Fracțiunea PAS din CMC a organizat un flashmob. Solicită anularea majorării impozitului pe bunuri imobiliare
Full Article 3 minutes read

Fracțiunea PAS din CMC a organizat un flashmob. Solicită anularea majorării impozitului pe bunuri imobiliare

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a organizat un flashmob în fața Primăriei Chișinău. Aceștia au solicitat anularea majorării impozitului pe bunuri imobiliare.

„Ca și foarte mulți alți locuitori ai municipiului Chișinău am primit o scrisoare a fericirii. Este vorba despre impozitul pe imobil. Pe 29 decembrie, fracțiunea PSRM-Șor a votat în Consiliul Municipal Chișinău dublarea impozitului pe bunurile imobile. Într-un an de pandemie ei au decis să majoreze impozitele. Noi am fost în total dezacord cu această decizie. În semn de protest am părăsit sala de ședință. Iată că mulți pensionari, invalizi s-au trezit că au primit și ei acest impozit, deși anterior nu au fost impozitați”, a spus Vasile Grădinaru, președintele fracțiunii PAS din CMC.

În acest sens, fracțiunea PAS solicită „cel puțin revenirea la mărimea impozitului din anul precedent”.

De asemenea, consilierii PAS au anunțat că au elaborat un proiect de decizie de anulare a majorării impozitului pe bunuri imobiliare, pe care îl vor înainta spre aprobare.

Amintim că pe 27 mai, consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate au solicitat convocarea de urgență a Consiliului Municipal Chișinău pentru revizuirea majorării impozitului pentru bunurile imobiliare. Pe de altă parte, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că „fracțiunea PAS din CMC face campanie electorală”.

Ulterior, pe 31 mai, Ceban a venit cu precizări referitor la majorarea impozitului pe bunuri imobiliare. Potrivit acestuia, Casa Națională de Asigurări Sociale nu a actualizat lista persoanelor care beneficiază de scutiri, iar din acest motiv, unii chișinăuieni au primit facturi mai mari.

„Peste 78 de mii de proprietari sunt scutiți de impozitul pe aceste bunuri. Anul acesta am majorat scutirea cu 85 la sută. Este vorba despre persoanele de vârstă pensionară, persoanele cu dizabilități severe și accentuate, persoanele cu dizabilități din copilărie, persoanele cu dizabilități medii, participanți la acțiunile pentru apărare integrității teritoriale și independenții Republicii Moldova, participanții la luptele din Afganistan, participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, precum și persoanele supuse represiunilor și ulterior reabilitate, familiile persoanele căzute în lupta pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și persoanele întreținute de acestea, familiile care au copii cu dizabilități până la 18 ani și familiile persoanelor participante la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl”, a spus Ceban în cadrul ședinței serviciilor Primăriei Chișinău.

„Intenționat sau nu, nu au fost actualizate datele de către Casa Națională de Asigurări Sociale. Rugăm foarte mult toate persoanele care sunt de vârstă pensionară și nu li s-a luat în calcul scutirea, dar și toate categoriile enumerate mai sus să se adreseze la secția impozite și se va face manual această recalculare. Sunt 78 de mii de proprietari care trebuie să fie scutiți”, a precizat Ceban.

NM a explicat într-un articol cu cât s-a majorat impozitul pe bunurile imobiliare, cum se plătește și ce riscați dacă întârziați să-l achitați.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: