protestatarii au adus hainele pe care „sunt gata să le vândă pentru a supravețui”, spun ei.


La protestele din Capitală au fost observați mai mulți jurnaliști internaționali.

La finalul manifestației, mulțimea a votat o rezoluție în care le-au dat ultimatum actualilor guvernanți să ofere în cel mult o săptămână un răspuns în ceea ce privește doleanțele miilor de oameni, care nu mai pot face față facturilor mari de întreținere. De asemenea, membrii Mișcării Pentru Popor au lansat spre cer porumbei, care reprezintă simbolul păcii, pentru a sugera că acțiunea a avut un caracter pașnic și că nimeni nu intenționează să organizeze destabilizări.

În jurul orei 15:00, oamenii legii au anunțat că circulația a fost reluată pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Deocamdată, polițiștii nu au venit cu date oficiale despre protestul din 19 februarie.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a precizat că Guvernul nu comentează protestul.

„Autoritățile respectă dreptul cetățenilor pentru a protesta și libertatea de întrunire pașnică și de asociere. Premierul țării este informat despre evoluțiile curente, iar colegii de la Ministerul Afacerilor Interne au anunțat deja că poliția va asigura ordinea și securitatea publică, precum și siguranța cetățenilor”, a precizat Daniel Vodă.

Amintim că, președinta țării Maia Sandu a spus că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

„Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: