Facebook/Elena Celak

FOTO/VIDEO „Violența nu este iubire”. Flashmob la Comrat, după ce o tânără a fost bătută la Vulcănești

La Comrat, pe 22 mai, a avut loc un flashmob intitulat „Linia roșie”, dedicat luptei împotriva violenței asupra femeilor. Evenimentul a reunit activiști și specialiști din domeniu. De asemenea, a fost organizată o expoziție. Acțiunea a avut loc la mai puțin de o lună după ce o tânără de 28 de ani a fost agresată la terasa unui local din Vulcănești. Aceasta a ajuns la spital după ce un bărbat i-a aplicat mai multe lovituri în zona abdominală.

Șefa Reprezentanței Oficiului Avocatului Poporului din Comrat, Svetlana Mironova, a declarat că „două treimi dintre femeile din întreaga lume s-au confruntat cel puțin o dată în viață cu violența”. „De aceea, nu putem spune: „Pe mine nu mă va afecta, pentru că familia mea are o situație economică bună, că ocupăm funcții importante”. Cazurile care au avut loc în Republica Moldova au demonstrat că, indiferent de poziția economică sau statutul social, violența se întâmplă”, a adăugat Svetlana Mironova.

La eveniment s-a raportat că peste 63% dintre femeile și fetele din Republica Moldova, cu vârsta între 15 și 65 de ani, au fost supuse cel puțin unei forme de violență din partea partenerului. Două din cinci femei au declarat că au fost victime ale violenței fizice și/sau sexuale din partea partenerului sau a unui necunoscut, începând cu vârsta de 15 ani. Aproape jumătate dintre femei au menționat că au fost hărțuite sexual. Mai mult de una din cinci femei a raportat că a suferit o formă de violență fizică din partea unui adult înainte de a împlini 15 ani.

Directorul Centrului Regional pentru Reabilitarea Victimelor Violenței în Familie din Găgăuzia a îndemnat victimele să apeleze la telefonul de încredere: 067 555 299.

La eveniment a fost organizată și o expoziție foto intitulată „Noua față a feminității în societatea noastră”. Organizatoarea acțiunii este activista Elena Celak, care a transmis mesajul: „Nu violenței! Violența nu este o tradiție! Nu tăcea! Nu ești singură!”

„Violența nu este iubire”, „Opriți violența”, „Nu tăcea!” – au fost mesajele de pe pancartele manifestanților.

Facebook/Elena Celak
Facebook/Elena Celak
Facebook/Elena Celak
Facebook/Elena Celak
Facebook/Elena Celak

Amintim că, în seara zilei de 4 mai 2025, o tânără de 28 de ani a fost agresată la terasa unui local din Vulcănești. Conform poliției, un bărbat cunoscut de aceasta i-a aplicat mai multe lovituri în zona abdominală. Incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere. În imagini se observă cum victima este lovită, în timp ce mai mulți tineri asistă fără a interveni. Intervenția s-a limitat la o reacție pasivă din partea unui singur martor. Tânăra a fost transportată de urgență la spital. Pe acest caz s-a autosesizat deputatul comunist Nicolai Rusol, care a depus o sesizare pe adresa procurorului general, Ion Munteanu, solicitând investigarea incidentului. Între timp, poliția — sesizată abia în dimineața zilei de 13 mai — a inițiat o anchetă.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Getty Images/imagine simbol

Întârziere de peste 28 de ore. Pasagerii zborului Paris–Chișinău pot solicita o compensație de 400 euro

Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze.

Autoritatea Aeronautică Civilă a precizat că zborul care a înregistrat întârzieri este operat de SkyUp Malta.

„Zborul întârziat Paris–Chișinău urmează să decoleze în aproximativ 40 de minute, (14:20 ora locală Paris) având la bord 189 de pasageri”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice în jurul orei 15:00.

Reprezentanții Autorității au mai spus că „întârzierea este de peste 28 de ore, iar potrivit reglementărilor în vigoare privind drepturile pasagerilor, aceștia pot solicita o compensație în valoare de 400 euro per pasager, având în vedere distanța ortodromică”. „De asemenea, în astfel de situații, operatorul are obligația de a asigura hrană, băuturi, cazare și transport pentru pasagerii afectați. În cazul în care nu li s-au oferit aceste servicii, pasagerii sunt încurajați să se adreseze cu o petiție Autorității Aeronautice Civile”, au declarat reprezentanții instituției.

Amintim, cu câteva ore în urmă, la ora 11:04, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile anunțau că un zbor de pe ruta Paris–Chișinău înregistrează o întârziere semnificativă din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Instituția preciza că operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

Ai zbor întârziat, anulat sau bagaj pierdut? Vezi aici drepturile pasagerilor avia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: