„Găgăuzii noștri lucrează printre staruri””. Suita de Vulcănești, dansul popular aplaudat în picioare la Paris (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

„Găgăuzii noștri lucrează printre staruri””. Suita de Vulcănești, dansul popular aplaudat în picioare la Paris (VIDEO)

Constantin Ghermec este un coregraf care și-a propus să promoveze în întreaga lume dansul popular găgăuz „Suita de Vulcănești”. În cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia”, acesta a relatat despre Ansamblul de dansuri populare „Diuz-Ava”, câștigător al numeroaselor premii naționale și internaționale. Constantin Ghermec speră ca acest colectiv să devină la fel de cunoscut precum „Joc” sau „Fluieraș”.

x

„Când am fost la Paris, după una dintre reprezentații, întreaga sală a aplaudat în picioare. Eu eram în sală și simțeam fiori în tot corpul: „acolo sunt dansatorii mei, ai noștri!”. Am simțit asta nu datorită prestației lor bune, dar fiindcă 5 din 6 erau găgăuzi. Mi-am spus: uite că găgăuzii noștri lucrează printre staruri”, a povestit coregraful Constantin Ghermec.

Acest video este creat la inițiativa departamentului de cultură al UTA Găgăuzia. Activitatea este parte componentă a procesului de elaborare a documentelor de politici în domeniile cultură, educație și turism.  Scopul activității este prezervarea culturii găgăuze și promovarea artei culturale ai locuitorilor Republicii Moldova.

Înregistrarea a fost făcută în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia” implementat de CMI (Inițiativa privind gestionarea crizelor – este o organizație non-profit fondată în 2000 de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, fost președinte al Finlandei, Martti Ahtisaari) și finanțat de Suedia.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: