„Găgăuzii noștri lucrează printre staruri””. Suita de Vulcănești, dansul popular aplaudat în picioare la Paris (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

„Găgăuzii noștri lucrează printre staruri””. Suita de Vulcănești, dansul popular aplaudat în picioare la Paris (VIDEO)

Constantin Ghermec este un coregraf care și-a propus să promoveze în întreaga lume dansul popular găgăuz „Suita de Vulcănești”. În cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia”, acesta a relatat despre Ansamblul de dansuri populare „Diuz-Ava”, câștigător al numeroaselor premii naționale și internaționale. Constantin Ghermec speră ca acest colectiv să devină la fel de cunoscut precum „Joc” sau „Fluieraș”.

„Când am fost la Paris, după una dintre reprezentații, întreaga sală a aplaudat în picioare. Eu eram în sală și simțeam fiori în tot corpul: „acolo sunt dansatorii mei, ai noștri!”. Am simțit asta nu datorită prestației lor bune, dar fiindcă 5 din 6 erau găgăuzi. Mi-am spus: uite că găgăuzii noștri lucrează printre staruri”, a povestit coregraful Constantin Ghermec.

Acest video este creat la inițiativa departamentului de cultură al UTA Găgăuzia. Activitatea este parte componentă a procesului de elaborare a documentelor de politici în domeniile cultură, educație și turism.  Scopul activității este prezervarea culturii găgăuze și promovarea artei culturale ai locuitorilor Republicii Moldova.

Înregistrarea a fost făcută în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia” implementat de CMI (Inițiativa privind gestionarea crizelor – este o organizație non-profit fondată în 2000 de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, fost președinte al Finlandei, Martti Ahtisaari) și finanțat de Suedia.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: