Găgăuzia, codașă la capitolul imunizare anti-COVID. Ministerul Sănătății: 99% dintre pacienții cu forme grave sunt nevaccinați
Full Article 2 minutes read

Găgăuzia, codașă la capitolul imunizare anti-COVID. Ministerul Sănătății: 99% dintre pacienții cu forme grave sunt nevaccinați

Circa 99% din persoanele internate în terapie intensivă, cu forme grave de COVID-19, nu sunt vaccinate, iar numărul de decese a crescut cu 145,5% în ultima săptămână. Mai mult, numărul cazurilor noi de COVID-19 s-a majorat cu 16,9 %, iar rata de contagiozitate a ajuns la 1,12 %. În context, mai multe instituții medicale din țară au decis redeschiderea secțiilor pentru bolnavii de COVID-19, odată cu creșterea numărului de infectări. Datele au fost prezentate pe 10 august, în cadrul unei conferințe de presă.

„COVID-19 nu a dispărut. Dimpotrivă, odată cu apariția noilor variante, virusul se răspândește mai rapid, timp de câteva secunde și este mult mai agresiv. Vaccinarea rămâne unica șansă de a preveni formele grave și decesele provocate de COVID-19. Vaccinurile, prezente în Republica Moldova, sunt autorizate de cele mai importante instituții internaționale în domeniu, fiind eficiente și sigure”, este avertizarea reprezentanților Ministerului Sănătății.

Unele raioane au intrat în Cod roșu de alertă epidemiologică, precum: Cahul, Vulcănești, Soroca, regiunea transnistreană. În ultimele zece zile au fost redeschise secțiile pentru pacienții bolnavi de COVID-19 la Cahul, Bălți, Ceadâr-Lunga, Comrat.

Şi în capitală, la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moşneaga” a fost redeschisă la începutul săptămânii curente o secţie de terapie intensivă COVID-19 cu capacitatea de 14 paturi. Numărul de locuri ar putea fi majorat, în funcție de necesitate.

Situația pandemică cea mai gravă este în sudul țării, unde au fost imunizați mai puțin de 10% dintre locuitori.

„Este absolut insuficient pentru a folosi metoda de vaccinare ca metodă de prevenire a infecției COVID”, a precizat noul secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

La polul opus, cu cea mai mare rată de imunizare la nivel de țară, este municipiul Chișinău, unde 23% din populația adultă este complet vaccinată.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: