polit.ru

Franța acuză familia lui Lukașenko de organizarea traficului de ființe umane

Franța a acuzat familia președintelui belarus Alexandr Lukașenko de trafic de ființe umane. Mai exact, rudele acestuia ar organiza venirea migranților din Africa la frontiera Uniunii Europene, informează Deutsche Welle.

Acuzația a fost lansată, miercuri, de secretarul francez pentru afaceri europene din cadrul Ministerului de Externe de la Paris, Clement Beaune. Potrivit oficialului, scopul lui Lukașenko ar fi destabilizarea situației din UE. Mai exact, liderul de la Minsk ar încerca să atragă UE într-o capcană, arătând că Bruxelles-ul își încalcă propriile principii, consideră Beaune. MAE-ul francez pledează pentru „decizii ferme și umane” pentru soluționarea situației de la frontiera dintre Polonia și Belarus.

„Traficul de fiinţe umane este organizat chiar de familia Lukaşenko în mod direct, cu ţări terţe, în orice caz cu zboruri comerciale şi tururi organizate. (…) Se organizează abil prin Turcia şi prin Dubai”, a adăugat oficialul francez în faţa Comisiei pentru afaceri europene din Senat, evocând că migranţi au fost de asemenea transportaţi „din Irak”, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Minskul nu a reacționat deocamdată la aceste acuzații.

Criza migranților de la frontiera Belarusului cu UE

În luna mai, Lukașenko a declarat că Minskul „nu va mai opri refugiații” care se îndreaptă spre țările UE. După această declarație, a crescut subit fluxul de migranți ilegali, mai întîi spre Lituania, apoi spre Polonia. În rezultatul conflictelor care au izbucnit la frontiera dintre Belarus și Polonia au murit deja câțiva migranți.

Bruxelles-ul a acuzat Minskul că ar provoca intenționat criza, drept răspuns la sancțiunile impuse față de regimul Lukașenko. În luna septembrie, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că UE este pregătită „să reziste atacului hibrid” în care autoritățile de la Minsk ar atrage  migranții. UE pregătește al cincilea pachet de sancțiuni față de regimul Lukașenko.

Varşovia intenţionează să construiască un zid la frontieră şi a instituit starea de urgenţă în zonă, unde forţele de ordine poloneze resping migranţii înapoi în Belarus.

Lituania a lansat la rândul său construcţia unui gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei sale cu Belarus.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește prețurile la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: