Colaj ZdG

Fratele principalului suspect în cazul Ana-Maria, acuzat că ar fi omorât un copil de 10 luni. A candidat și la funcția de primar

Alexei Cotorobai, fratele lui Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul omorului tinerei de 19 ani care era însărcinată, Ana-Maria, este acuzat că ar fi omorât un copil de 10 luni acum 14 ani, dar cazul ar fi fost mușamalizat. Pentru decesul copilului a fost condamnată mama acestuia, care era minoră atunci. Mama fetei, adică bunica bebelușului decedat, spune că, de fapt, Alexei Cotorobai ar fi cel care ar fi omorât copilul și susține că ea și fiica ei au fost amenințate de familia acestuia, iar de frică, ele au fugit din Republica Moldova, scrie Ziarul de Gardă

Mama copilului, recunoscută vinovată

Cauza decesului copilului, conform raportului de expertiză legală, citat în sentința de judecată, ar fi fost sindromul copilului scuturat, iar leziunile ar fi fost provocate „în rezultatul zdruncinării acestuia de către persoane neidentificate”.

Mama copilului a fost recunoscută vinovată pentru „lăsarea cu bună știință fără ajutor a unei persoane care se află într-o stare periculoasă pentru viață și este lipsit de posibilitatea de a se salva”. Tânăra, însă, a fost eliberată de la răspundere penală, ținând cont de faptul că era minoră și că a săvârșit pentru prima oară „o infracțiune ușoară sau mai puțin gravă”, după cum se spune în sentința citată de Ziarul de Gardă. Astfel, a fost trasă la răspundere administrativă, sub formă de amendă în valoare de 50 de unități convenționale (echivalentul a 2500 lei), și a fost eliberată din arestul preventiv.

Pe parcursul examinării cauzei în instanță, „a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției” și a mărturisit că „sincer se căiește”, se mai arată în sentință.

Mama fetei: „Am fost amenințate”

Mama fetei, Claudia Cocier, a spus pentru Ziarul de Gardă că fiica ei a fost forțată să-și recunoască vina de către Alexei Cotorobai, care ar fi amenințat-o. Ea a solicitat ca numele fiicei sale să nu fie făcut public.

„Ea a fost nevoită, că el a impus-o. El, mama lui, fratele lui. Au spus că dacă n-o să scrie cum o să zică, o să ne „ubirească” (nr. red: înlăture) toate neamurile. Au spus că noi, toate neamurile, o să stăm cu crucea la cap. Noi am fost amenințați la tot pasul, noi am fost urmăriți la tot pasul. Eu mă temeam să dorm în casă. (…) De multe ori m-am rugat să iasă totul la iveală. Se putea totul de descoperit atunci. Ei au vârât bani, poliția totul a astupat.”, a spus femeia, potrivit ZdG. Cele două nu se află în prezent în Moldova.

ZdG scrie, cu referire la o serie de „acte consultate”, că tânăra mamă a declarat atunci că, la 10 februarie 2010, Alexei Cotorobai a venit în locuința ei, unde se afla și bebelușul său, în vârsta de 10 luni. Cotorobai ar fi fost în stare de ebrietate, ar fi început s-o agreseze și i-a cerut să întrețină relații sexuale. Pentru că a început să plângă copilul, bărbatul l-ar fi luat de cap, și „a strigat la ea să iasă afară din casă, amenințând-o că o omoară”. Tânăra ar fi ieșit și ar fi auzit un zgomot, iar când a revenit „a văzut copilul ei jos la podea, în poziție pe spate, cu capul pe o parte și cu ochii închiși”. Fata a început a plânge, iar Alexei Cotorobai i-ar fi spus „nu rage”, i-ar fi smuls copilul din brațe și l-a pus într-o cadă de plastic, la bucătărie. Apoi ar fi scos-o forțat pe tânără din casă, a încuiat ușa, a împins-o în automobilul lui și a dus-o la un bar. Iar ulterior, timp de cinci zile după asta, Cotorobai ar fi ținut-o captivă pe tânără, i-ar fi luat telefonul mobil și ar fi amenințat-o și cu un cuțit.

Alexei Cotorobai, martor în proces

Alexei Cotorobai a figurat în calitate de martor în acest proces, mai scrie sursa citată. El a declarat la faza de urmărire penală că nu ar fi fost niciodată la locuința tinerei și nici la data de 10 februarie 2010. El a mai spus că știa că fata avea un copil, dar că niciodată nu l-ar fi văzut în realitate, doar prin intermediul telefonului mobil. Potrivit lui, în ziua de 10 februarie 2010, el ar fi chemat-o pe tânără la un bar, iar aceasta ar fi venit singură. Ulterior, ar fi dus-o cu mașina la casa bunicilor ei, dintr-o localitate vecină. El a mai declarat că apoi a sunat-o și a întrebat-o unde îi este copilul, iar ea i-ar fi spus că este la mama ei, la Drochia.

Ziarul de Gardă scrie că a încercat să-l contacteze pe Alexei Cotorobai, dar acesta avea telefonul mobil deconectat, iar la mesajele redacției nu a răspuns.

În aprilie 2019, potrivit ZdG, Alexei Cotorobai a fost condamnat de Judecătoria Orhei, sediul Telenești, la trei ani de închisoare pentru huliganism. El a fost acuzat și găsit vinovat că ar fi lovit și amenințat mai mulți copii. La alegerile din toamna anului 2023, Cotorobai a candidat la funcția de primar, din partea Partidului „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor. Citește mai multe detalii în subiectul ZdG.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

irinavlah.md

„Recean, ieși la noi”: Partidul lui Vlah, manifestație la Guvern. Reacție: „Protestele regizate nu se opresc”

Partidul „Inima Moldovei”, condus de Irina Vlah, a protestat în fața Guvernului. Manifestanții au declarat că Moldova este un stat neutru și că investițiile ar trebui direcționate „în educație, în copiii noștri, în sănătate”, nu în înarmare. „Am primit așa-numite ajutoare de la Uniunea Europeană, drone, radare, blindate. Pentru ce pregătesc Moldova?”, a spus un manifestant. În reacție, purtătorul de cuvânt al Guvernului a calificat declarațiile protestatarilor drept „o piesă veche, reluată la indicația, inclusiv, a patronilor din exterior”. El a adăugat că „în timp ce unii oameni se bucură de pace, câțiva încearcă să stârnească frică”. „Vrem să anunțăm cetățenii: să se pregătească de sezonul diferitor proteste politice”, a mai declarat reprezentantul Guvernului.

Protestul din fața Guvernului

În dimineața zilei de 18 iunie, partidul Irinei Vlah a protestat în fața Guvernului, solicitând modificări la bugetul de stat. „Bani pentru oameni, nu arme!”, „Școli, în loc de radare!”, „Moldova, nu e Ucraina” – au fost câteva dintre mesajele afișate pe pancartele manifestanților. „Noi vrem pace, nu vrem război”, „Moldova – țară neutră”, „Recean, ieși la noi”, „Jos PAS” – au scandat aceștia.

Menționăm că Irina Vlah, președinta „Inima Moldovei”, nu a participat la manifestație.

„Noi am obosit și nu suntem de acord să vedem cum acest Guvern cheltuie miliarde pe înarmare, cheltuie miliarde de lei pentru procurarea tehnicii militare”, a comunicat un protestatar. „Am primit așa numite ajutoare de la Uniunea Europeană, drone, radare, blindate. Pentru ce pregătesc Republica Moldova?”, a adăugat un alt manifestant.

„Noi, Inima Moldovei, am venit astăzi să-i aducem aminte lui Recean și la toți guvernanții că Republica Moldova este un stat neutru”, a spus o protestatară. „Noi trebuie să investim în educație, în copiii noștri, în sănătate (…) Noi cerem ca Guvernul să respecte neutralitatea Republicii Moldova”, a adăugat aceasta.

Ulterior, manifestanții au încercat să intre în clădirea Guvernului „pentru a-i transmite domnului prim-ministru extrasul din Constituția Republicii Moldova, unde este stipulat despre neutralitate”. Totuși, aceștia nu au reușit să pătrundă în sediul executivului și au lăsat extrasul la intrare.

Reacția Guvernului

„Vrem să anunțăm cetățenii: să se pregătească de sezonul diferitor proteste politice. Sezonul acestor proteste începe când adevărul, de fapt, doare în multe cazuri. În timp ce unii oameni se bucură de pace, de libertate, democrație, câțiva încearcă să stârnească frică, neîncredere și dezbinare. Nu e, de fapt o întâmplare – este o piesă veche pe care o cunoaștem, reluată la indicația, inclusiv, a patronilor din exterior care nu doresc dezvoltarea țării noastre. Chiar astăzi, în fața Guvernului, am avut un astfel de exemplu. Au fost lozinci false legate de așa-zise – citez – „acțiuni de militarizare în defavoarea domeniului social”, un eveniment organizat de un partid politic”, a comunicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, în timpul unei conferințe de presă.

El a adăugat că „Guvernul nu redirecționează bani de la copii sau de la vârstnici, ci asigură investiții paralele”. „De exemplu: în școli, în drumuri, în spitale și în oportunități de dezvoltare ale țării”, a menționat Vodă. „Protestele regizate nu se opresc și nu ne vor opri pe noi din grija pentru drumul european și din grija pentru cetățeni”, a comunicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

***

Menționăm că în februarie curent, portalul Stopfals.md a publicat o investigație după ce, potrivit sursei, Vlah a insistat că Moldova se „militarizează” și se pregătește de război. „Ministerul Apărării va construi 14 obiective militare în acest an, iar în următorii doi ani – altele 37”, „Guvernarea PAS va cheltui anul acesta peste 3 miliarde de lei pentru procurarea armelor și construcția obiectivelor militare” – erau mesajele răspândite de Vlah și colegii săi de formațiune, relata sursa. Astfel, portalul menționa că ceea ce Vlah numește „obiective militare” și „baze militare” sunt de fapt obiecte de infrastructură de pe teritoriul viitoarei unități militare care se construiește la Băcioi.

Amintim că, pentru 2025, principalele categorii de cheltuieli ale bugetului de stat sunt următoarele: Cheltuieli generale — 13,6 miliarde lei; Protecția socială — 20,7 miliarde lei; Educație — 19,5 miliarde lei; Sănătate — 9,2 miliarde lei; Cheltuieli legate de economie — 9,2 miliarde lei; Ordine publică și securitate națională — 7,9 miliarde lei; Apărare — 1,8 miliarde lei; Cultură — 1,6 miliarde lei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: